Понеделник, 27 Юни 2022
31
март
4
 

БГФарма: Притеснени сме от прибързано въвеждане на генерично лекарствено заместване в аптеките

Вторник, 31 Март 2020 | 13:30:24
4

Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от опита за прибързано въвеждане на генерично лекарствено заместване в аптеките. Това се казва в позиция на БГФарма, разпространена до медиите, по повод проекта за изменение на На

Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от опита за прибързано въвеждане на генерично лекарствено заместване в аптеките. Това се казва в позиция на БГФарма, разпространена до медиите, по повод проекта за изменение на Наредба 4, в който се предвижда такава възможност. Припомняме, че проектът беше публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане на 25 март, но по-късно през деня беше свален.

Ето пълния текст на позицията:

Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от опита за прибързано въвеждане на генерично лекарствено заместване в аптеките. По време на извънредно положение е опасно да се правят резки нормативни промени в начина на отпускане на лекарства без оценка на въздействието и широк консенсус в сектора.

Българската генерична фармацевтична асоциация следи внимателно  действията на МЗ, НЗОК и съсловните организации на БФС и БЛС, във връзка с намеренията фармацевтите да получат правомощия за генерично заместване на предписваните от лекуващите лекари медикаменти за домашно лечение, заплащани от НЗОК по Приложение 1 на ПЛС.

В мотивите на министъра на здравеопазването към проекта от 25.03.2020 г. за изменение на Наредба 4/2009 г. се изтъква, че тази промяна ще гарантира на пациентите възможността за достъп до лечение, с най-малко посещения на различен брой аптеки. В публичното пространство подготвяната промяна е представяна като полезна за пациентите, предвид създадената епидемиологична обстановка и представена като „прогенерична“. 

Толкова съществена промяна в начина на отпускане на жизненоважни медикаменти за лечението на социално-значими заболявания е необходимо да бъде предварително комуникирана с всички заинтересовани страни в сферата – в т.ч. лекари, пациенти, притежатели на разрешително за употреба, търговци на едро, институции и експерти. Подобна комуникация към този момент липсва, а също няма и оценка на въздействието.

БГФармА смята за ненужна и контрапродуктивна полемиката в медийното пространство по отношение на генеричната замяна в аптеките точно в този критичен момент. Ние чувстваме отговорност към българските лекари, фармацевти и пациенти и желаем обективно да информираме българските граждани за всички последици, до които може да доведе една прибързана, необсъдена и неподготвена мярка за генерично заместване в аптеките!

Генеричното заместване само по себе си е прогенерична мярка, но когато има ясна цел, а именно защита на публичните разходи при гарантирани сигурност и права на пациентите. Във всички останали случаи последицата от въвеждането е възможност за компрометиране лечението на гражданите с допълнително натоварване на здравната система от непредвидени хоспитализации. Внедрено като мярка рязко и без системна подготовка на лекари, фармацевти и пациенти, може да причини повече вреди, отколкото ползи. Основният негативен резултат ще бъде за пациента, който всеки месец ще получава различен медикамент на различна цена с нарастваща несигурност и възможен негативен резултат като лечение!

Българските и чуждестранни генерични фармацевтични компании, полагат извънредни усилия да осигурят всички необходими  медикаменти на българския пазар и поддържат успешно своята работа при досегашните стриктни и работещи правила, амбицирани да работят пълноценно в условията на епидемична криза.

Призоваваме българските лекари и фармацевти да смекчат тона и да оставят този дебат за времето, когато епидемиологичната криза приключи, за да бъде направена оценка на въздействието и докато не се постигне широк консенсус по темата, без да има ощетени страни!

На първо място за всички трябва да бъде здравето на българските граждани!

Бъдете здрави!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2gBy

999 31.03.2020 14:34:24

Въпросът с генеричното заместване нямаше да се поставя, ако в аптеките имаше постоянна наличност на всички медикаменти от приложение 1 на Позитивния лекарствен списък. Факт е, че фирмите не се справят с тази задача. Да не говорим за честата практика, да се регистрира медикамент с референтна цена, който намалява реимбусната сума на останалите, но не се доставя на пазара.

Лекар 31.03.2020 15:59:00

Гадовете-аптекари отдавна искат да продават каквото им е по-изгодно и печелят повече от него. Ние, лекарите нямаме нужда някой друг да определя с какви медикаменти трябва да се лекуват нашите пациенти, най-малко аптекари те-търгаши, които се ръководят най- вече от чекмеджето с парите

ПОЗИЦИЯ 31.03.2020 18:45:14

Много точно казано! Въпросът трябва завинаги да е решен - фармацевтите са прости продавачи на лекарства и без умуване трябва да изпълняват лекарските предписания, които в същност са заповед за тях! Своеволията им са 100% престъпление! Но аптекарите не се предават, за сега свиват знамената за по-добри времена!

Гост 31.03.2020 20:09:05

Парите са в тях, пачките! И то какви пари!


Всичко за коронавируса
Още новини
CDC: Само за два дни случаите на маймунска шарка в света са скочили с 24%
27.06.2022 09:31:22

CDC: Само за два дни случаите на маймунска шарка в света са скочили с 24%

Само за последните 2 дни случаите на маймунска шарка в света са скочили с 24%. Това сочат обобщен ...

10,85% положителни проби, втори ден без починали
27.06.2022 08:42:28

10,85% положителни проби, втори ден без починали

23 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 1134 теста, което прави 10,85% ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...