!
Понеделник, 04 Март 2024
28
ноем
29
 

Д-р Иван Маджаров:

БЛС отново е основен партньор и незаобиколим фактор в системата на здравеопазването

Не трябва повече да допускаме заплащане на скрити дефицити, каза председателя на Лекарския съюз

Сряда, 28 Ноември 2018 | 17:02:03 Надежда Ненова
29

След приемането на бюджета на НЗОК за 2019 г., председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обърна към членовете на съсловната организация, за да подчертае усилията на управителния съвет да предотврати пренебрегването на функциите

След приемането на бюджета на НЗОК за 2019 г., председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обърна към членовете на съсловната организация, за да подчертае усилията на управителния съвет да предотврати пренебрегването на функциите и правата на съсловната организация. В интервю пред Zdrave.net д-р Маджаров посочи, че макар и този процес да е отнел време, БЛС е успял да затвърди и извоюва ролята си като единствена, водеща организация, участваща пълноправно във всички здравно-политически процеси в страната.

Д-р Маджаров, вчера беше приет окончателно бюджетът на НЗОК за 2019 г. Как ще го коментирате в неговия финален вид?

На първо място трябва да подчертаем, че тази година отново ще има повече средства за здравеопазване в сравнение с предходната година, независимо по какви причини е това увеличение - растеж на икономиката или очакване да се съберат повече здравноосигурителни вноски. За мен по-важното е, че успяхме в преходните и заключителни разпоредби да запишем, че така гласуваните средства от Народното събрание за различни медицински дейности няма да могат да бъдат прехвърляни за други дейности, ако не бъдат усвоени.

Срещнахте ли съпротива при предлагането на този текст в закона?

По-скоро не. Дори напротив – срещнахме разбиране от новото ръководство на НЗОК още от първия момент, в който споменахме за тази идея. Имаше известно неразбиране на значимостта на това предложение, защото за мен то е фундаментално за разговорите, които предстоят оттук нататък.

Как това решение ще се отрази на лекарското съсловие?

На първо място се връща доверието на съсловието към договорния партньор в лицето на НЗОК. Не е тайна, че в последните години колегите имаха съмнения, че със средствата, предназначени за медицински дейности, в края на годината се заплаща преразходът при лекарствата, и то с решения на Надзорния съвет. Трябва да подчертая, че ние не сме против лекарствата, те са нашият инструмент, чрез който лекуваме пациентите си, но държим ясно да се вижда къде се формират дефицити, за да могат да се взимат правилните решения за политики, за ограничаване на дефицитите или за насрочване на повече средства. При всички положения не трябва да има заплащане на скрити дефицити.

Бяха ли приети всички предложения на БЛС за промени, свързани с предложените текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета?

Тези, които са от изключителна важност за нас, бяха приети. Една част от тях са тези, които чисто оперативно ще действат през следващата година. По отношение на контрола се прие нашето предложение да не могат да се извършват проверки с легитимация само с лична карта, а е нужна и заповед, тъй като заповедта регламентира обхвата на проверката. Прие се нашето предложение да не могат да се удържат пари от лечебните заведения като глоби, без да е влязло в сила наказателно постановление. Прие се и предложението ни да няма задължителна пререгистрация на лечебните заведения, която щеше изключително много да ги натовари, без те да имат някаква вина. Разбира се, всеки има право, особено в лицето на Министерството на здравеопазването, да оптимизира системата, да види как стоят нещата към момента, но нека да бъде по инициатива на агенцията, която ще бъде създадена. Сега новата агенция „Медицински надзор“ в планов порядък ще проверява лечебните заведения за болнична помощ дали отговарят на новите стандарти. Разбира се, има и някои неща, които са свързани с по-дългосрочната ни работа. Нанесоха се промени в закона за здравното осигуряване по отношение на това как оттук нататък ще договаряме. Новите моменти са, че вече разговорите по новото НРД за следващата година ще стартират от март-април с внасянето от министъра на финансите на средносрочната финансова рамка. Това ще ни даде възможност месеци наред да работим с министерството и с НЗОК по въпроса за бъдещите цени и обеми. Другото ново нещо е, че разделихме НРД на две части – на временна и постоянна. В първата всяка година ще се договарят цени, обеми и санкции, а втората ще действа три години. Искам да подчертая, че е много важно за колегите да няма ежегодна промяна във вече доказали се текстове, защото това внасяше смут сред тях. По този начин ние ще можем да стартираме разговори за промяна там, където е необходимо. Ще се съсредоточим само в проблемните зони. Със сигурност рамковият договор ще се подписва до края на годината и ще влиза в сила от 1 януари. Успяхме да намалим малко от глобите, които бяха предвидени за неспазване на правилата за добра медицинска практика, тъй като те не бяха достатъчно синхронизирани с възнагражденията, които получават лекарите. И не на последно място постигнахме това, че отново БЛС е основен партньор и незаобиколим фактор в системата на здравеопазване в България и по отношение на защитата на правата на лекарите, и като гарант за добро качество на медицинската услуга на пациентите. Това се потвърждава и от факта, че ни се възлага да изработим правилата за добра медицинска практика, които имат съвсем друга формулировка вече. Те са разделени на обща и специална част по отделните специалности. Беше препотвърдено и ни е възложено да осъществяваме продължаващото медицинско обучение, съвместно с университетите.

