Петък, 24 Май 2024
25
ноем
7
 

Личните лекари правят протокол за лечение на COVID

БЛС подписва анекса за направленията след трудни и мъчителни преговори

Лекарите обвиниха Касата за начина на провеждането им

Сряда, 25 Ноември 2020 | 10:52:13 Полина Тодорова
7

Българският лекарски съюз ще подпише днес Анекса към Националния рамков договор, с който се регулира възможността за издаване на направление за PCR изследване от личните лекари. Това стана ясно на пресконференция на председателя на БЛС д-р Иван Маджаро

Българският лекарски съюз ще подпише днес Анекса към Националния рамков договор, с който се регулира възможността за издаване на направление за PCR изследване от личните лекари. Това стана ясно на пресконференция на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, в която участие взеха и негови колеги от съсловната организация, както и ръководството на Националното сдружение на общопракикуващите лекари.

Медиците дадоха подробности около преговорите за анекса, както и цялостното развитие на разговорите им до момента във връзка с извънредната ситуация в страната. Представителите на съсловната организация определиха преговорите около сключването на Националния рамков договор като бавни, трудни, без гъвкавост и разбиране. Д-р Маджаров информира, че вече няколко месеца между двете институции се разменят писма. За пример той даде един от проектите на Касата за анекс, в който липсваше цена на направлението. Все пак от думите му стана ясно, че анексът ще бъде подписан. Няма да има лимити за направленията, а цената им остава 60 лв., каквато беше и първоначалната цена. Председателят на БЛС изтъкна, че е недоволен не от резултата от преговорите, а от самия начин на провеждането им.

Проблем според него е имало и в разговорите около преструктурирането на болниците с цел приемане на пациенти с COVID. От лекарския съюз са искали снижаване на критериите за наличие на персонал, като например да отпадне изискването за наличие на пулмолог за сключване на договор за пътека, свързана с лечение на COVID. Предложихме в условия на епидемия болниците максимално бързо да могат да променят броя на леглата, да разкриват нови COVID легла само със заповед на РЗИ. Това все още не е факт, обясни той, като допълни, че едва сега съсловната организация е успяла да убеди Касата в тази насока.

Закъсняла мярка според него е и разкриването на COVID зони в ДКЦ-тата. „Пациентите трябва да имат възможност да търсят лечение на места само за това“, заяви той.

Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров беше категоричен, че епидемията би се овладяла много по-добре при масово тестване с антигенни тестове. „Основната мярка е бързата идентификация и изолиране на заразените хора. Тук имаше голямо забавяне въпреки нашите предложения“, заяви той. Според него антигенните тестове трябва да се признават за доказателство и основание за карантина, издаване на болничен и т.н., и да бъдат поемани от Касата.

Доц. Киров информира още, че се работи по създаване на протокол за терапевтично поведение в извънболничната помощ,  в който ще залегне досегашният опит на личните лекари. Той обособи като проблем и липсата на яснота какво се прави с пациентите в случай на смърт на личен лекар. „Ако се разболеем, ако умрем, няма кой да ни замести. Тогава пациентите остават без никой, не могат да си получат лекарствата", посочи доц. Киров. Той предупреди, че заради отпадналото изискване хронично болните да посещават личните си лекари състоянието на част от тях може да се влоши. От непроведените диспансерни прегледи Касата ще спести 10-15 милиона лева, и какво от това, попита той.

Д-р Маджаров допълни, че в момента сме „на война като на Шипка“, но посочи, че не може на първа линия да се хвърлят само пехотинците, визирайки семейните лекари. В заключение той посочи, че се надява на колаборативност от страна на Касата и бързи решения. В следващите месеци на борба ние трябва да сме ориентирани към гражданите, а  не към това дали някоя точка е нарушена или някой лев е похарчен повече, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h8cS

Реклама ДКК 28.11.2020 12:20:18

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Гешев 26.11.2020 01:00:41

Безмислено е да се вълнувате за стандарти, критерии, добри медицински практики в кочинката! Какъвто премиера Тиква, какъвто гъз министъра на здравеопазването, такъв е и лекарския съюз и вся управляваща сволоч на територията! Бегане с 200та надалече е спасението вече, територията е само за Камен Во, кърджалийската п...Ка и пердето Дариткова, да иба!

ПОЗИЦИЯ 25.11.2020 13:01:37

"От лекарския съюз са искали снижаване на критериите за наличие на персонал, като например да отпадне изискването за наличие на пулмолог за сключване на договор за пътека, свързана с лечение на COVID". БЛС С ПОРЕДНОТО ИДИОТСКО СЛАГАЧЕСТВО! ПЪТЕКА ЗА КОВИД ДА СЕ СКЛЮЧВА И С ФИЛАНКИШИЯТА, А ТЕСТОВЕ ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ ОТ СУЛЮ И ПУЛЮ! Е,ГАТИ КАЧЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!? ПАДА НА ВСЕ ПО-НИСКО НИВО! КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЗОК ДА ЗАПОЧНЕ ДА СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И С ВРАЧКИ, БАЯЧКИ, ЕКСТРАСЕНСИ, НАРОДНИ ЛЕЧИТЕЛИ, ЛЕЕЩИТЕ КУРШУМ И ВОСЪК, АПТЕКАРИ И ПРОЧИЕ ШАРЛАТАНИ ....! ТЕ И БЕЗ ТОВА, НЕОБЕЗПОКОЯВАНИ ОТ АДВОКАТИТЕ ПО МЕДИЦИНСКО ПРАВО, ОТДАВНА НА ПОРАЗИЯ БЕЗНАКАЗАНО ДОКТОРУВАТ, НЯКОИ ЗА 80-100 ЛЕВА НА СЕАНС! ДИПЛОМИРАНИТЕ ДОКТОРИ "РЯПА ДА ЯДАТ"!

Гост 26.11.2020 14:36:39

А кой ще плаща тогава бе Сульо? Ти кеш вместо НЗОК.

пафнутий 25.11.2020 11:34:31

САМО ГЕНЕРИЧНО ИЗПИСВАНЕ И ГЕНЕРИЧНО ЗАМЕСТВАНЕ ЗА ВАС ! ОСОБЕНО ЗА Т.Н. ТА ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВАТА ! ТО БИВА ЛАКОМИЯ БИВА , АМА...

Гост 26.11.2020 14:40:35

Преглед 80-100лв и си ОК. Не ни интересуват генеруци, а да си плащате преледите. Тие плащаш екскур, иитеа не фармафирмите. Както в Германия бе цървул

до пафнутий 25.11.2020 11:43:54

тъпанар


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...