Четвъртък, 28 Октомври 2021
12
дек
5
 

Д-р Николай Брънзалов:

БЛС не е съгласен с текстове за лечение на хронично болните в НРД

Четвъртък, 12 Декември 2019 | 12:51:07 Надежда Ненова
5

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразен

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразените притеснения на общопрактикуващи лекари, че новия рамков договор ще ограничи възможностите им да изписват най-адекватно лечение за хронични заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд.

"Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Например заболяването Сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020 НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.

Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации", написа в отворено писмо председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари- София област д-р Виктория Чобанова.

„Става въпрос за проект на НРД, изготвен от НЗОК. Този проект не е бил одобрен и не е изразявано съгласие с него. Никой от нас не е казал – това е добре. Взимат се мерки тези текстове да ги няма в окончателния вариант на рамковия договор“, каза още д-р Брънзалов.

Съгласно предложените промени в чл. 49 и чл. 67 на НРД за всяко заболяване лекарите от ПИМП и СИМП ще могат да изписват не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. НЗОК пък ще заплаща на аптеката не повече от един комбиниран лекарствен продукт. 

„Тези членове са една недомислица, която първо ще ощети пациентите и на второ място ще наруши регулярното им посещение на кабинетите и наблюдението на хроничните значими незаразни заболявания. БЛС никога не се е съгласявал с този вариант на чл. 49“, уточни д-р Брънзалов.

В следобедните часове ръководството на Лекарския съюз ще даде извънреден брифинг във връзка с изразените притеснения за лекарствата за хронично болни пациенти, които ще бъдат заплащани от НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rxBn

8888 19.12.2019 21:27:14

"Д-р Николай Брънзалов: БЛС не е съгласен....." А БЕ БРЪНЗАЛ СМОТАН, ОЩЕ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ БЛС НИКОЙ НЕ ГО "Е,АВА ЗА СЛИВА"! СТАРА ИСТИНА Е ,ЧЕ КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!! БЛС Е КРАЙНА ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗТУРИ, ЗАЩОТО Е БЕЗГРЪБНАЧНА, НАДУПЕНА СТРУКТУРА ОБСЛУЖВАЩА НЕ ЛЕКАРИТЕ А УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!!!

6666 19.12.2019 21:35:32

Дори на БЛС в устава е записано, че същия се утвърждава от министъра на здравеопазването! Като че ли подразделение на МЗ е БЛС!? А уж е независима и саморегулираща се структура? Ала-бала!!!

Бб 12.12.2019 19:20:06

На всички е ясно ,че преговорите се водят фиктивно и групичката преговарящи са едни същи вече над 10 години ,несменяеми и преживяващи от комисионните по конгреси и семинари ,договорките са винаги в полза на касата ,а уж събирахме предложения ,побликувахме мнения ,събори ,уж преговори ,накрая всичко което си поискат от касата става на 100% ,а плебса да го духа ,ще му дадат 80 ст повишение и държавата ще си вземе левче от увеличените данъци и осигуровки!

Гост 12.12.2019 17:04:29

Парите събирани в НЗОК трябва да отиват за повишаване на заплащането на лекарите , а не за безплатни медикаменти. КАКВО Е ТОВА 4-5 ЛВ ЗА за преглед и имунизация на пациент ? Вие нормални ли сте все повече пари да отиват за безплатни подаръци на плебса и да оставате с десетилетия с унизително заплащане на труда ? За кого работи НСОПЛБ ? Не всички получаваме спонсориране от фармаиндустрията за да водите лекари на рекламни събития. Някой работим само като лекари бе другарко Чобановна

ОПЛ 12.12.2019 15:15:51

Това е само част от проблемите заложени в проекта за НРД, който се опитват тихомълком да пробутат в тарапаната на свинските погребения преди Коледа. Ако всичко се реализира, то това като цяло ще взриви единствената що годе гладко функционираща част от здравеопазната ни система!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София
27.10.2021 20:35:20

Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограниче ...

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите
27.10.2021 17:26:52

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите

На 28 октомври Медицинският университет – Пловдив ще отбележи 1-ви ноември – Ден на н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...