Как ще се справите с проблема с цените на клиничните пътеки, които не са увеличавани от години?

Недофинансирането в системата е факт, но докато имаме неразплатена огромна надлимитна дейност за 2015-а, 2016-а, 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г., сме в състоянието, в което се намират чуждите болници. Щем - не щем, трябва да изплатим задълженията на НЗОК към европейските лечебни заведения, по същия начин смятам, че стои въпроса със задълженията към българските болници. Едва след като те бъдат изплатени, ще можем да говорим за значимо увеличение на цените на клиничните пътеки. Дали ще бъдат пътеки или ще минем към остойностяване и актюерска оценка кое колко струва, спокойно можем да обсъдим през следващата година. Да направим една реална оценка и на стойността на лекарския труд, и изобщо на стойността на лечението по диагнози. Тогава можем да стигнем до момента, в който ще използваме клиничните пътеки само като алгоритъм за лечение, а заплащането на болницата да бъде обвързано както с вече изброените неща, така и с  някакви критерии за качество. Тогава ще спре малко въртележката на хоспитализирането на пациентите.

На какъв етап е работата по новия здравноосигурителен модел?

Дали сме нашите предложения в работните групи. Поради спецификата на това, че БЛС е оперативен участник във формирането на здравната политика в момента, е малко трудно да участваме активно в работните групи. Смятам, че толкова кардинална промяна – смяна на модела, през следващата година трудно може да се очаква. Политически е трудно да се прокара каквато и да е идея. Това, което виждаме е, че сегашният здравноосигурителен модел има недостатъци, но е много по-малко опасно да се опитаме да го оптимизираме с промени в законите, отколкото рязко да го деинсталираме и да инсталираме чисто нов модел. Трябва да има подготовка и в рамките на два-три месеца е трудно, дори невъзможно, да подготвим цялата система за промяна. Да, ако изкристализира някакъв модел и стигнем до някакъв консенсус, е възможно да се случи промяна. При всички положения обаче не може хоризонтът за въвеждането му да бъде в рамките нито на шест месеца, нито дори на година. Не може да се случи по този начин функциониране на нов модел, без да доведе до сътресения. Това води до съществени рискове, дори да започнем да изброяваме всички параметри, по които в момента работи НЗОК – от онкология до най-елементарната диагноза. Никак не е маловажно това колко различни аспекти финансира Здравната каса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GYka

д-р Ангелов 04.12.2018 21:56:18

Уважаеми от снимката, дори не ми се чете какво казваш защото предварително знам,че нищо не казваш! Ако нещо ме разкара от тая държава, то ще бъде отвращението ми,че от моите и на колегите пари си давате огромни заплати по 5-6 бона, без да заслужавате и стотинка от тях!

един лекар 04.12.2018 21:53:07

нищо не е успял да извоюва този УС, нищо не е направил и се качи на готова маса..на готов бюджет, на готови текстове, на лъжливи твърдения,че бил извоювал това и онова....всичко отдавна е извоювано,драги Маджаров, а вие колкото и да ви подпират тъпите писаници на тоя сайт, си оставате ялови неграмотници. А всъщност кой изобщо го бръсне тоя съюз за нещо, но парите ни взимате всички търтеи там дето сте се нароили...по 4, по 5, по 6 бона!!Засрамете се и се разкарайте в тиковите обори.........................................

Запознат 29.11.2018 14:09:26

МЗ също иска да съботира събора и подписването на НРД 2019. Хитрата Жени иска после сама да преразпредели икономиите по пера от БМП , СИМП и ПИМП . За тази година икономиите които се очакват да са около 100 млн ще отидат пак за лекарства

999 29.11.2018 09:32:54

Това "делегат" и "лекар" различни хора ли сте или работодателят ви се стиска и плаща само на един човек да се представя с различни имена?

