!
Понеделник, 22 Април 2024
20
март
2
 

ББА: Дефицитите в здравния сектор могат да се преборят с достатъчно финансиране и здравна култура

Понеделник, 20 Март 2023 | 12:29:16
2

Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА) по време на отчитане на резултатите на програмата за социална отговорност „Забавн

Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален приоритет. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА) по време на отчитане на резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“. Програмата се реализира от фондация Bcause в сътрудничество с ББА и финансовата подкрепа на Филип Морис България. През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 26 населени места от тютюнопроизводителни региони.

По думите на адв. Димитрова от прегледите на възрастни хора в малки населени места ясно са потвърдени дефицитите в здравеопазването у нас и се налага изводът за спешна нужда от повишаване на здравната култура в обществото и осигуряване на добра финансова обезпеченост на здравеопазването.

През миналата година бяха прегледани 1992-ма души, или с 40% повече спрямо предходната година.

Данните показват, че 1202-ма от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е значително нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

„Апелирам всички да отделят по един час един път в годината, за да посетят лекар профилактично“, призовава д-р Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „Света София“. Той сподели, че екипът на болницата е бил много добре приет в гоцеделчевския край и дори извън програмата „Забавно лято, грижовна есен“ наскоро е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в региона.

„Благодаря на МБАЛ „Света София“, както и на УМБАЛ „Медика“ и МБАЛ „Хигия“, и на техните екипи, които от страна на ББА тръгнаха на път и приеха мисията на проекта на фондация Bcause и за своя лична мисия“, каза адв. Свилена Димитрова.

Тя подчерта, че Българска болнична асоциация е дала своя принос за подобряване на здравната система, но важната работа, която трябва да се свърши, изисква да се погледне  по-мащабно на проблемите в сектора. Според адв. Димитрова трябва да се работи за намаляване на броя на здравнонеосигурените лица и за по-добра здравна култура на населението.

През есента на 2022 г. прегледите на възрастни хора в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 10 октомври – 3 ноември. Екипи от лекари специалисти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни болести посетиха следните население места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. Сред предписани мерки за лечение са стационарно лечение, оперативно лечение, редовно приемане на предписаните лекарства от лекуващия лекар, корекция на досегашна терапия.

В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен” през 2015 г. тя се осъществява в 26 малки населени места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. 3 671 деца между 7 и 14 г. и 129 учители се включиха в Академиите. Проведени са 9792 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади предприемачи получиха обучение и подкрепа за своите бизнес идеи. Досега в програмата са инвестирани над 1,3 милиона лева.

“Забавно лято, грижовна есен” е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wjC7

Гост 21.03.2023 12:12:34

На 10 март - интервю с адв. Димитрова; на 15 март - интервю с адв. Димитрова; на 17 март - интервю с адв. Димитрова; на 20 март - интервю с адв. Димитрова. Този сайт вече да не е собственост на ББА? Между другото, на тази ефирна роля и коприненото шалче не им отиват черни войнишки боти...

GEST 20.03.2023 20:25:55

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите COVID тестове за ученици, обяви в профила си във Facebook бившият служе-бен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Разследването за евентуални нарушения при купуването на тестовете започна в закритата миналия юли спецпрокуратура, но е било приключено с отказ от образуване на досъдебно производство от Софийската град-ска прокуратура. Това е станало още през януари, а това, че няма данни за извършено престъпление, е потвърдено и от прокурор от Софийската апелативна прокуратура. В хода на разследването беше проверявана процедурата за купуване на бързи антигенни тестове на ученици след обвинения от страна на бившия зам.-министър Димитър Петров, че са допуснати сериозни нарушения. По негови думи тестове са били купени на завишени цени. Петров каза тогава, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били "нескопосани". Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари. Бившият министър подчерта тогава, че за 10-12 млн. лв. е планирана покупката на 1.5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4.7 милиона теста. Въпреки че случаят е от висок обществен интерес, държавното обвинение не дава ин-формацията, че преписката е прекратена. Самият Кацаров научил това след изрично запитване до Софийската градска прокуратура, обяснява бившият министър. Той настоява, както преди повече от година информациите от прокуратурата и Антикорупционната коми-сия са били оповестени публично и с подробности, така и сега да бъде съобщено официално, че Кацаров вече не е обект на разследване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ
22.04.2024 11:42:01

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ "Пълмед"

Екипът на Отделението по урология в университетски медицински комплекс "Пълмед“ обявява пре ...

Няма горна възрастова граница за ваксиниране срещу HPV
22.04.2024 10:58:30

Няма горна възрастова граница за ваксиниране срещу HPV

По-малко от 50% от хората са информирани за ваксинопрофилактиката срещу HPV като част от предпазв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...