!
Петък, 12 Април 2024
12
дек
5
 

Д-р Николай Брънзалов:

БЛС не е съгласен с текстове за лечение на хронично болните в НРД

Четвъртък, 12 Декември 2019 | 12:51:07 Надежда Ненова
5

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразен

Преговарящият екип на Лекарския съюз не е изразявал съгласие и не е подписвал протокол за текстовете в НРД, ограничаващи лечението на хронично болните пациенти. Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС до-р Николай Брънзалов по повод изразените притеснения на общопрактикуващи лекари, че новия рамков договор ще ограничи възможностите им да изписват най-адекватно лечение за хронични заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд.

"Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Например заболяването Сърдечна недостатъчност, което е доста често в практиката, съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта за НРД 2020 НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от осигурените без намаление.

Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации", написа в отворено писмо председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари- София област д-р Виктория Чобанова.

„Става въпрос за проект на НРД, изготвен от НЗОК. Този проект не е бил одобрен и не е изразявано съгласие с него. Никой от нас не е казал – това е добре. Взимат се мерки тези текстове да ги няма в окончателния вариант на рамковия договор“, каза още д-р Брънзалов.

Съгласно предложените промени в чл. 49 и чл. 67 на НРД за всяко заболяване лекарите от ПИМП и СИМП ще могат да изписват не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. НЗОК пък ще заплаща на аптеката не повече от един комбиниран лекарствен продукт. 

„Тези членове са една недомислица, която първо ще ощети пациентите и на второ място ще наруши регулярното им посещение на кабинетите и наблюдението на хроничните значими незаразни заболявания. БЛС никога не се е съгласявал с този вариант на чл. 49“, уточни д-р Брънзалов.

В следобедните часове ръководството на Лекарския съюз ще даде извънреден брифинг във връзка с изразените притеснения за лекарствата за хронично болни пациенти, които ще бъдат заплащани от НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QW#y

8888 19.12.2019 21:27:14

"Д-р Николай Брънзалов: БЛС не е съгласен....." А БЕ БРЪНЗАЛ СМОТАН, ОЩЕ ЛИ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ БЛС НИКОЙ НЕ ГО "Е,АВА ЗА СЛИВА"! СТАРА ИСТИНА Е ,ЧЕ КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!!! БЛС Е КРАЙНА ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗТУРИ, ЗАЩОТО Е БЕЗГРЪБНАЧНА, НАДУПЕНА СТРУКТУРА ОБСЛУЖВАЩА НЕ ЛЕКАРИТЕ А УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!!!

6666 19.12.2019 21:35:32

Дори на БЛС в устава е записано, че същия се утвърждава от министъра на здравеопазването! Като че ли подразделение на МЗ е БЛС!? А уж е независима и саморегулираща се структура? Ала-бала!!!

Бб 12.12.2019 19:20:06

На всички е ясно ,че преговорите се водят фиктивно и групичката преговарящи са едни същи вече над 10 години ,несменяеми и преживяващи от комисионните по конгреси и семинари ,договорките са винаги в полза на касата ,а уж събирахме предложения ,побликувахме мнения ,събори ,уж преговори ,накрая всичко което си поискат от касата става на 100% ,а плебса да го духа ,ще му дадат 80 ст повишение и държавата ще си вземе левче от увеличените данъци и осигуровки!

Гост 12.12.2019 17:04:29

Парите събирани в НЗОК трябва да отиват за повишаване на заплащането на лекарите , а не за безплатни медикаменти. КАКВО Е ТОВА 4-5 ЛВ ЗА за преглед и имунизация на пациент ? Вие нормални ли сте все повече пари да отиват за безплатни подаръци на плебса и да оставате с десетилетия с унизително заплащане на труда ? За кого работи НСОПЛБ ? Не всички получаваме спонсориране от фармаиндустрията за да водите лекари на рекламни събития. Някой работим само като лекари бе другарко Чобановна

ОПЛ 12.12.2019 15:15:51

Това е само част от проблемите заложени в проекта за НРД, който се опитват тихомълком да пробутат в тарапаната на свинските погребения преди Коледа. Ако всичко се реализира, то това като цяло ще взриви единствената що годе гладко функционираща част от здравеопазната ни система!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...