Делегат 29.11.2018 14:12:06

Галке моля те спри да пишеш и да се излагаш. Много си прозрачна

БЛС-Въоръжено Крило 29.11.2018 13:14:33

Това са мъжките секретарки на УС на БЛС с жалки аргументи от наръчника на придворния паж. Няма отговор на критиката, само подхвърляне на имена на този и онзи, които искали да седнат на тяхното канапе. Това само ги тревожи, а не неостойностения лекарски труд, жалките стотинки за разположения и дежурства, ненормирания неограничен 24 часов труд , унизителната позиция на редовия лекар в социалната стълбица на обществото, гаврите на политическата класа с лекаря, безобразния административен произвол на простаците от МЗ, наглите пролетарски боклуци тормозещи лекаря с искания за вечен денонощен безплатен труд . Всичко това не ги вълнува , а само кой им застрашава канапето на което са се излегнали и папкането на членския внос

Въоръжено крило Трол 29.11.2018 14:15:41

Фармамафията нема наяждане . За тази година 1 млрд и 300 млн ще лапнат а за бедния лекар единствения изход е Терминал 2

Гост 29.11.2018 23:14:55

Фармамафията ли е виновна ,че няма остойностяване на лекарския труд с години ,бе? Много си тъп Саше. С тъпата ви логика, все пак трябва да ви е ясно, че ако ще да няма никакви лекарства чрез НЗОК, то мутрите пак ще направят икономии и пак нищо няма да дадат за лекарския труд. Но по-лесно е да пишете глупости.

Делегат 29.11.2018 09:11:59

Колеги , ясно е че Райчинов иска да саботира съсловието. Галина Павлова и Венци Грозев ще му пригласят. Ясно е на чии интереси служат. Нека им покажем на събора че интереса на лекарите е над техния интерес и този на фармацията

Лекар 29.11.2018 09:06:34

Не се учудвам от това което чета по долу. Платените тролове на фарма индустрията отричат всичко което е постигнато от БЛС . Крайната цел е ясна - на края на годината да няма анекс към рамков договор и всички пари пак да отидат с гласуване от продажния надзор на НЗОК пак за лекарства

Гост 29.11.2018 13:05:33

Чичка, какво общо има фармамафията с неостойностения лекарски труд ? Толкова сте жалки кияците в УС на БЛС ,че не знаете какво да пишете в отговор на критиките . Няма как да мине такъв отговор като аргументиран. Измислете нещо друго за преграден огън .По долни гащи сте просто с такива жалки намеци И платени тролове сте вие в УС н БЛС. Платени от нашия членски внос тролове , които се правите на работещи и опозиционери на властта. А всъщност работите за политическите мутри, не за съсловието

Хм 29.11.2018 10:58:16

Откакто претвориха нормативно едно от "най-великите" предложения на БЛС, а именно действието на НРД да се разминава драстично с бюджетната година, анексът към НРД е една формалност, чиято единствена цел е да "узакони" финансовата рамка за първите 4-ри месеца на новата бюджетна година. Конкретиката и редът за разпределение на тези средства се решава( а и винаги досега са се решавали) единствено и само от надзора на касата чрез приетите от него Правила, които правила са на основание ЗБНЗОК, а не на НРД. С анекс или без анекс, правила ще има, както имаше и в началото на тази година, въпреки че каса и БЛС проспаха предколедно миналогодишното си формално задължение да подпишат анекс към тогавашния НРД. Та, къде тук (в най-съществената част на системата) е факторът БЛС?!

999 29.11.2018 07:48:56

Правилата за добра медицинска практика и продължаващото обучение са функции на БЛС от създаването на организацията през 1999 година. Не се хвалете с постижения след като са ви размахали заплаха и после са я оттеглили. Това е стар маниер на ГЕРБ. Това, че управляващите се постараха да ви легитимират е техен проблем, а не на съсловието.

Гост 28.11.2018 22:15:15

В България, от десетки години, вместо да защитават правата на членовете си, синдикатите узаконяват мизерията, налагана от поредните управляващи, и го отчитат като свой успех. БЛС отдавна върви по пътя им, даже май вече ги надмина.

Elf 28.11.2018 21:39:33

Verno e.Vseki koito iska da raboti profesiata si trabva da mine prez KENEFA BLS i da ostavi pari.Taka e ,podleci .Blagodarenie na vas vseki lekar v Balgaria e POZOR za dedite si,a s nasledenata bednost-i za decata si.Blagodarenie na kazionnia BLS-Nasilnici.

