!
Събота, 13 Април 2024
25
апр
5
 

ББА: Здравна застраховка от работодателя може да компенсира част от недофинансирането в системата

Вторник, 25 Април 2023 | 14:59:31
5

Участието на работодателите в системата на здравеопазването посредством предоставяне на допълнителна здравна застраховка за служителите е важно, тъй като по този начин може да се подсигури по-добро ниво на необходимата профилактика. От  своя стран

Участието на работодателите в системата на здравеопазването посредством предоставяне на допълнителна здравна застраховка за служителите е важно, тъй като по този начин може да се подсигури по-добро ниво на необходимата профилактика. От  своя страна така по-малко хора ще имат нужда впоследствие от болнична помощ, която е по-скъпа. Това заяви заместник председателят на Българската болнична асоциация (ББА) и административен директор на медицински комплекс „Д-р Щерев“ Иван Тодоров по време на бизнес закуска, организирана от Мастърс Марш Бенефитс. Събитието бе посветено на глобалните здравни проблеми и решения, а Тодоров бе водещ панелист по темата за „Тенденциите в България по отношение на придобивките за служителите с фокус върху здравната грижа“, съобщават от ББА.

„Така наречената ситуация на медицинска инфлация, при която медицинският труд поскъпва, а публичното финансиране на здравния сектор е недостатъчно, неизбежно ще провокира промяна в ценоразписа на лечебните заведения, за да могат те да продължат да предоставят качествена здравна грижа на пациентите“, каза заместник-председателят на Българска болнична асоциация.

Според Иван Тодоров Националната здравно осигурителна каса трябва да предложи адекватни цени на клиничните пътеки, тъй като увеличението им с 8% през 2022 г.  било не само закъсняло, но и недостатъчно.

„Здравната каса трябва да каже до каква степен покрива клиничните пътеки, да се освободи останалото поле за допълнителното здравно осигуряване и да се определи рамката на доплащането, така че то да бъде ясно и коректно регламентирано, а не както се казва - „под масата“, заяви Иван Тодоров. Той уточни, че именно пациентите компенсират недофинансирането на здравната система в България.

Иван Тодоров отново алармира и за сериозния проблем с медицинските кадри в страната, който според него ще се задълбочава.

„Ние сме в началото на много тежка криза по отношение на кадрите в медицината. Сега тя се усеща на ниво среден медицински персонал – липса на акушерки и медицински сестри. Ако нормалното съотношение лекар към медицинска сестра е 1/3, то у нас е 1/0,8. Усеща се и криза в определени специалности като анестезиология, патология, неонатологията и държавата трябва да играе съществена роля в подсигуряването на кадрите“, сподели Иван Тодоров. Той заключи, че в малка страна като България концентрацията на високотехнологични и високоспециализирани болници на определени места е нещо нормално, но това не изключва качествен достъп до амбулаторна помощ и в малките населени места – нещо, което все още липсва у нас и за което също трябва сериозна политическа воля.

Целият разговор се случи в разгара на темата за новия бюджет на НЗОК, по която Българската болнична асоциация вече изрази становището си, че предложеното увеличение е позитивно, но е по-малко от търсеното в дългосрочен план. Тъй като тепърва ще се коментират стойностите на клиничните пътеки, финансирането на новите дейности, а по традиция много от лечебните заведения формират и надлимитна дейност, ББА гледа на резерва на бюджета на НЗОК като гарант за спокойствието на системата, посочват от там.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@T%p

Гост 26.04.2023 23:00:42

Къде е рехабилитатора Марков, изключително тъп, но със самочувствие?

специалист 25.04.2023 16:05:25

Застраховайте се ако искате на Марс. При мен в кабинета ще плащате в брой по моите си цени и после с касовата бележка, за която взе ревете си търсете парите от застрахователя!

Гост 25.04.2023 15:54:52

Тия са поредните в редичката на хранителната верига. Здравна застраховка от работодателя? Задължителна? И на края отиваш в болница, където ти казват: това го поема Касата, онова - ония от Мастърс, ама има и едни неща дето трябва да се доплатят кеш, щото никой не ги покрива.

Гост 25.04.2023 15:47:08

М-да, работодателите предоставят допълнителна здравна застраховка за служителите къде? В МърсърМарш Бенефитс. Като пишете статия, поне си направете труда да напишето правилно името на компанията, защото Мастърс Марш Бенефитс звучи като бенефис на Мастърс. A двамата бастуни да се научат, че когато си на подиум, не трябва да седиш разкрачен с ръце върху т.шаците.

Гост 25.04.2023 15:28:56

Аз като работодател не съм много съгласен


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...