Петък, 24 Май 2024
26
март
10
 

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС:

БЛС настоява да се плати авансово както на болниците, така и на СИМП и ПИМП

Частните лечебни заведения показаха, че не подбират пациентите си

Четвъртък, 26 Март 2020 | 10:14:28 Надежда Ненова
10

Д-р Маджаров, в новия Закона за извънредното положение има един текст, който гласи, че министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор и директорите на РЗИ могат да прилагат мерки на лечебните заведения, независимо от формат

Д-р Маджаров, в новия Закона за извънредното положение има един текст, който гласи, че министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор и директорите на РЗИ могат да прилагат мерки на лечебните заведения, независимо от формата им на собственост. Какво ще бъдат тези мерки?

Мисля, че Националния оперативен щаб е точно за това – да предлага мерки за справяне с кризата. Може да се стигне, недай си Боже, до много крайни мерки, дори до мобилизация на целия медицински състав. Напълно е възможно на втори, трети етап всички болници да трябва да се включат в борбата с коронавируса и особено многопрофилните болници трябва да имат готовност за това. Засега броят на тези, които се нуждаят от интензивно лечение, не е много голям, но ако той се увеличи, трябва да са готови. Нали не си мислите, че от първа линия директно ще се отива в Арена Армеец, при положение, че имаме над 350 болници? Арена Армеец е място за най-мрачния сценарий. В условия на извънредно положение, трябва да направим така, че всяка болница, която има претенции, че е добра, след това отново да има очи да застане пред обществото. Само преди по-малко от два месеца всички лечебни заведения подаваха документи за сключване на договори с НЗОК и настоятелно твърдяха, че могат да работят по едва ли не всички клинични пътеки. Всички са оборудвани от първо до последно ниво. Като управител на болница всяка година съм подавал план за действие в РЗИ при бедствия и аварии, който включваше точно такива мерки. Готовност със защитни предпазни средства, готовност с горива, готовност за преструктуриране на легла, за изолиране на отделни сектори от болницата. Аз разбирам мерките единствено като такива, препоръчани от Щаба, за начина на действие на лечебните заведения. Удовлетворен съм от факта, че големите вериги частни болници заявиха готовност да участват. Виждаме и че има частни болници, в които има заразени, което показва, че те не си подбират пациентите. Сега е моментът, в който да се види кой подбира и кой не подбира пациенти. Щом има пациент с пневмония и той е с доказан коронавирус, значи тази болница лекува. Същевременно една друга болница заяви, че се готви да бъде „зелената болница на България“. В условия, в които се готвим да се сблъскаме с вълна от пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, да се представя някой като „остров“, на който няма да бъдат допускани хора с коронавирус, а ще бъдат лекувани само такива с безопасни заболявания и в същото време да претендира, че е напълно равен на останалите лечебни заведения и трябва да получава достатъчно пари, ми се струва пълна липса на такт. Сега е времето, когато ще изкристализира кои са тези, които наистина работят добре и кои само се правят.

Решен ли въпросът как ще бъде плащано на лечебните заведения по време на извънредно положение?

Все още няма окончателно решение, но от БЛС настояваме на този етап поне за първия месец, в който беше въведено извънредното положение – март - лечебните заведения да получат средно средствата, които са получили за първите два месеца на годината. Макар да няма пациенти, 100% от лечебните заведения правят огромни разходи, купувайки на спекулативни цени и защитни средства, и дезинфектанти. Не бива да забравяме, че в НРД записахме, че минимум 50% от приходите на лечебните заведения са за персонал. Това означава, че ако приходите им са 30%, буквално ще оставим лекарите, сестрите и санитарите без заплати, като в същото време те са изложени на опасност. Здравеопазването е сектор в икономиката, който не може да се възползва от формулата 60:40, предложена от правителството, и хората да останат по домовете си. Всички са на работа, а заповедите на Щаба са да се посочат допълнителни екипи. Екип за COVID-отделението и екипи за останалата част от болницата. Това изисква финансов ресурс и заплати. Български лекарски съюз настоява да бъдат изплатени авансово средствата както на болниците, така и на специализираната и първичната извънболнична помощ. Тези средства са записани в бюджета на Касата. В едно по-спокойно време през годината, тези средства, които са дадени авансово, без дейност, могат да бъдат компенсирани от тяхната дейност. Всички знаем, че болниците имат лимити и това, което трябва да се възстанови, постепенно може да бъде възстановено на Здравната каса. Това е  приоритетна задача за БЛС, която трябва да решим до края на април, когато лекарите и сестрите трябва да си получат заплатите за този месец. Какво ще се случи тогава, трябва да се каже сега, за да се успокоят болниците и кабинетите.

Има ли яснота как ще бъдат давани тези 1000 лв. на медик, който е на първа линия и кои са медиците, които ще ги получат?

Задали сме въпрос писмено, все още нямаме отговор. Няма яснота. Има пояснения, които са дадени на всички, че това са пари за медици, които се занимават с COVID болни в инфекциозните отделения. Смятаме, че достойните лекари в интензивните звена и инфекциозните отделения се занимават с пациенти, които доказано имат вируса, и са взели всички нужни предпазни мерки. Това безспорно е опасно и те заслужават да бъдат подкрепени. Страшно е обаче и друго -  когато този, който влиза на преглед, не е ясно какво носи. Тези лекари са на първия фронт и никой не е казал, че не работят с COVID. Затова за мен тези 1000 лв. създават по-скоро напрежение сред съсловието, отколкото да действат позитивно. По-скоро мярката е тази, която предлагаме – да се плати за март на всички, от общопрактикуващия лекар до болницата, като средствата са равни на тези, които са получени за февруари. По този начин ще им се плати за това, че дори и да не са преглеждали, са стояли на работното си място. На всички лекари и медицински специалисти трябва да се вземат защитни облекла, да се дооборудват отделенията и болниците. 1000-та лева създават усещане за неравенство, а може да се окаже, че ще трябва да се дават и на все повече и повече медици. Нека си представим, че 200 болници започнат да работят с COVID, тогава как ще бъдат давани тези 1000 лв.?

