Четвъртък, 06 Октомври 2022
26
май
1
 

БГФармА: Генеричната индустрия очаква стабилност, а не краткосрочни решения и противопоставяне

Сряда, 26 Май 2021 | 13:47:27
1

Българската генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, а не краткосрочни решения и противопоставяне. Това посочват в позиция до медиите от Българската генерична фармацевтична асоциация, която обединява над 15 производства в България с над 17

Българската генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, а не краткосрочни решения и противопоставяне. Това посочват в позиция до медиите от Българската генерична фармацевтична асоциация, която обединява над 15 производства в България с над 17 000 служители.

От там заявяват, че пандемията от COVID-19 продължава да бъде най-сериозното здравно, социално, психологическо и икономическо изпитание за всички общества, а здравните системи, дори в най-мощните и високоразвити държави, са били поставени пред невиждани трудности – недостиг на персонал, капацитет, легла, апаратура, медикаменти. Наложи се извънредно преструктуриране на цялата медицинска помощ и спешна доставка на лекарства, а по-късно и на ваксини, за да се отговори на огромните нужди на пациентите, припомнят от асоциацията. Те допълват, че в кризисната обстановка е трябвало да реагират и производителите на лекарства, като са пренасочили усилията си и са вложили допълнителни финансови ресурси, за да се избегне хроничния недостиг на основни медикаменти, не само за лечение на вирусната инфекция и нейните усложнения, но и другите остри и хронични заболявания.

Заради огромното претоварване и практическото блокиране на логистичните вериги всички разходи за субстанции и суровини, заедно с техния транспорт нараснаха неколкократно за изключително кратко време, изтъкват от генеричната индустрия, посочвайки, че поради тази причина най-важната задача на правителствата беше да не допуснат липси на пазара на лекарства.

Повечето държави от ЕС вече извлякоха поуки от кризата и научиха уроците си от нея, отбелязват от там. Европейската комисия предприе спешни и радикални мерки на основата на опита от COVID-19 да създаде организация и изработи препоръки към страните-членки за бързи действия в отделните държави. Изработена е Фармацевтична стратегия и Индустриална стратегия, които са внесени в Европарламента за обсъждане, подчертават от Българската Генерична фармацевтична индустрия, като набелязват и основните насоки в нея.

На първо място е премахване на бариерите пред справедливия достъп до лекарства и поддържане на условия за здравословна конкуренция. Това е възможно чрез осигуряване на непрекъснатост на лечението, както на болните от COVID-19, така и на хронично болните от масовите заболявания на основата на генерични и биоподобни медикаменти, като за целта се създадат благоприятни и облекчаващи условия по отношение на рефериране на цени и намаляване на допълнителните финансови тежести при повишени разходите за производство. Необходимо е и усъвършенстване на тръжните процедури.

Нужни са и пазарни и регулаторни реформи за осигуряване на наличност и устойчивост на веригата на доставки.  Стратегията включва още създаване на условия за непрекъснатост на доставките на суровини и материали от трети страни за производство на лекарства от европейските производители, както и създаване на зелени коридори за доставки и бързо трансгранично преминаване.

Необходимо е в кратки срокове възстановяване на производството на суровини и материали на територията на страните от ЕС, както и насърчаване на достъпни иновации като се премахват бариерите пред генерични, биоподобни и лекарства с добавена стойност.  

Препоръчва се още облекчаване и ускоряване на административните услуги и дейности по отношение на регулациите в агенциите по лекарства и в други институции свързани със здравето на българските граждани. Нужно е и бързо въвеждане на електронизация на здравеопазването, като гаранция за ефективното функциониране на всички системи за здравно обслужване на населението.

От Българската генерична фармацевтична асоциация посочват, че са предприели всички действия за недопускане на липси на жизненоважни медикаменти, както в началото на епидемията така и особено по време на втората вълна през месеците октомври и ноември 2020 г., като са осигурили извънредни доставки на критични медикаменти.

От там посочват, че благодарение на генеричните медикаменти над 2 милиона български граждани имат възможността да се лекуват. В същото време НЗОК прави най-ниски разходи, защото цените на тези медикаменти са най-ниски в Европа и всеки генеричен медикамент навлиза с 30 % по-ниска цена от оригиналния (референтен) продукт. След навлизане на първия генеричен конкурентен медикамент на пазара разходът за лечение спада в пъти за година, поясняват от генеричната индустрия и посочват, че всички държави по света, в това число и най-богатите и развити страни създават непрекъснато условия за наличието на голям брой генерични медикаменти на своите пазари, които чрез силна конкуренция постигат най-благоприятните цени за тези групи лекарства.

Основна цел на БГФармА е да подпомага и гарантира изпълнението на лекарствената политика на държавата, като осигурява реален достъп до лекарствена терапия на българските граждани, страдащи от масови социалнозначими заболявания, като артериална хипертония, сърдечна и мозъчна съдова болест. Тези заболявания причиняват най-висока смъртност у нас и за съжаление, България е на най-неблагоприятното място от всички страни в ЕС, гласи още позицията им.

От БГФармА апелират властите към осигуряване на стабилност във всичките звена и процеси, свързани с производството, разпространението и предлагането на лекарства за пациентите, така че да не се допуснат сривове и проблеми в наличностите.

„Призоваваме към взаимно уважение между институциите, свързани с регулациите и заплащането на медикаментите за гражданите, като се повиши ефективността в работата чрез запазване независимостта им и разделението в дейностите на тези изключително важни звена, каквито са препоръките на Световната банка“, заявяват от там. В позицията си те отбелязват още, че  вярват, че екипът на Министерството на здравеопазването ще се справи успешно с тази важна задача и предупреждават, че резките, краткосрочни и необосновани промени само могат да дестабилизират баланса в системата на лекарствоснабдяването.

В заключение от индустрията посочват, че в момента е важно всички участници в процесите в здравеопазването да се обединят в убеждаване и мотивиране на българските граждани за бърза и масова ваксинация и за постигане на масов имунитет, който ще е гаранция за преодоляване на икономическите затруднения и стабилизиране възходящото развитие на икономиката и държавата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wRBE

Авксентий Велешки 26.05.2021 23:43:38

Тия па кой ги е напънал та реват? Сто страници текст и изобщо не става ясно каква е темата на реването! това е нивото на индустрията в България


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...