Не разбирам 28.11.2018 21:09:09

Хич не мога да резбера защо всички уизени от условията мрънкачи не вземат да спрат да работят с НЗОК. И да си остойностяват труда както искат и колкото си искат. Стига с това унижение. Стига с тези мъки.

Гост 29.11.2018 13:02:44

Не бе галфон, ти ще вадиш пари и ще плащаш навсякъде заради неостойностения труд. Ние сме лесни.

Запознат 28.11.2018 20:30:01

Ами той беше постоянно под наркоза!!! Не знаеше. Илия на кой сват се намира

Гост 28.11.2018 20:28:15

Ех Венци , Венци как допусна БЛС да се управлява от Адвокатчето който събираше кинтите от фармамафията и ти даваше трохите а Галка обикаляше света без да я пускаш в отпуска и накрая да си поиска да и бъде заплатена за три години назад???

Лекар 28.11.2018 20:22:56

Фармамафията , Галка , Венци и Райчина пак се упражняват по надолу и се опитват омаловажат постигнатото от настоящото ръководство на БЛС

Гост 29.11.2018 13:01:22

Чичка, какво общо има фармамафията с неостойностения лекарски труд ? Толкова сте жалки кияците в УС на БЛС ,че не знаете какво да пишете в отговор на критиките . Няма как да мине такъв отговор като аргументиран. Измислете нещо друго за преграден огън .По долни гащи сте просто с такива жалки намеци

Гост 28.11.2018 19:00:33

БЛС ще е незаобиколим фактор едва при адекватно оценен лекарски труд с цена на медицинския преглед от 50 лева нагоре (каквато е реалността за България спрямо други професионални групи без даже да сравняваме заплащането на лекар в Германия или Великобритания. Всичко извън този показател е второстепенно и говори, че БЛС е пренебрежим фактор, даже не е никакъв фактор щом може десетилетия да плащат на лекаря каквото изпадне от болшевишкия бюджет като на общ работник. В този смисъл стоматолозите и стоматологичния съюз са непреодолим фактор, защото имат плащания и през НЗОК и официални доплащания и то солидни. А мизерния БЛС е просто момчето за всичко, на което плащат с жълти стотинки и е фрапиращо как някой могат да се изтъкват при такива унизителни параметри за съсловието.

Seirkibik 28.11.2018 18:51:22

Сега като ще почне едно плюене от нереализиралите се бивши БЛС “фактори” и всезнаещи експерти - не ми се мисли. Завистта няма граници и ще има яко отговори Поне няма да е скучно тази вечер. Разливайте напитките и почвайте

Гост 28.11.2018 19:03:36

Завист за какво бе, кибик ? Че някой си има идеи за величие ,а реално е кръгла нула ? Че не може да гледа реалистично ли ? Това си е гола реклама от немай къде. Сиромашка радост.

запознат 28.11.2018 18:23:15

Маджаров сам се нарича фактор.Че и незаобиколим Така го заобиколиха,че дори не разбра милия

Гост 28.11.2018 18:07:49

Каквото и да се пише тук, май ще се окаже, че сегашният УС е свършил много повече за интересите на лекарите от предишните няколко ръководства на съюза. Тези колеги без много показност успяха да преодолеят сериозните намерения на управляващите да игнорират изцяло БЛС и да наложат пълна диктатура в здравеопазването. Очертават се по-добри параметри в новия анекс към НРД и по-балансирано разпределение на публичния ресурс през 2019г. Разбира се, че парите все още са крайно недостатъчни като цяло и че цените на клиничните пътеки са ниски и не винаги покриват всички разходи, но вече са създадени съществени предпоставки да се върви към нов начин на финансиране на системата. Това е неоспорим факт. Трябва да дадем време на колегите от сегашния УС и мисля, че ще сме свидетели на качествено променени условия за практикуване на лекарската професия у нас. Към този момент подходът им е правилен и ефективен.

Гост 28.11.2018 21:08:56

Как е горе на розАвия облак?

БЛС-Въоръжено Крило 28.11.2018 17:38:44

БЛС не само е заобиколим фактор ,а постоянно получава по един ритник в момента всеки път когато се смята за незаобиколим. Ей така като кофа за боклук изникнала пред управляващите комунета. И знаем защо не ви уважават и всеки НРД е с нови още по-зачукани клаузи и трудности да не упражняваме нормално професията си. Защото сте заобиколими слуги на управляващите. Даже правите дълбоки метани на всички глупости и прегръщате всеки път мизерията. С две думи какво е незаобиколимото и откъде тази фалшива гордост ,та и задоволство ?

Ха-ха-ха 28.11.2018 17:04:27

Е чак пък незаобиколим фактор :) Леко е пресолил манджата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...