!
Четвъртък, 25 Април 2024
01
февр
3
 

БЗС настоява за предоговаряне на срока за въвеждане на НЗИС за денталните дейности

Заради несвършената работа от "Информационно обслужване" е застрашена нормалната работа на 7000 зъболекари, които работят по договор с касата

Сряда, 01 Февруари 2023 | 12:50:22 Невена Попова
3

Срокът за въвеждането на Националната здравноинформационна система (НЗИС) за денталните дейности трябва да бъде предоговорен и тя да стартира след подписване на Анекс между БЗС и НЗОК. За това призоваха от ръководството на съсловната организация на лек

Срокът за въвеждането на Националната здравноинформационна система (НЗИС) за денталните дейности трябва да бъде предоговорен и тя да стартира след подписване на Анекс между БЗС и НЗОК. За това призоваха от ръководството на съсловната организация на лекарите по дентална медицина на пресконференция днес.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков бе категоричен, че диалогът между БЗС и „Информационно обслужване“ е дълбоко компрометиран, независимо, че БЗС е излъчил преди много време контактна група за преговори по създаването на софтуер за нуждите на лекарите по дентална медицина.

„Видът, в който се предлага софтуерът за колегите, сключили договор с НЗОК е абсурден, той е базиран на кодираща система с неразбираеми, нелогични и неприложими термини, останала от времето на т.нар. Австралийска система“, саза д-р Шарков.

Той бе категоричен, че липсата на диалог застрашава цялостната дейност на 7000 дентални лекари, които работят по договор с НЗОК, защото касата няма да приема отчетите им и няма да заплаща дейността им.

„Много от тези колеги работят в малки населени места, обслужват по няколко села и ако те спрат работа, от това ще страдат най-много пациентите“, допълни секретарят на БЗС д-р Борислав Миланов. Той изрази опасения, че точно поради проблема, създаден от „Информационно обслужване“ част от тези дентални лекари ще бъдат принудени да се откажат от договор със Здравната каса.

Да се използват само утвърдени кодове и номенклатури, одобрени от академичната общност в трите дентални факултета, БЗС да участва във всеки етап на изработването на системата, засягаща денталните дейности, да бъде гарантиран тестов период, да се осигури гратисен период за обучение на лекарите по дентална медицина за работа с нея, да се предвиди месечно отчитане на денталните дейности -  това са част от исканията на БЗС, с които са запознати министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов.

Използването на тази терминология в отчитането ще доведе до въвеждане на неточна и невярна информация в НЗИС, което може да предизвика хаос и неправилно лечение на пациента, вследствие на грешно тълкуване у нас и в чужбина, предупредиха от съсловната организация на денталните лекари

„Сега сме задължени по договор да въвеждаме данни чрез несъществуваща система и, въпреки че Надзорният съвет на НЗОК одобри да се отложи въвеждането на НЗИС за 1 февруари 2023 г., днес е 1 февруари и нямаме никаква подготвена адекватна система за дентална помощ“, описа актуалната ситуация д-р Николай Шарков.

Той обясни, че денталните лекари разчитат много на заявеното разбиране и готовност от страна на министър Меджидиев да помогне в разрешаването на проблема.

Очаква се днес д-р Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров, информира д-р Шарков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HcST

QCYw 01.02.2023 16:22:43

Стига са отлагали! Който не може - без договор с НЗОК да си стои. Нека не се тревожат за пациентите, те ще си намерят зъбар по здравна каса.

Гост 01.02.2023 13:15:43

По-бързо, че без електронна система много се краде от НЗОК. Докторите надписват като луди!

Гост 01.02.2023 21:44:23

Повече от теб ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...