Четвъртък, 08 Декември 2022
17
ноем
10
 

БЛС няма да се върне в преговорния процес, но ще продължи писмената комуникация с Касата

Четвъртък, 17 Ноември 2022 | 19:28:35 Надежда Ненова
10

Два часа продължи заседанието, в което народните представители изслушваха председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов. Депутатите се надяваха, че в диа

Два часа продължи заседанието, в което народните представители изслушваха председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов. Депутатите се надяваха, че в диалог ще могат да изгладят проблемите между договорните партньори и да се продължи с преговорния процес, от който Лекарския съюз заявиха, че излизат. Резултатът обаче се оказа по-песимистичен от очакването, тъй като до общ компромис не се стигна.

Д-р Маджаров припомни, че Лекарският съюз, подкрепен от всички Районни лекарски колегии, иска оставката на управителя на касата проф. Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Златанов, заради извършени от тях нарушения на Закона за здравното осигуряване.

„Надзорният съвет взе решение, Надзорният съвет взе решение… Някъде да чухте „Изпратихме на Лекарския съюз, поканихме ги да си поговорим“?! Цитират ми някакви дати за среща, след като направихме брифинг. Цялата философия на това ръководство е, че те взимат решение, а ние го подпечатваме. Ние няма да се върнем в договорен процес с хора, които не изпълняват договореното и се опитват по всякакъв начин да ни превърнат в гумен печат. Това не са партньори, а хора, които управляват еднолично Касата със 7 млрд. лв. Няма да се превърнем в печат и имаме пълната подкрепа на всички колегии“, категоричен беше д-р Маджаров.

„Не се изисква подписване на анекс от нас, за да достигнат икономиите до колегите и това е изцяло в правомощията на НЗОК. Достатъчно е да изпратим писмо, че сме съгласни. Ние сме готови да останем в писмената комуникация с Касата, при методиката, която Надзорният съвет твърди, че е приел. Имаме забележки по тяхното предложение, но ще им ги представим с писмо. За да получат, колегите това, което им се полага, ние няма да отстъпим от нашите задължения. Но голямото тригодишно НРД ще бъде подписвано след приемането на редовния бюджет, както разбрахме и от предложения законопроект за удължаване на бюджет 2022 г.“, допълни още той.  

Според д-р Златанов вариантите за разпределяне на икономиите са два и могат да работят и двата едновременно. „Първият е с увеличаването на стойността на клиничните пътеки с още 8% от 1 септември с разчет това увеличение да остане и за следващата година, а вторият – с методиката, изпратена ни от Лекарския съюз. След като ни върнат мотивирано предложение, тя веднага ще влезе в сила“, каза той.

Проф. Салчев пък заяви, че преговорният процес не е спирал, предлага се увеличение на клиничните пътеки с 8%, остатъкът на бюджета да се преразпредели и след това да минат на методика с удължения бюджет. "През декември ще се наложи да се отпуска резерв за денталната и медицинската помощ, поради което ще имат среща с БФС", каза управителят на НЗОК.

Бившият здравен министър, председател на Надзорния съвет на НЗОК и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев предложи министъра на здравеопазването да свика Надзорен съвет, да покани и двете страни и да направи опит да стопи ледовете, които са се оформили между БЛС и Касата. „Смятах, че ще се постигне по-добър резултат от този, който се очертава от това изслушване. Трябва да направим така, че медицинският персонал трябва да получи това, което му се полага и спокойно да вършат работата си по грижата за българските пациенти“, каза той.

Ананиев допълни, че двете страни трябва да загърбят егото си и да направят малък компромис за завършване на тази година в рамките на бюджет 2022 г.

Председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев заяви, че тъй като в тези смутни времена не можем да се говори за реформи, през следващата година ще продължим със същите действия от 2022 г. „Апелът ми е да прескочим колкото се може по-лесно тези времена на кризи, дори и с малък риск за преразход, но с желание за дебат, да изясним реално кои причини, които са наследство от последните 20 години, са ни довели до това да сме първи в негативните класации и без ясна идея как да преодолеем това нещо“, каза още Тонев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B2Nv

добронамерен 21.11.2022 11:14:12

Аз предлагам д-р Меджидиев да организира тридневен семинар във Велинград на тема "Връшане към преговорния процес в светлината на обективните дадености". Да се съберат заедно, да хапнат, да пийнат, да е.нат, който може. Ще поканят избрани мисирки, почетен гост ще е вицепрезидента Йотова. Сметката ще плати БЛС. И всичко ще потръгне. Малко смазка иска процеса

Гост 20.11.2022 22:56:32

Мухльовци, договора с НЗОК не е задължителен и на който не му харесва да отива на частния пазар. Мухльовци сте, но по-лошото е, че сте и глупави.

Гост 21.11.2022 09:02:20

Разбира се ,че са глупави докторите .Просто трябва да мреш търсейки медицнска помощ и да не намиращ чрез НЗОК ,а само платено./

Гост 19.11.2022 08:12:09

Ало...Аристократа...ти лекар ли си или психично болен...резил !!!

Гост 18.11.2022 15:39:07

Процесът който ще зашлеви партийната класа е тенденцията да се затварят медицински кабинети и практики на лични лекари. Както в Ахтопол и Драгоман и много други по-малки населени места .Все по-малко лекари ще сключват договори с НЗОК, защото са неизгодни и заробващи ,все повече ще си прекратяват такива договори в съвсем близкото бъдеще. Плебсът ще се лута без лични лекари и нищо няма да може да ползва от жалката нагла НЗОК , която обещава на населението много повече от реалните неща ,които може да си позволи с жалките здравни вноски. При 20% затворени GP практики системата на фалшивата здравно-осигурителна система пада ,защото останалите практики ще бъдат пометени от свръхконсумацията н алчното ползване на доктора, претоварени до такава степен ,че ще е лудост да обуздаеш пролетарските тълпи пред кабинета ти. Една GP практика с 5000 записани е просто кошмар за останалите наивници да работят с НЗОК, с нерегламентирани посещения всяка седмица на консуматорите свикнали като в соца да ползват без реално да плащат . Физически останалите практики няма да продължат да работят., Чакайте скоро верижната реакция от падане на фалшивата ЗОС създадена от другаря Костов от ВИИ Карл Маркс и другаря Семерджиев който му слугуваше. Всичко заради неизкоренения социализъм и комунизъм, който залага на безплатното и незаплатения труд на лекаря в България и десетилетията липса на европейски реформи в сектора. А политическата класа левичари 99% в парламента вече не може да спаси падането с никакви средства

Гост 19.11.2022 19:05:42

Абсолютно точно ! Но не виждаме ,някой да си дава сметка от чукундурите във властта. Тъпаците там си мислят ,че нещата някак си ще се наредят. Със сигурност не. Масата пък пациенти са още по-тъпи за да правят изводи и прогнози какво ги чака и защо се случва. .Само гледат да ползват по типа' куче влачи-грамофон свири.'

чукча 18.11.2022 10:00:41

Тонев е тотално некомпетентен!

ЛЕКАР 18.11.2022 08:54:02

доц.Тонев явно не познава системата и не е следил процесите в нея от новата история.няма никакъв шанс да се прескачат неблагоприятни периоди,напротив ще става по-зле особено щом неподготвени кадри като него се опитват да управляват.

ТОНЕВ 17.11.2022 23:04:00

Е голям КАПУТ

гост 18.11.2022 09:49:06

Не по-голям от Маджаров


Всичко за коронавируса
Още новини
Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...

ЕК ще представлява България при оспорване на допълнителни разходи за COVID ваксина
07.12.2022 17:14:42

ЕК ще представлява България при оспорване на допълнителни разходи за COVID ваксина

Министерският съвет прие проект на протоколно Решение, с което да упълномощи Европейската комисия ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...