Четвъртък, 11 Август 2022
13
ноем
10
 

БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност

Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, отбелязват те в декларация

Вторник, 13 Ноември 2018 | 17:55:22 Ирина Пекарева
10

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период. За това настояват пред премиера, здравните власти и бюджетната комисия в парламента Българският лекарски съюз и редица болни

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период. За това настояват пред премиера, здравните власти и бюджетната комисия в парламента Българският лекарски съюз и редица болнични сдружения.

„Практиката показва, че неусвоени бюджетни средства и реализираните икономи в здравната система могат да покрият дефицити в сектора. Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, тя има ангажимент да обезпечи извършената дейност на собствените си такива. Настояваме с предвидените средства за бюджет 2019 при реализиране на икономии в параграф „болнична помощ“ да се разреши изплащането на неразплатена дейност с българските лечебни заведения за минал период“, се казва в декларацията, с която Zdrave.net разполага.

Искането за това е особено актуално в светлината на поредицата от дела срещу Здравната каса за неизплатена извършена дейност, които до момента неизменно се печелят от лечебните заведения. Няколко от тях осъдиха окончателно НЗОК както да изплати дължимите им средства, така и да плати лихвите за забавяне изплащането. Други от делата са приключили едва на първа инстанция, но до момента не е известен случай в съдебната практика, при който НЗОК да е спечелила подобно дело. Последният известен казус е делото на болницата в Девин срещу Касата, което бе спечелено – засега – на първа инстанция.

При този развой на събитията, ако Здравната каса не свали лимитните ограничения на болниците, в близко бъдеще ще бъде принудена да изплаща далеч по-големи суми по загубените дела, отколкото би платила за т.нар. „надлимитна“ дейност.

Болничните сдружения също така се присъединяват към искането на БЛС за забрана на възможността да се прехвърлят средства в бюджета на НЗОК от перо в перо. „По този начин ще внесем спокойствие в системата, като обезпечим дейността на всички лекари, които да се фокусират не в усвояването на средства, а върху по-доброто качество на медицинската услуга“, посочват те.

Друго от исканията за промени в бюджета за 2019 г. е отмяна на мораториума върху разкриване на нови дейности в лечебните заведения, при условия, че те се вместват в гласувания си бюджет. „В условията на лимитиране дейността на болниците е абсолютно излишно да се налагат крути законови ограничения, които да забраняват развитието на медицината в лечебното заведение, при положение, че новоразкритата дейност така или иначе няма да бъде изплатена, ако не се съобрази с гласувания от НЗОК бюджет“, отбелязват от организациите.

Те настояват и за промяна в предложението за предварително удържане на суми от наложени актове, независимо че са в процес на обжалване. „Този акт противоречи на правния принцип, че за да се пристъпи към принудително изпълнение, следва да има влязъл в законова сила акт – съдебен или индивидуален административен. Считаме, че не е необходимо да създаваме предпоставки за фалити на лечебни заведения, като предварително се удържат финансови глоби“, подчертават те.

От декларацията става ясно още, че болничните сдружения подкрепят БЛС в притеснението им относно легитимацията на контрольорите на РЗОК само с лична карта. „Това правомощие дава възможност за злоупотреба със служебно положение и създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия“, аргументират се от там.

Декларацията е подписана от председателите на БЛС, на Асоциацията на университетските болници, на НСЧБ, на Националната асоциация на частните болници, на Сдружението на общинските болници, на Сдружението на областните болници и на Българската болнична асоциация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9#Yz

Гост 22.11.2018 18:03:50

БЛС са едни прости тъпанари , какво от това че че ще да се прехвърлят пари от едни пера към други . Като , чя ли някой ще може на края на годината да раздава пари на калпак , без да има финансов документ на среща .Нали прокуратурата веднага ще потърси съдебна отговорност за нерегламентирани плащания . Неусвоените пари ще трябва да се връщат в резерва на Касата .

Гост 22.11.2018 17:57:37

Добре , де , ама ако някой не успее да отчете дейност , т .е. няма фактура за извършена дейност , какво става с парите ако има неусвоени .Връщат се в резерва на Касата? За догодина ? Не е ли по-добре да се даде възможност на друг сектор от здравеопазването да ги усвои в същата година .

Гост 20.11.2018 23:57:19

в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

Гост 20.11.2018 23:57:18

в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

Контрольор 14.11.2018 09:19:53

Много болнични сдружения много нещо брей. Човек да го заболи глава само като им ги чете заглавията. Освен лични карти имаме и служебни такива при това със актуализирани снимки. Освен това навсякъде влизаме за проверка само с конкретна заповед за съответното лечебно заведение, издадена от Директора на РЗОК или Управителя на НЗОК.

Гост 13.11.2018 21:56:31

Дайте списък на болниците една по една и дължимото им от паразита НЗОК.

Гост 13.11.2018 20:29:47

Едва когато профаните от Надзорния съвет на НЗОК започнат да плащат ЛИЧНО за келавите решения и загубените дела, а също и тъпанарите от МЗ , които също се барат собственици на Касата, едва тогава нещата ще се оправят. В момента чиновляците не носят никаква отговорност за безобразията в това политическо недоносче , а загубите са плащани пак от данъкоплатците.

Гост 13.11.2018 18:41:32

Коя е кухата асоциация на Стайко Спиридонов, великия здравен меринджей?

Elf 13.11.2018 21:31:12

Agent ,,Petko,,/Staiko /e velik ve.

Гост 13.11.2018 18:12:21

НЗОК изобщо няма ангажимент да обезпечи извършената дейност на лечебните заведения в България. Стремежът на касата е да изпълни бюджета и да компенсира натрупаните дефицити. Политиците и назначените от тях служители на НЗОК нехаят за здравеопазването, а най-малко ги интересува качеството и достъпа до медицинската помощ.


Всичко за коронавируса
Още новини
21,85% положителни проби, деветима починали
11.08.2022 08:42:16

21,85% положителни проби, деветима починали

1429 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6541 теста, което прави 21,8 ...

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен
10.08.2022 17:51:40

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен

Семейството, което души лекарка от спешната помощ в Шумен, докато преглежда детето им, получи усл ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...