Събота, 25 Януари 2020
12
дек
5
 

Д-р Николай Брънзалов:

БЛС не е съгласен с текстове за лечение на хронично болните в НРД

Четвъртък, 12 Декември 2019 | 12:51:07 Надежда Ненова
5

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразен

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразените притеснения на общопрактикуващи лекари, че новия рамков договор ще ограничи възможностите им да изписват най-адекватно лечение за хронични заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд.

"Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Например заболяването Сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020 НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.

Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации", написа в отворено писмо председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари- София област д-р Виктория Чобанова.

„Става въпрос за проект на НРД, изготвен от НЗОК. Този проект не е бил одобрен и не е изразявано съгласие с него. Никой от нас не е казал – това е добре. Взимат се мерки тези текстове да ги няма в окончателния вариант на рамковия договор“, каза още д-р Брънзалов.

Съгласно предложените промени в чл. 49 и чл. 67 на НРД за всяко заболяване лекарите от ПИМП и СИМП ще могат да изписват не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. НЗОК пък ще заплаща на аптеката не повече от един комбиниран лекарствен продукт. 

„Тези членове са една недомислица, която първо ще ощети пациентите и на второ място ще наруши регулярното им посещение на кабинетите и наблюдението на хроничните значими незаразни заболявания. БЛС никога не се е съгласявал с този вариант на чл. 49“, уточни д-р Брънзалов.

В следобедните часове ръководството на Лекарския съюз ще даде извънреден брифинг във връзка с изразените притеснения за лекарствата за хронично болни пациенти, които ще бъдат заплащани от НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f$he

8888 19.12.2019 21:27:14

"Д-р Николай Брънзалов: БЛС не е съгласен....." А БЕ БРЪНЗАЛ СМОТАН, ОЩЕ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ БЛС НИКОЙ НЕ ГО "Е,АВА ЗА СЛИВА"! СТАРА ИСТИНА Е ,ЧЕ КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!! БЛС Е КРАЙНА ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗТУРИ, ЗАЩОТО Е БЕЗГРЪБНАЧНА, НАДУПЕНА СТРУКТУРА ОБСЛУЖВАЩА НЕ ЛЕКАРИТЕ А УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!!!

6666 19.12.2019 21:35:32

Дори на БЛС в устава е записано, че същия се утвърждава от министъра на здравеопазването! Като че ли подразделение на МЗ е БЛС!? А уж е независима и саморегулираща се структура? Ала-бала!!!

Бб 12.12.2019 19:20:06

На всички е ясно ,че преговорите се водят фиктивно и групичката преговарящи са едни същи вече над 10 години ,несменяеми и преживяващи от комисионните по конгреси и семинари ,договорките са винаги в полза на касата ,а уж събирахме предложения ,побликувахме мнения ,събори ,уж преговори ,накрая всичко което си поискат от касата става на 100% ,а плебса да го духа ,ще му дадат 80 ст повишение и държавата ще си вземе левче от увеличените данъци и осигуровки!

Гост 12.12.2019 17:04:29

Парите събирани в НЗОК трябва да отиват за повишаване на заплащането на лекарите , а не за безплатни медикаменти. КАКВО Е ТОВА 4-5 ЛВ ЗА за преглед и имунизация на пациент ? Вие нормални ли сте все повече пари да отиват за безплатни подаръци на плебса и да оставате с десетилетия с унизително заплащане на труда ? За кого работи НСОПЛБ ? Не всички получаваме спонсориране от фармаиндустрията за да водите лекари на рекламни събития. Някой работим само като лекари бе другарко Чобановна

ОПЛ 12.12.2019 15:15:51

Това е само част от проблемите заложени в проекта за НРД, който се опитват тихомълком да пробутат в тарапаната на свинските погребения преди Коледа. Ако всичко се реализира, то това като цяло ще взриви единствената що годе гладко функционираща част от здравеопазната ни система!


Още новини
2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.
24.01.2020 17:22:07 Надежда Ненова

2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.

954 проверки в 602 лечебни заведения за болнична помощ, 347 лечебни заведения за извънболнична по ...

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...