Има ли някаква вероятност по време на извънредното положение да се въведе електронното здравеопазване, предвид наложената електронизация на почни всички услуги?

Смятам, че точно сега е моментът да се направи. Извънредното положение може би ще бъде повод за доста промени във всички сфери. Сега е моментът да се даде тласък на всички нови технологии, защото те са готови отдавна. И софтуерните фирми са готови, и лекарите сме готови, и обществото е готово, но по незнайни причини в спокойното време това все не се случваше. Трябва да покажем предимствата на тази система извън плащаните от НЗОК дейности. Сега е моментът максимално бързо да се въведе пилотно електронна рецепта поне за лекарствата, които не се реимбурсират от НЗОК поне в няколко града в страната. Верификацията на лекарите да става през Лекарския съюз. Правилата трябва да се спазват. И фармацевтите не искат да отпускат лекарства без рецепта, и лекарите държим пациентите да купуват само тези, които са им необходими. Бяхме свидетели в последните 20-ина дни, в които граждани се презапасяваха с огромни количества антибиотици и други лекарства.

От много време СЗО настоява да се ограничи употребата за антибиотик. Постоянно излизат предупреждения, че тези медикаменти трябва да се изписват само след направена антибиограма. Въпреки това употребата им е все така широко разпространена. Какви мерки трябва да се вземат още според Вас?

По правилата антибиотик действително не бива да се отпуска без антибиограма. Друг е въпросът, че практически в амбулаторни условия е трудно приложимо. Не случайно колегите използват статистическите данни кой антибиотик каква група бактерии покрива и преценявайки диагнозата, знаейки кои са най-честите причинители на тези заболявания, подбират антибиотик, с който да стартират. Това трябва да е по-малко широкоспектърен от по-ниска генерация, за да може, ако не подейства, да има вариант да се използва по-висока генерация и по-широкоспектърен. Проблемът с антибиотиците е много сериозен заради масовата им употреба в последните 20-ина години, което доведе до голяма резистентност сред микроорганизмите. Микробиолозите алармират, че много скоро ще имаме щамове, които няма да се повлияват от нито един антибиотик, защото в последните години не е произведена нова молекула. Има производства на стари с нови имена.

Възможно ли е тази резистентност в световен мащаб да затруднява лечението на усложненията от коронавируса?

Дори да елиминираме коронавируса, всеки полиморбиден пациент с множество хронични заболявания и с нужда от интензивно лечение е податлив на бактерии и микроорганизми, които са много резистентни на антибиотици. Обикновено самите интензивни отделения, въпреки всички усилия за дезинфекция, са местата, където в такива болни се изолират такива бактерии. Това, което най-много притеснява колегите-реаниматори е пациентите да не получат инфекция, която е причинена от резистентни бактерии. Лично аз, като управител на болница и като лекар, съм имал много случаи, когато даден микроорганизъм, изолиран от пациент в интензивно отделение, е чувствителен на един-единствен антибиотик. Това означава, че ако не подейства този антибиотик, бактерията се развива в едно слабо тяло без никаква защита и се връщаме в ерата преди пеницилина.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
LuMU

Д-р Бойко Господинов 27.03.2020 09:21:17

Реално всички медици са на първа линия?! Не, не съм съгласен!

Бойко Господинов 27.03.2020 08:40:19

Ще им се плати за това че дори и да не са преглеждани, са стояли на работното си място?! Има логика... Ама други хич даже не сме стояли!

Гост 26.03.2020 17:28:44

Какво остойностяване, бе марсианец. Като не си наясно с проблема не пиши глупости. В момента личните лекари въртят основно телефонна любов ( и с право!) и практически няма направления, хората са наплашени, не могат да пътуват и т. н. Разходите, които са повишени многократно надвишават приходите.

Гост 26.03.2020 21:11:09

Стига с тия заучени фрази, глупако! Хем нямало хора, хем нямаш направления. Много рано си ги продал, бре!

ЗОЛ 26.03.2020 20:11:30

Че, какви са ти пък на тебе разходите бе амиго ?! Една СИМ-Карта с неограничени разговори. При твърда капитацийка и един куп надписан диспансер пак сте най-добре от всички !

Гост 26.03.2020 21:56:36

Идиот с идиот , каква капиталов при СИМП

Гост 26.03.2020 21:58:13

капитация ( аман от тоя редактор)

Гост 26.03.2020 12:44:27

Малките СИМП практики също затвориха поради невъзможност да се издържат. На път е помощния персонал да се насочи към борсата. Зареарянето е на практика обективно принудително, но грижите са насочени към кафенетата.

БТ 26.03.2020 11:44:35

В момента много от МЦ и ДКЦ са ударили ключа!Работят болниците,но пациентите намаляха с две трети спрямо февруари!

Гост 26.03.2020 17:09:39

Това са и реалните пациенти. Вместо да се иска остойностяване при лечение на тези пациенти, пак рев, че няма хора в болници и МЦ-та. Остойностяване!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...