!
Неделя, 14 Април 2024
27
юни
8
 

БЛС категоричен: Не приемаме ограничаване на дейността

Касата праща анексите към болниците без подписа на съсловната организация

Вторник, 27 Юни 2017 | 16:10:07 Полина Тодорова
8

„Българският лекарски съюз е категоричен – не сме съгласни с така наложените индикативни стандарти в дейностите по приложение 1 и поради тази причина не подписваме т. нар. анекс към индивидуалните договори“. Това заяви пред Zdrave.net

„Българският лекарски съюз е категоричен – не сме съгласни с така наложените индикативни стандарти в дейностите по приложение 1 и поради тази причина не подписваме т. нар. анекс към индивидуалните договори“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев след състоялата са по-рано днес среща с УС на съсловната организация, проведена по повод анекса, който НЗОК предлага към договорите с болниците.

„Проблем на касата е да осъществи контрола по отношение на използването на лекарствени средства в онкологията. Там ние не коментираме подобна ситуация – трябва да има някакъв ред и той да бъде спазван, но в никакъв случай преразходът за лекарства не може да бъде компенсиран със средства от дейността на хирурзи, нефролози, кардиолози и т.н. Не можем да допуснем това нещо“, категоричен бе д-р Грозев, като подчерта, че в НРД за тази година няма въведени индикативни стойности.

Що се касае до решението на Надзорния съвет на касата, касаещо по-високите бюджети на болниците, той подчерта, че то е факт след настояването на БЛС, а не поради „неистовото желание на Надзорния съвет“.  „До настоящия момент с това решение на надзора сумата, която е завишена в сравнение с предходната година, е равна на почти 100 милиона лева и това е по изрично настояване на Българския лекарски съюз“, заяви той, като посочи, че средствата за болнична помощ достига 1.676 млрд. лв.  „В никакъв случай обаче това не значи, че ние ще бъдем съгласни с ограничаване на дейността в приложение едно - там където дейността е безлимитна“, подчерта д-р Грозев. Липсата на подписа на съсловната организация в анексите към договорите с болниците по думите му обаче не оправдава НЗОК за непревеждането на сумите към лечебните заведения.

Потърсен за коментар при така създалата се ситуация подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обясни пред Zdrave.net, че въпреки факта, че БЛС няма да подпише предложения анекс, Касата ще преведе сумите към лечебните заведения. „Стойностите ще бъдат пуснати към районните здравни каси с този анекс“, заяви той. Д-р Петров припомни, че в него обаче няма да бъдат включени 3-процентните буфери в средствата към болниците, тъй като те на практика влизат в преизчислените им бюджети и изтъкна, че те са увеличени от 137 на почти 142 млн. лв. „Това беше договорено на срещата при министъра и затова е взето такова решение.  Два месеца се говореше, че тези пари не се виждат, че има напрежение, сега ги сложихме в бюджетите и се пита защо са махнати“, коментира той.

„Няма болница, която ще получи по-малко, има много, които на практика ще имат по-високи стойности“, увери д-р Петров.

Относно индикативните стойности подуправителят на НЗОК отново разясни, че те ще служат за ориентир и база, след чието надвишаване ще се извърши проверка, но никъде не е разписано, че те няма да бъде разплатени и отново подчерта, че те ще касаят основно химиотерапията.

Въпреки това притесненията в съсловната организация за т. нар. индикативни стойности остават. В становище, изпратено до медиите, от БЛС отново подчертаха, че Управителният съвет на БЛС няма да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи. С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците, посочват от там.  „Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на Касата е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен такъв, който да не е за сметка на пациентите”, заявява д-р Грозев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*UnP

Гост 29.06.2017 09:22:24

Na snimkata gore-Georgi Dimitrov !!!/Gogo Tarabata/

Д-р Хаус 28.06.2017 11:50:41

БЛС КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА РЕГУЛАТИВНИТЕ СТАНДАРТИ В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ,КЪДЕТО ЛЕЧЕНИЕТО Е В ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ОТ БОЛНИЦИТЕ?ИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ КЛИЕНТИ НА ЛУКСОЗНИТЕ БОЛНИЦИ,КОИТО НИКНАТ КАТО ГЪБИ!

Гост 28.06.2017 08:53:38

Zadachata na BLS e da darji v podchinenie lekarite v Balgaria i osobenno mladite lekari.I se spraviat dobre boklucite.

Гост 27.06.2017 18:07:24

Поздравления, д-р Ботев от Добрич! Чест и почитания - за Вашата смелост, за Вашият и на колегите Ви професионализъм, за Вашата благословена професия! Оставете агресивните мут-ри да бъдат лекувани качествено и безплатно от врачките, баячките и съпътстващите ги Тикви!

Гост 27.06.2017 18:05:21

Вітаю, доктор Ботев Добрич! Честь і увагу - за мужність, за вашу і професіоналізм ваших колег, для вашої благословенної професії! Залиште агресивні головоріз трактуватися якостями і вільні від чаклунів, відьом і супроводжує Гарбузи! Слава Україні!

5Dd8 27.06.2017 17:08:00

Индикативни стандарти или регулативни стандарти?

Гост 27.06.2017 21:53:42

Индикативни стандарти- справка в книгите на Страшо и Глинка

Гост 28.06.2017 00:07:56

Кои книги? Тези дето задължаваха директорите на рзок да купуват по няколко ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...