Четвъртък, 18 Август 2022
03
окт
10
 

БЛС няма да се включи в Националния протест на 7-ми октомври

Четвъртък, 03 Октомври 2019 | 18:41:04
10

Българският лекарски съюз няма да се включи в

Българският лекарски съюз няма да се включи в Националния протест на 7-ми октомври, организиран от КНСБ и БАПЗГ. Това е решил Управителният съвет на съсловната организация на днешното си заседание.

Ето и пълния текст на позицията на БЛС:

Във връзка с предстоящия Национален протест организиран от КНСБ на 07.10.2019г. в София, БЛС беше поставил следните искания:

•    Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 г.

•    Стартиране на процедура по изплащане на надлимитната дейност за минали години от икономисани средства в болничната помощ.

•    Намаляване на обемите. Премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени.

•    Увеличаване на КП с минимум средно 15%.

•    Държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер.

След проведени разговори между ръководството на БЛС и ръководството на МЗ бяха постигнати следните договорености:

•    Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020г.

•    Значимо увеличаване на КП с минимум средно 15%.

•    Договори се премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени.

•    Договори се в НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи.

По въпроса за надлимитната дейност БЛС продължава да настоява, че тя трябва да бъде заплатена. Процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС.

БЛС смята, че постигнатите договорености с МЗ ще гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи.

След постигнатите резултати и поради несъгласие с някои от исканията на КНСБ, УС на БЛС реши, че съсловната организация няма да се включи в Националния протест на 07.10.2019 г.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NYm6

! 07.10.2019 16:23:48

Защо български лекарски съюз се нарича български, а не международен напр, по би му прилягало?По никакъв начин не защитава правата на българските лекари. Предполагам не съм единствения лекар, уволнен, за да бъде назначен чужденец на негово място с или без опит. Единственото, което прави блс е да иска членски внос, независимо дали практикуваш или не. Ако не си плащаш чл внос обаче, ще те заличат от листата и някой може да ти приватизира дипломата. Дори това не се контролира, а напротив, толерира. Колко човека в бг имат едно ЕГН и един номер на диплома? От блс не знаят, защото просто не водят статистика. Да, въпросът изглежда налудничав, но това е бг, царството на беззаконието и своеволието, където властимащите могат да правят каквото си поискат безнаказано, вкл да избиват мъжките си комплекси над по-слабите от тях, които нямат достатъчно средства и възможности, за да се защитят.

мислещ 06.10.2019 13:18:18

Истината е, че БЛС не мисли за собствените си членове, а камо ли за мед. сестри. Но ако тези, които стачкуват успеят, мнозина ще се облагодетелстват от усилията им, вкл и лекарското съсловие. Но за да стане това е необходимо действително да се въведе електронна здравна карта на пациента и електронно здравно досие, за да могат да се регулират постъпващите и изразходваните средства за лечение, което ще увеличи и самоконтрола у самия пациент и няма да ходи за щяло и нещяло на преглед, а само когато, действително има повод и за профилактика, която следва да е задължителна. Другото нещо, което следва да се направи е да се въведе минимален и максимален праг на заплащането на труда, защото баницата е обща и когато някой много краде за другите не остава, а и те са хора и не върви да бачкат на по три места, за да осигурят добруването на първия. Но това няма как да стане, защото по този начин се поддържа статуквото и легализира краденето. Ако човек получава нормална заплата, ще се лиши ли от личен живот, за да работи ангария на някой? А как ще се поддържа персонала на многобройните болници? Това е такова блато или помийна яма, от която спасението в момента е далеч от тук, някъде, където има ред и закони и те важат за всички.

any 04.10.2019 11:12:53

Е как ще се включи??? Други обещания сме давали на Партията и Вожда...Слушкаме, папкаме- я какви хубави гушки са направили- мисирките на Винету

Гост 04.10.2019 10:53:27

Алчни докторчета скоро сами ще си слагате абокати ще си включвате системи и ще разнасяте подлоги!

Гост 04.10.2019 21:49:53

Не, ти глупако ще плащаш ДИРЕКТНО НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И тогава ще се научите червените потници що е това сестрински труд и колко реално струва. Плащащ получаваш - това идав за вас бузлуджанските боклуци.

Гост 04.10.2019 06:09:40

Оказа се, че не е толкова лесно този управителен съвет да бъде манипулиран. Синдикатите винаги са били вредни за членовете си и никога не са постигали нещо добро, камо ли защита правата и интересите на работещите.

Гост 03.10.2019 23:30:56

С други думи Кокалчето ще си протестира и ще си ръкопляска само, така ли?

Гост 03.10.2019 22:27:10

Не сме и очаквали мижитурките от УС на БЛС да се включат в протести срещу своите политически ментори. Всеки НРД е още по-униизителен от предния. И не случайно с такива лакеи на властта. Важно е да пада членски внос да се издържат дембелите от съюза и недоволството да е канализирано така ,че да не пречи на комунетата от властта. 30 години след промените имаме един боклучарски съюз ръководен от плужеци

Гост 03.10.2019 19:55:02

Знаех си, че Маджаровите тикви, както и Балтов, Начев, Иво Петров,... и останалите, които се титулуват лекари, няма да подкрепят протеста. А и смеят ли след като Тиквун ги прибра в листите на ГЕРБ за общински съветници и кметове в страната. Сраам!

Гешев 03.10.2019 19:22:20

А за потребителската такса на педиатрите?! Нещо се смълчахте!?


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...