Четвъртък, 01 Октомври 2020
13
ноем
10
 

БЛС и болнични сдружения поискаха Касата да изплати „надлимитната“ дейност

Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, отбелязват те в декларация

Вторник, 13 Ноември 2018 | 17:55:22 Ирина Пекарева
10

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период. За това настояват пред премиера, здравните власти и бюджетната комисия в парламента Българският лекарски съюз и редица болни

Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период. За това настояват пред премиера, здравните власти и бюджетната комисия в парламента Българският лекарски съюз и редица болнични сдружения.

„Практиката показва, че неусвоени бюджетни средства и реализираните икономи в здравната система могат да покрият дефицити в сектора. Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, тя има ангажимент да обезпечи извършената дейност на собствените си такива. Настояваме с предвидените средства за бюджет 2019 при реализиране на икономии в параграф „болнична помощ“ да се разреши изплащането на неразплатена дейност с българските лечебни заведения за минал период“, се казва в декларацията, с която Zdrave.net разполага.

Искането за това е особено актуално в светлината на поредицата от дела срещу Здравната каса за неизплатена извършена дейност, които до момента неизменно се печелят от лечебните заведения. Няколко от тях осъдиха окончателно НЗОК както да изплати дължимите им средства, така и да плати лихвите за забавяне изплащането. Други от делата са приключили едва на първа инстанция, но до момента не е известен случай в съдебната практика, при който НЗОК да е спечелила подобно дело. Последният известен казус е делото на болницата в Девин срещу Касата, което бе спечелено – засега – на първа инстанция.

При този развой на събитията, ако Здравната каса не свали лимитните ограничения на болниците, в близко бъдеще ще бъде принудена да изплаща далеч по-големи суми по загубените дела, отколкото би платила за т.нар. „надлимитна“ дейност.

Болничните сдружения също така се присъединяват към искането на БЛС за забрана на възможността да се прехвърлят средства в бюджета на НЗОК от перо в перо. „По този начин ще внесем спокойствие в системата, като обезпечим дейността на всички лекари, които да се фокусират не в усвояването на средства, а върху по-доброто качество на медицинската услуга“, посочват те.

Друго от исканията за промени в бюджета за 2019 г. е отмяна на мораториума върху разкриване на нови дейности в лечебните заведения, при условия, че те се вместват в гласувания си бюджет. „В условията на лимитиране дейността на болниците е абсолютно излишно да се налагат крути законови ограничения, които да забраняват развитието на медицината в лечебното заведение, при положение, че новоразкритата дейност така или иначе няма да бъде изплатена, ако не се съобрази с гласувания от НЗОК бюджет“, отбелязват от организациите.

Те настояват и за промяна в предложението за предварително удържане на суми от наложени актове, независимо че са в процес на обжалване. „Този акт противоречи на правния принцип, че за да се пристъпи към принудително изпълнение, следва да има влязъл в законова сила акт – съдебен или индивидуален административен. Считаме, че не е необходимо да създаваме предпоставки за фалити на лечебни заведения, като предварително се удържат финансови глоби“, подчертават те.

От декларацията става ясно още, че болничните сдружения подкрепят БЛС в притеснението им относно легитимацията на контрольорите на РЗОК само с лична карта. „Това правомощие дава възможност за злоупотреба със служебно положение и създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия“, аргументират се от там.

Декларацията е подписана от председателите на БЛС, на Асоциацията на университетските болници, на НСЧБ, на Националната асоциация на частните болници, на Сдружението на общинските болници, на Сдружението на областните болници и на Българската болнична асоциация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bBCq

Гост 22.11.2018 18:03:50

БЛС са едни прости тъпанари , какво от това че че ще да се прехвърлят пари от едни пера към други . Като , чя ли някой ще може на края на годината да раздава пари на калпак , без да има финансов документ на среща .Нали прокуратурата веднага ще потърси съдебна отговорност за нерегламентирани плащания . Неусвоените пари ще трябва да се връщат в резерва на Касата .

Гост 22.11.2018 17:57:37

Добре , де , ама ако някой не успее да отчете дейност , т .е. няма фактура за извършена дейност , какво става с парите ако има неусвоени .Връщат се в резерва на Касата? За догодина ? Не е ли по-добре да се даде възможност на друг сектор от здравеопазването да ги усвои в същата година .

Гост 20.11.2018 23:57:19

в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

Гост 20.11.2018 23:57:18

в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

Контрольор 14.11.2018 09:19:53

Много болнични сдружения много нещо брей. Човек да го заболи глава само като им ги чете заглавията. Освен лични карти имаме и служебни такива при това със актуализирани снимки. Освен това навсякъде влизаме за проверка само с конкретна заповед за съответното лечебно заведение, издадена от Директора на РЗОК или Управителя на НЗОК.

Гост 13.11.2018 21:56:31

Дайте списък на болниците една по една и дължимото им от паразита НЗОК.

Гост 13.11.2018 20:29:47

Едва когато профаните от Надзорния съвет на НЗОК започнат да плащат ЛИЧНО за келавите решения и загубените дела, а също и тъпанарите от МЗ , които също се барат собственици на Касата, едва тогава нещата ще се оправят. В момента чиновляците не носят никаква отговорност за безобразията в това политическо недоносче , а загубите са плащани пак от данъкоплатците.

Гост 13.11.2018 18:41:32

Коя е кухата асоциация на Стайко Спиридонов, великия здравен меринджей?

Elf 13.11.2018 21:31:12

Agent ,,Petko,,/Staiko /e velik ve.

Гост 13.11.2018 18:12:21

НЗОК изобщо няма ангажимент да обезпечи извършената дейност на лечебните заведения в България. Стремежът на касата е да изпълни бюджета и да компенсира натрупаните дефицити. Политиците и назначените от тях служители на НЗОК нехаят за здравеопазването, а най-малко ги интересува качеството и достъпа до медицинската помощ.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
286 са заразените с коронавирус вчера, 12 са починалите
01.10.2020 07:49:19

286 са заразените с коронавирус вчера, 12 са починалите

286 са новооткритите случаи на заразени с COVID-19 лица за изминалото денонощие, при направени 49 ...

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...