Сряда, 18 Май 2022
15
март
3
 

БЛС подкрепи становището на личните лекари относно Наредба 18

Петък, 15 Март 2019 | 16:56:38 Надежда Ненова
3

БЛС подкрепя

БЛС подкрепя становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), в което е категорично заявено, че Националната агенция за приходите (НАП) не трябва да има достъп до здравните досиета на пациентите. Това каза председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net.

Повод за становището е Наредба 18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

„Най-големият проблем е, че се разширява кръгът на лицата, които имат достъп до чувствителната информация от медицинското досие на пациентите. Не бива да забравяме, че здравни досиета имат и държавниците, и водещите лица в бизнеса и изтичането на такава информация е заплаха за националната сигурност. Досега достъп до тази информация имаха самите лични лекари и софтуерната фирма, с която лекарят има договор. От тук нататък ще бъде достатъчно да узнаеш кой е личния лекар на президента, например, да изпратиш проверка от НАП с одиторски профил, като служителя на НАП само с написването на ЕГН-то на човека или на трите му имена, ще види цялата медицинска история на лицето от раждането му до ден днешен. Не казвам, че това ще се случи, но сме длъжни да допуснем тази възможност, след като в Наредбата е записано, че одиторския профил дава достъп навсякъде. Ние нямаме нищо против да се взимат мерки за подобряване на фискалната дисциплина, но това не трябва да става за сметка на сигурността на тези чувствителни данни“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС допълни, че в Наредбата има няколко недобре регламентирани положения. „Така както е записано в наредбата, софтуерът за управление на продажбите в търговски обект (СУПТО) не е приложим за индивидуалните и групови практики в извънболничната медицинска помощ. Спецификата на индивидуалните практики на лекари, пък и на лекарите-специалисти, е, че някои от тях имат повече от един адрес. Имаме лични лекари, които в някои отдалечени райони обслужват 5-6-7 села. Тук не се касае за отделни магазини, а за един и същи лекар, който в различните дни от седмицата работи на различни места. Това означава ли, че трябва да има касов апарат във всеки кабинет? Нещо повече – с един и същи софтуер за отчитане пред НЗОК понякога работят двама или трима лекари, които са назначени в групова практика. В Наредбата е записано, че трябва да има един софтуер, едно фискално устройство, един адрес. Това означава ли, че всеки от тези лекари трябва да има отделен касов апарата и софтуер?“, риторично попита д-р Маджаров.

Той допълни, че в Наредбата е записано, че когато касовият апарат спре по някаква причина, изцяло спира и работата на СУПТО. „За един магазин, в който се продават дрънкулки, портокали или банани, това не представлява проблем, защото магазинът може да спре работа за кратко, но в медицината това е пряка заплаха за живота на хората. Пред кабинета обикновено има между 10 и 15 човека, които не чакат там, за да си купят нещо, а защото имат проблем. В тази ситуация, според Наредбата, ние трябва да им кажем отивайте си и в следващите два-три дни не се връщайте“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС припомни, че в края на февруари част от ръководството на Лекарския съюз се срещна с изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и заместниците й, на които бяха обсъдени проблемните моменти. „На срещата ни, ръководството на НАП пое ангажимента да реши проблема или СУПТО изобщо да не се прилага за индивидуалните или групови практики. Ако чак толкова се съмняваме, че не се пуска касова бележка за медицинската услуга, НАП винаги може да намери начин, за да осигури и засили контрола. В момента касовият апарат също е свързан с НАП. Въпросът е, че тъй като се губят големи финансови потоци от продажба на търговски стоки, държавата иска да наблюдава складовата наличност на магазините и продажбите, така че всяка продажба да бъде регистрирана в реално време“, каза д-р Маджаров. И добави, че от НАП е редно да се съобразят със спецификата на медицинската дейност.

Очаквайте следващата седмица интервю с д-р Маджаров по актуални теми.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RNJP

Гост 16.03.2019 14:48:51

Тръпнем в очаквания!!!

Един 15.03.2019 18:43:27

Другия начин е електронна карта с досието на пациента и касовия апарат няма нищо общо с е картата и мед услуга ,регистрира се фактура или касов бон на определен номер е карта

Гост 15.03.2019 17:20:38

БЛС трябва да настоява Министерският съвет на Тиквата незабавно да актуализира потребителската такса. Герберокомунистите отвързаха потребителската такса от минималната работна заплата и я завързаха за Министерския съвет , който никога повече не я актуализира. А при тези финансови тежнения да сменяваме за 18 години ТРИ касови апарата това вече не се търпи със символичните такси заплащани при това от едва 20 % от пациентите ,че и касова бележка в реално време за да бъде информиран господаря от политическата класа колко са събрали за харчене за партийните софри, кетъринги и пътувания до ловни изложби в чужбина .ДОКОГА С ПЕРВЕРЗИИТЕ ТИКВЕНИ ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...