Неделя, 24 Януари 2021
04
дек
33
 

БЛС до Борисов: Искаме гаранция, че догодина усилията на българските медици ще са оценени и подкрепени

От Лекарския съюз заявяват, че може да не подпишат НРД, защото не могат да преговарят със страна, "от която нищо не зависи"

Петък, 04 Декември 2020 | 13:17:59
33

БЛС настоява за спешна среща с премиера Борисов, заради притеснение, че догодина няма да може да се гарантира сигурността на лекарите. „От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и

БЛС настоява за спешна среща с премиера Борисов, заради притеснение, че догодина няма да може да се гарантира сигурността на лекарите. „От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест. В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи", пише в отвореното писмо на БЛС.

Ето и пълния текст на писмото, адресирано до Бойко Борисов:

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от COVID-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги.

За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от COVID-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на COVID-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха COVID-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на COVID-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г.  получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в спешен порядък, за да споделим нашите притеснения и тревоги. Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kP6K

Реклама 16.12.2020 17:48:57

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Кенгуру 16.12.2020 07:48:52

А умрелите на стълбищата на болниците забравихтели, наказан лекар има ли и може ло да се нарекат лекари само пари искат

Магьосник 13.12.2020 09:21:27

Кой изтри имейлите на ДПС и Атака? Кой е магьосника?

простотията не свършва тук 11.12.2020 22:37:10

Още една простотия. Работиш без защитно облекло, защото не ти дават. Купуваш си маски и т.н и накрая някой ти дава 40-50% от прегледа и на всичко отгоре, не ти ги превежда навреме, макар да се самоосигуряваш като лице, практикуващо свободна професия, да си плащаш на счетоводител, да си внасяш данъците и медицинската застраховка, а той да получава наготово парите, без да се облагат с данъци, понеже влизат в графа медицинска услуга. Интересно какво би се случило ако пациентите плащаха в кабинета, а не на регистратурата му и в края на месеца чакаше да му ги преведеш на него- великия собственик на медицински център? И докога ще ги търпим, а няма да се изнесем дружно в чужбина, поне закони имат хората и ги спазват, а тук пълен анархизъм и безумие. От време на време се чудя как на фона на цялата тая лудост все още разсъждавам и се противопоставям.

кукуруку 11.12.2020 22:20:08

Що само дрънкаме, за да се намираме на работа? Истината е, че корабът потъва и всеки се спасява както намери поединично. Отивам днес на работа, правя профилактика и ми звъни шефът да бъркам из нечии носове за ковид, сякаш съм лаборант, а не съдов, а пациентката на кушетката и слуша разговора. И го питам как така едновременно да преглеждам и здрави и болни. Ами ей така, имаш задължения. Отказах, разбира се. Но други се съгласяват, вършат всичко, а на хартия се води, че се извършва от някой друг, който в това време е някъде другаде и си чопли носа. Пълна шизофрения. Интересно накрая като се тегли чертата, кой получава пари от цялата работа и къде ти отива здравето и какво ще стане ако се разболееш или предадеш заразата на някой нищо не подозиращ човечец. И докога разни баламурници ще се гаврят със съсловието при условие, че вече няма кой да работи и как тези баламурници могат да са част от съсловието и докога ще търпим, овчедушна сган, заспала?

Гост 09.12.2020 07:41:40

От вас отдавна наистина нищо не зависи! Вие сте една притурка на властта, затова сте създадени и узаконени! Нещастният български лекар даже ви плаща за да му продавате и предавате интересите и правата му!

Гост 06.12.2020 09:23:53

Нека колеги не забравяме, че НЗОК е изпълнител на решенията на Надзора! Трябва да търсим решение на проблема и на друго място ...Надзора.

Гост 06.12.2020 11:26:28

Ти си някой болшевик-касиер, никакъв колега не си ни. Синджир марка сте всички.

Гост 05.12.2020 18:41:10

Незнам дали Салчев или по-скоро две жени от системата трябва да си отидат първи. Едната е над Салчев, а другата под него.

Гост 05.12.2020 21:10:22

Целият сандвич да се маха!

Гост 05.12.2020 14:39:12

Каквото кукловодите ви кажат, това и ще правите. Нито Начева, нито Салчев, нито Маджаров решават. Те са обикновени вестоносци.

