Вторник, 25 Февруари 2020
28
ноем
1
 

БЛС отчита извоювани позиции при приемането на здравния бюджет за догодина

Сряда, 28 Ноември 2018 | 09:59:39
1

„Уважаеми колеги, През последните месеци не можахме да комуникираме активно с Вас поради напрегнатите условия на непредвидени реформи в здравния сектор. Както знаете, в началото на юни месец бяхме поставени в ситуация на радикални промени

„Уважаеми колеги,

През последните месеци не можахме да комуникираме активно с Вас поради напрегнатите условия на непредвидени реформи в здравния сектор. Както знаете, в началото на юни месец бяхме поставени в ситуация на радикални промени, част от които целяха елиминирането на съсловната организация и превръщането й в браншови съюзи, премахване на договорното начало и промяна в основни закони, които да позволят на държавата едноличното вземане на решения за здравните политики и процеси в страната”.

С тези думи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров се обръща към членовете на съсловната организация след приемането на бюджета на НЗОК за 2019 г.

„УС на БЛС вложи изключително много енергия в предотвратяването на нововъзприетия подход за пренебрегване функциите и правата на съсловната организация. Този процес отне голям ресурс от време, през който период успяхме да затвърдим и извоюваме ролята на БЛС като единствена, водеща организация, участваща пълноправно във всички здравно-политически процеси в страната. В тази връзка, искаме синтезирано да Ви запознаем с това, което БЛС успя да постигне до момента”, продължава д-р Маджаров.

Той отбелязва, че БЛС е останал водещ договорен партньор на всички институции. „Не само, че нито една от законовите функции на съсловната организация не бе отнета, а се извоюваха допълнителни правомощия - отстоя и надгради своето право за изработване и промяна на Правилата за добра медицинска практика, съгласуване на медицинските стандарти, на продължаващото медицинско обучени и продължаващото професионално развитие”, отчита председателят на БЛС.

„Успяхме да синхронизираме преговорния процес и приемането на НРД със средносрочната бюджетна рамка (март-април), което позволява по-голям контрол върху разпределението на парите в здравеопазването. Договорихме НРД да бъде разделено на две части – едната да се договаря ежегодно, а другата на три години. Същевременно по наша инициатива постоянната част от НРД може да бъде променяна ежегодно. По този начин оптимизираме преговорния процес и имаме възможност да обърнем повече внимание на важните за нас параметри на рамковия договор. Запази се и възможността при неподписване на НРД, да остане в сила действащия до момента договор”, отбелязва още д-р Маджаров.

„За първи път всички направления в сектора ще бъдат обезпечени финансово, като средства по параграфи ще се използват за плащания само за съответни медицински дейности. По този начин планираните средства за определена медицинска дейност ще бъдат използвани само целево за нея”, посочва още той.

Като успех председателят на УС на БЛС посочва и постигането на промяна на забраната НЗОК да заплаща на лечебно заведение дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор в болнична помощ. Според приетите вчера от депутатите текстове, тази дейност ще може да се заплаща по изключение, когато достъпът до медицинска помощ на територията на съответната РЗОК е затруднен поради недостиг на съответни медицински специалисти.

Постижение на БЛС е и отмяната на идеята за задължителното прелицензиране на лечебни заведения, което щеше да натовари административно 14 000 лечебни заведения за извънболнична помощ, подчертава д-р Иван Маджаров. С приетите вчера разпоредби инициативата за установяване на съответствията с новите стандарти и правила в болничната помощ ще бъде поета от Агенцията за медицински надзор.

Отпадна и предварителното удържане на суми от наложени актове, по категорично искане на БЛС, тъй като предложената мярка противоречи на правния принцип, че за налагане на глоба трябва да има влязъл в законова сила акт, посочва още председателят на съсловната организация и отбелязва: „Интензивната работа на съсловната организация продължава до средата на м. декември с договаряне на параметрите по националния рамков договор. Вярваме, че общите усилия до момента създадоха условия за много по-добра работа на цялата гилдия. Надяваме се, че и занапред ще успеем да обединим усилията си, за да могат постигнатите успехи да бъдат затвърдени и всички ние да работим по-добре през 2019 г.”

По-късно днес очаквайте интервю по темата с д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jrTw

Гост 28.11.2018 12:46:11

Браво на Тиков


Още новини
Допълнителни предпазни средства са раздадени на работещите в медицинските пунктове
25.02.2020 19:06:59

Допълнителни предпазни средства са раздадени на работещите в медицинските пунктове

Днес на 28-те регионални здравни инспекции отново бяха дадени подробни указания за координиране н ...

За пет години 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар
25.02.2020 17:09:41

За пет години 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар

От 2014 до 2019 г. 1748 лекарства са изтеглени от българския пазар. Само за миналата година те са ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...