Понеделник, 28 Септември 2020
03
окт
10
 

БЛС няма да се включи в Националния протест на 7-ми октомври

Четвъртък, 03 Октомври 2019 | 18:41:04
10

Българският лекарски съюз няма да се включи в

Българският лекарски съюз няма да се включи в Националния протест на 7-ми октомври, организиран от КНСБ и БАПЗГ. Това е решил Управителният съвет на съсловната организация на днешното си заседание.

Ето и пълния текст на позицията на БЛС:

Във връзка с предстоящия Национален протест организиран от КНСБ на 07.10.2019г. в София, БЛС беше поставил следните искания:

•    Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 г.

•    Стартиране на процедура по изплащане на надлимитната дейност за минали години от икономисани средства в болничната помощ.

•    Намаляване на обемите. Премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени.

•    Увеличаване на КП с минимум средно 15%.

•    Държавата да заплаща по 1.90 лв. потребителска такса за преглед на дете, така както плаща при преглед на пенсионер.

След проведени разговори между ръководството на БЛС и ръководството на МЗ бяха постигнати следните договорености:

•    Увеличаване на бюджета на НЗОК, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020г.

•    Значимо увеличаване на КП с минимум средно 15%.

•    Договори се премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени.

•    Договори се в НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на КП за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи.

По въпроса за надлимитната дейност БЛС продължава да настоява, че тя трябва да бъде заплатена. Процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС.

БЛС смята, че постигнатите договорености с МЗ ще гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи.

След постигнатите резултати и поради несъгласие с някои от исканията на КНСБ, УС на БЛС реши, че съсловната организация няма да се включи в Националния протест на 07.10.2019 г.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r#gz

! 07.10.2019 16:23:48

Защо български лекарски съюз се нарича български, а не международен напр, по би му прилягало?По никакъв начин не защитава правата на българските лекари. Предполагам не съм единствения лекар, уволнен, за да бъде назначен чужденец на негово място с или без опит. Единственото, което прави блс е да иска членски внос, независимо дали практикуваш или не. Ако не си плащаш чл внос обаче, ще те заличат от листата и някой може да ти приватизира дипломата. Дори това не се контролира, а напротив, толерира. Колко човека в бг имат едно ЕГН и един номер на диплома? От блс не знаят, защото просто не водят статистика. Да, въпросът изглежда налудничав, но това е бг, царството на беззаконието и своеволието, където властимащите могат да правят каквото си поискат безнаказано, вкл да избиват мъжките си комплекси над по-слабите от тях, които нямат достатъчно средства и възможности, за да се защитят.

мислещ 06.10.2019 13:18:18

Истината е, че БЛС не мисли за собствените си членове, а камо ли за мед. сестри. Но ако тези, които стачкуват успеят, мнозина ще се облагодетелстват от усилията им, вкл и лекарското съсловие. Но за да стане това е необходимо действително да се въведе електронна здравна карта на пациента и електронно здравно досие, за да могат да се регулират постъпващите и изразходваните средства за лечение, което ще увеличи и самоконтрола у самия пациент и няма да ходи за щяло и нещяло на преглед, а само когато, действително има повод и за профилактика, която следва да е задължителна. Другото нещо, което следва да се направи е да се въведе минимален и максимален праг на заплащането на труда, защото баницата е обща и когато някой много краде за другите не остава, а и те са хора и не върви да бачкат на по три места, за да осигурят добруването на първия. Но това няма как да стане, защото по този начин се поддържа статуквото и легализира краденето. Ако човек получава нормална заплата, ще се лиши ли от личен живот, за да работи ангария на някой? А как ще се поддържа персонала на многобройните болници? Това е такова блато или помийна яма, от която спасението в момента е далеч от тук, някъде, където има ред и закони и те важат за всички.

any 04.10.2019 11:12:53

Е как ще се включи??? Други обещания сме давали на Партията и Вожда...Слушкаме, папкаме- я какви хубави гушки са направили- мисирките на Винету

Гост 04.10.2019 10:53:27

Алчни докторчета скоро сами ще си слагате абокати ще си включвате системи и ще разнасяте подлоги!

Гост 04.10.2019 21:49:53

Не, ти глупако ще плащаш ДИРЕКТНО НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И тогава ще се научите червените потници що е това сестрински труд и колко реално струва. Плащащ получаваш - това идав за вас бузлуджанските боклуци.

Гост 04.10.2019 06:09:40

Оказа се, че не е толкова лесно този управителен съвет да бъде манипулиран. Синдикатите винаги са били вредни за членовете си и никога не са постигали нещо добро, камо ли защита правата и интересите на работещите.

Гост 03.10.2019 23:30:56

С други думи Кокалчето ще си протестира и ще си ръкопляска само, така ли?

Гост 03.10.2019 22:27:10

Не сме и очаквали мижитурките от УС на БЛС да се включат в протести срещу своите политически ментори. Всеки НРД е още по-униизителен от предния. И не случайно с такива лакеи на властта. Важно е да пада членски внос да се издържат дембелите от съюза и недоволството да е канализирано така ,че да не пречи на комунетата от властта. 30 години след промените имаме един боклучарски съюз ръководен от плужеци

Гост 03.10.2019 19:55:02

Знаех си, че Маджаровите тикви, както и Балтов, Начев, Иво Петров,... и останалите, които се титулуват лекари, няма да подкрепят протеста. А и смеят ли след като Тиквун ги прибра в листите на ГЕРБ за общински съветници и кметове в страната. Сраам!

Гешев 03.10.2019 19:22:20

А за потребителската такса на педиатрите?! Нещо се смълчахте!?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...