Събота, 31 Октомври 2020
06
дек
 

БЛС отчете развитието на преговорите по Анекса към НРД 2018

Четвъртък, 06 Декември 2018 | 14:57:14


Забраната за прехвърляне на средства между различните пера в бюджета на НЗОК ще залегне и в Анекса към НРД 2018. За това са се договорили на срещите си през тази седмица представителите на БЛС с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министъра на здр

Забраната за прехвърляне на средства между различните пера в бюджета на НЗОК ще залегне и в Анекса към НРД 2018. За това са се договорили на срещите си през тази седмица представителите на БЛС с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

„Допълнително през годината ще се изработи механизъм, по който ще се изразходват парите към 30 септември. Дали чрез заплащане на стари дейности, дали чрез промяна на цените или чрез бонуси по критерии за качество“, съобщават от съсловната организация.

Друга от постигнатите договорености е в Анекса изрично да бъде упоменато, че личният лекар може да издава само Направление № 7 за хоспитализация. „Идеята е задълженията на личните лекари в подобни ситуации да бъдат ясно дефинирани, а изследванията, необходими на пациента за приема му в болница, да се правят и да бъдат за сметка на лечебното заведение за болнична помощ“, обясняват от БЛС.

Прието е също така, че възможността да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ ще се запази и през 2019 г.

При подписването на индивидуални анекси за работа през 2019 г. при липсата на промяна в обстоятелствата няма да се изискват пълен обем документи. Задължително обаче трябва да бъде представено удостоверение за членство в БЛС, като съсловната организация е предоставила възможност документът за членство да се издава автоматично през сайта на БЛС.

Договорено е още и да няма задължителна пререгистрация на лечебните заведения.

„Беше прието да бъде променен текстът, свързан със санкциите при повторно нарушение, както следва: „повторни нарушения в рамките на действие на НРД“ да се замени с „в рамките на календарната 2019 година“, съобщават още от Лекарския съюз.

Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали е договорено обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично се упоменава, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон, уточняват от БЛС. Договорено е още, че при изпълнение на КП №206 се въвежда видеоконтрол или запис на е-носител на ендоваскуларните процедури.

НЗОК ежедневно ще следи през софтуер заетостта на леглата на база брой, определен в правилника на лечебното заведение. Лечебните заведения ще имат възможността да използват ежедневно пълния капацитет на  легловата си база, но при изричното условие, че спешни пациенти няма да бъдат връщани с основание липса на свободни легла. Ако са налице форсмажорни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на НЗОК, посочват още от Лекарския съюз.

Единодушно е взето решение, че т.нар. „информирано съгласие“ за прилагането на ваксини против ротавирус и РМШ трябва да отпадне.

Постигнато е и принципно съгласие по предложенията на БЛС относно Пакета клинична лаборатория и въвеждането на изследване „липиден профил“, обединяването на изследванията за урина и включването на изследване „феритин“.

По време на преговорите е повдигнат и въпросът с остатъците от разтворените/отворените онколекарства. „Стана ясно, че  от НЗОК са склонни да заплащат до 10% от остатъците, ако обаче процентът е по-висок, разликата остава за сметка на болницата. Изплащането се предвижда да става само след проверка“, информират от съсловната организация.

„Поставихме и въпроса, свързан с КП №245 . Поискахме да се даде възможност на ЛЗ изпълняващи дейността по КП №245 – Диагностика и лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детска възраст – да издават направление Бл. № 7 за следващи планови хоспитализации.

Поискахме и да се заплаща дейността по т.нар. „куха“ амбулаторна процедура № 6 за изписване на таблетни форми на онкологично болни пациенти. Причината – освен изписването на лекарства на пациента се прави преглед, извършва се преценка за продължаване на лечението, изписва се терапия. От НЗОК обаче не се съгласиха. Причината – разходите за дейности в  онкологията са прекалено високи.

Във връзка с КП №255, 256 поискахме да се променят изискванията, свързани с броя специалисти, което ще даде възможност КП да се изпълняват освен в МБАЛ и в болници за долекуване. НЗОК  обаче отказаха. Според тях е необходим подробен анализ преди да бъдат направени подобни промени“, отчитат още резултатите от преговорите БЛС.

Лекарският съюз съобщава също така, че продължават разговорите по отношение на цените и обемите на медицинските дейности. БЛС е представил своите искания и във възможно най-кратък срок очаква разчетите от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, става ясно от информацията.

„В заключение: по-голямата част от исканията на БЛС бяха приети, от срещата се изведоха и конструктивните предложения на договорните партньори за оптимизация на параметрите в НРД 2018. Интензивните преговори ще продължат и през следващите дни, включително и през събота и неделя, за да бъдат очертани всички параметри по Анекса към НРД 2018 г, които предстои да бъдат гласувани на  69-ия извънреден Събор на БЛС за подписване или неподписване на НРД“, отбелязват още от съсловната организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9RSx


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца
31.10.2020 11:40:00

ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP при Европейската агенция по лекарствата EMA е из ...

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци
31.10.2020 10:20:21

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци

По-малко 24 след старта на Кампанията на БЛС за координиране набирането на доброволци, студенти п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...