ПОЗИЦИЯ 05.12.2020 14:00:14

"От Лекарския съюз заявяват, че може да не подпишат НРД" !? ЩЕ МУ НАКРИВЯТ МЪЖЕСТВЕНОСТА НА БОКО! МАНДЖАРОВ, ДРЪН-ДРЪНЗАЛОВ И БЕЗГРЪБНАЧНАТА ИМ ОРГАНИЗАЦИЯ ОЩЕ ЛИ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ НЯКОЙ ГИ Е"АВА ЗА СЛИВА? ТОЗИ ЦИРК С НЕПОДПИСВАНЕ НА НРД ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ - ТОГАВА СКРЪЦНАХА СЪС ЗЪБИ НА БЛС И ДОКТОРИТЕ, ПРЕПОРЪЧАХА ИМ ДА "ДУХАТ СУПАТА" И РАЙЧИНОВ "ПОДПИСА С ОТВРАЩЕНИЕ"! КОМУНИЗМЪТ ВСЕ ОЩЕ Е ЗДРАВО ЗАСЕДНАЛ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - "ВСЕКИМУ, ВСИЧКО СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ", И ТО БЕЗПЛАТНО! ТАКА ЗА СМЕТКА НА МЕДИЦИНСКИТЕ "РАБОТНИЦИ" ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВСЯКАКЪВ ЦВЯТ, ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ПРАВЯТ МИЛИ ОЧИ НА ЕЛЕКТОРАТА! ЗА ТОВА И НЕ ОСТАНАХА ДОКТОРИ В БУЛГАРИСТАН, ТА СЕГА ТЪРСЯТ ДОБРОВОЛЦИ БЕЗ ОГЛЕД НА ОБРАЗОВАНИЕ И ИНТЕЛЕКТ!

Междувременно 05.12.2020 08:11:24

"Гърция увеличава двойно заплатите на медици, които помагат в болниците в северната част на страната. Депутати лекари се включват в помощ на колегите си без заплащане." Такова нещо у нас може ли да се случи??

Перо перото 04.12.2020 21:43:34

Трябва да се импортират спешно и немедлено нови лекари, сестри, санитари и политици от ....Космоса или поне от Замунда , за да Ви угодят на капризите!!!

Гост 04.12.2020 19:51:20

Салчев ви пречи на игричките, а?

Гост 05.12.2020 08:54:00

Пречи да ви лекуваме.

Goog 05.12.2020 09:58:57

Виждаме как ни лекувате!

Гост 05.12.2020 13:44:43

парите.

Гост 05.12.2020 13:43:27

Според патите ви лекуваме. И това не заслужавате,комунистически неблагодарници. Я вървете да ви лекува главната тиква.

Да Да 04.12.2020 19:07:03

На снимката Пурко - Маджаров , не са снимали неговите лакеи за съжаление. Благодарение на Маджаров и Компания от продажници българският лекар и съсловието ни е в тинята. Този индивид на снимката, нито веднъж не защити българския лекар, нито пък го подкрепи! Превърнали са се в едни счетоводители, които събират членски внос и никой не знае за какво го ползват.

Гост 04.12.2020 18:54:01

Дефицитите и дисбалансите са само резултат от грешната конструкция на системата.

Гост 04.12.2020 18:52:31

Здравно осигурителния модел в България е сбъркан изцяло. Трябва спешен ремонт. Кризата показа истинското лице на здравеопазването.

Гнет 04.12.2020 17:52:55

Решили са да премахнат Управителя на НЗОК САЛЧЕВ защото не се поддава на рекета им !

Гост 04.12.2020 17:34:06

БЛС - Бездарни Лакоми Синдикалисти

Галина тодорова 04.12.2020 16:38:29

Рекетьори!

Гост 04.12.2020 15:47:09

БЛС са също виновни за този хаос. Защо се съгласиха финансирането на епидемията да е от НЗОК, а не от държавния бюджет? Ако за КОВИД може, тогава НЗОК да сключва договор за всички дейности с който прецени, а не според изискванията. Ибрикчии на властта сте, БЛС

Гост 04.12.2020 14:48:18

Салчев (или там както се казваше онзи чиновляк, шеф на касата) си тръгва ...

Гост 04.12.2020 15:47:56

Проблемът не е Салчев, а че по този начин отиваме изцяло в бюджетно здравеопазване, което е мечтата на политиците.

Гост 04.12.2020 16:07:57

То Е бюджетно и след 2000 г с политическата кочинка НЗОК- една единствена и императивна , 'плащаща' жълти стотинки' , нокога не калкулирала честно медицинския труд и нагло наричаща ЗОЛ 'осигурени' след като нищо не заплаща за труда на лекарите

Sales 05.12.2020 11:37:58

Ти едва ли полагаш честен медицински труд...май си айдук !

До горното алчно копеленц 04.12.2020 17:54:36

Боклук! Не ни излагай съсловието !

Лекар 04.12.2020 14:09:44

Не мога да не се изсмея с глас! За пореден път ще ми купят колело друг път! ????

Лекар 04.12.2020 14:09:33

Не мога да не се изсмея с глас! За пореден път ще ми купят колело друг път! ????


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...