!
Понеделник, 15 Юли 2024
10
ян
1
 

БГФармА за проблема с лекарствата: Осигуряваме достатъчни количества генерици

Вторник, 10 Януари 2023 | 13:44:37
1

Към настоящия момент всички компании редовно осигуряват достатъчни количества генерични антибиотици в различни лекарствени форми за нуждаещите се български пациенти, включително и деца, особено в период на доминиране и широко разпространение на респира

Към настоящия момент всички компании редовно осигуряват достатъчни количества генерични антибиотици в различни лекарствени форми за нуждаещите се български пациенти, включително и деца, особено в период на доминиране и широко разпространение на респираторни вируси от типа Grippe A, B, различните варианти на COVID-19, RSV, водещи често до бактериални усложнения като отити, синуити, бронхити, бронхиолити и пневмонии.

Това казват в свое становище във връзка с проблема с недостига на лекарства от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

Над десет български и европейски производители, между които САНДОЗ - един от най-големите производители на антибиотици в ЕС, както и ТЕВА, СОФАРМА, ВИАТРИС, СТАДА, ЗЕНТИВА, ДАНСОН, ЕКОФАРМ, ПОЛФАРМА, ФАРМАСУИЗ, АДИФАРМ и др. произвеждат и доставят широка гама от почти всички групи антибиотични лекарствени продукти, сред които полусинтетични пеницилини, комбинации между амоксицилин и клавуланова киселина, цефалоспорини, хинолони, макролиди, аминоглюкозиди, тетрациклини, имидазоли и други, посочват от Асоциацията.

В складовете на дистрибуторите на лекарства в България компаниите, членуващи в БгФармА, са осигурили антибиотични сиропи за деца в съответните дозировки от групите цефалоспорини, макролиди, хинолони, както и точния аналог на широко предписваната от педиатрите комбинация амоксицилин/клавуланова киселина. Най-голямата генерична компания в света – ТЕВА, доставяща лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, информира, че медикаментът е наличен както за парентерално приложение, така и в таблетки за възрастни и сиропи за деца в достатъчно количество в дистрибуторската мрежа на България, подчертават още от там.

Компаниите членове на БгФармА поддържат непрекъснато информираност на личните лекари и педиатри, както и поддържат ежеседмична информация до ИАЛ за наличностите на антибиотици и други проблемни като количества медикаменти, уверяват още от Асоциацията.

„Генеричните компании в Асоциацията винаги са били и продължават да бъдат професионален и надежден партньор и подкрепят всички мерки, предприети от Министерството на здравеопазването за преодоляване на евентуалния недостиг на критични лекарствени продукти. Активно участваме с експертиза и помощ в работата на Специализирания съвет по лекарствоснабдяване, за намиране на точните и балансирани решения, за да се осигурят непрекъснати и сигурни доставки на лекарства и специално на антибиотици за българските граждани, с приоритет към децата.

Напомняме за неблагоприятното по време на пандемията от COVID-19 презапасяване на българските граждани с различни видове антибиотици, което наложи осигуряване на допълнителни количества от страна на генеричните компании. Вярваме в отговорността на българските фармацевти да не се позволява отпускане на антибиотици както за възрастни, така и за деца, без съответното предписание от страна на лекуващите лекари“, казват още от фармакомпаниите.

„Считаме, че в критични времена от особено значение са прозрачността и професионалния синхрон в работата на всички участници в процеса на снабдяването с лекарства, за да не се допускат недостиг или липси на лекарствени продукти за всички българските граждани“, завършват становището си от Асоциацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RP2t

Лекар 10.01.2023 18:52:21

Изкуствено създадена платен ситуация с цел изнудване на МЗ от определени фарма играчи .


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...