Петък, 24 Май 2024
18
юни
22
 

БЛС предлага медиците на първа линия да получават 144 лв. за 12-часово и 96 лв. за 8-часово дежурство

Така за 15 смени по 12 часа лекарите ще получават 2160 лв месечно

Петък, 18 Юни 2021 | 18:13:13 Надежда Ненова
22

Диференцирани плащания за лекарите на първа линия и 50% минимален долен праг за отчетена за месеца дейност предлагат от БЛС на НЗОК като нова методика за изплащане на средства за работа при неблагоприятни условия. Това става ясно от писмо на Лекарския

Диференцирани плащания за лекарите на първа линия и 50% минимален долен праг за отчетена за месеца дейност предлагат от БЛС на НЗОК като нова методика за изплащане на средства за работа при неблагоприятни условия. Това става ясно от писмо на Лекарския съюз до Здравната каса, публикувано на сайта на БЛС.

„Писмото ни е в резултат от поискано от НЗОК становище по предложението им за отпадане на плащанията на медиците, работещи на първа линия в болниците и в извънболнична помощ. С писмото си казваме, че не смятаме, че е редно в първия спокоен месец да се спират допълнителните плащания на общопрактикуващите лекари, а за болниците предлагаме диференцирано плащане. През тази година установихме, че сегашната методика създаваше известна неравнопоставеност и несправедливост сред колегите. Според нея всеки лекар, който е участвал в диагностика и лечение на COVID, независимо дали с едно дежурство, като консултация, или е работил цял месец, получава 1000 лв.“, коментира за Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Лекарският съюз предлага МЗ да превежда от 144 лв. за едно 12-часово дежурство до 2160 лв. за 15 12-часови дежурства, за редовно дежурство - 7 или 8 часа - 96 лв. Лекарите, които са влезли в COVID-отделение, само за да дадат консултация пък ще получават 20 лв. за нея.

„Колкото повече дежурства даваш, толкова повече пари ще вземеш. От една страна ще са нужни по-малко средства от Здравната каса, защото няма за всеки, който има досег с COVID-пациент, да превежда по 1000 лв. На тези медици Касата ще плати по-малко, а от друга страна колегите, които работят изцяло в COVID-отделение, в някои случаи ще получат и двойно повече. Практически тези средства, които се отпускат от МЗ през НЗОК, намаляват по естествен път, просто защото намалява и заболеваемостта. За общопрактикуващите лекари още миналата година от БЛС предлагахме да се плаща на карантиниран пациент, но тогава се възприе тезата, че ще се заплаща на лекар. Не смятаме, че сега, когато за първи път леко си отдъхват колегите, трябва веднага да им се спре помощта“, каза д-р Маджаров.

По повод думите на здравния министър, че няма пари в бюджета за лекарите на първа линия, д-р Маджаров каза: .„Дали има пари или няма, ние няма как да знаем. Този дебат трябва да се води от тези, които имат информация – от бившите и сегашни управляващи. На нас, лекарите, ни беше казано, че за този опасен и тежък труд са подсигурени пари. Сега се казва, че в хазната няма пари за първа линия и моментът това да се каже е удобен, защото няма вълна, но какво щеше да се случи, ако имаше? Миналата година колегите почти 7-8 месеца работиха със затворени кабинети, бяха спрени профилактиките, плановите операции, получаваха 85% заработка, но наред с това бяха подложени и на изключително голямо финансово натоварване за закупуване на дезинфектанти, защитни материали и оборудване. Може да се каже смело, че в тези времена са работили за не повече от 60-70% от нормалните си приходи месечно. Така че не е лишено от логика да получават още един или два месеца подкрепа. Още повече, че очакваме дължимото уважение към лекарите, тъй като цяла година трябваше да работят в нечовешки условия и е неморално още при първата „светлина в тунела” да им се отнеме всичко. Нужно е да се обърне внимание и на колегите, които работят в диагностичните лаборатории, които са също са първа линия, а практически изобщо бяха изключени от тази система за подпомагане“. 

БЛС предлага вместо да се изплаща 85% от базовата стойност на всички лечебни заведения, без значение дали са работили или не, да има задължителна заработка от или над 50%, за да им бъдат изплатени тези средства. Така реално Касата ще доплаща максимум 35%.

„Тъй като вече не са ограничени плановите дейности, профилактичните прегледи и диспансерите, е нормално лечебните заведения да изработят поне 50% от базовата стойност на дейността си. От своя страна НЗОК предлага да плаща 10% над изработеното, което означава, ако някой е изработил 30%, да бъдат дадени 33%. Практически те просто искаха да информират, че тази помощ се спира“, уточни председателят на БЛС.

Той подчерта, че над 90% от лечебните заведения вече изработват над 85% от нормалната си заработка, което означава, че те могат да си получат реалните суми за извършената дейност.

„Надяваме се колкото се може по-бързо да излезем от тази ситуация и да не се налага да се плащат такива пари“, каза още д-р Маджаров.

Писмото до НЗОК може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kdv6

Гост 17.08.2021 19:45:47

РЗИ получават 1.5 г. по 1000 лв. без да са виждали пациенти.Заключени пред компютъра.

наблюдател 24.06.2021 14:18:21

"Прости бачкатори","плебс", "овцете"- това е нивото на българския лекар! Браво! Това е истинското ви отношение към пациентите! И си мислите и си вярвате, че вие сте маята на обществото и все сте неодооценени! Крадци на дребно и едро, това сте вие! И няма как да заблудите хората колко сте велики и хуманни, всичко от ваша страна е огромно лицемерие! И само като ви подхвърлят темата за парите......о....ела да видиш! Всички вкупом скачат!

Гост 24.06.2021 19:14:47

Aми не идвайте при нас кой ви кара насила. Наесен като дойде новата вълна се лекувайте сами. Или търсете европейските ни колеги. Ама сте бедни за тях.

Радосвета 21.06.2021 18:26:13

А знаете ли колко народ получаваше 15 месеца по 1000 лева , без да има пряко отношение и в същото време хора , които изследваха проби на Ковид пациенти не взеха нито лев . Пълна несправедливост и гавра , за пореден път в нашата държава ! И искате това да продължи !

Гост 22.06.2021 09:53:42

Това е самата истина. Аналогична е ситуацията и с клиничните пътеки. Финансовите средства се разпределят без критерии. Болниците са феодални владения на директорите и техните преки подчинени - началник клинисите/отделенията. В така създадената атмосфера на див феодализъм липсва мотифация и квалификацията непрекъснато девалвира. Резултатите са висока смъртност и неадекватно лечение.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 20.06.2021 13:46:04

Майсторите се мръшят на 200 лева дневен надник. Не унижавайте лекарите с тези трохи!

Гост 20.06.2021 10:58:49

Защо е необходима НОВА ЧАСТНА БОЛНИЦА? Защо частните болници работят с НЗОК??? Виж по-долу: Сградата ще е разположена на 16 декара от общо 52 декара терен - бившата "Накова градина" зад ресторант Корията, срещу МСК. Болницата ще е многопрофилна за активно лечение, а сградата ще е с 3 корпуса - 7, 6 и 3 етажа, научи Столица.bg. Все още не е известно кога ще е първата копка, но всички строителни документи са изрядни и се очаква началото на строителните дейности. От внесеното от инвеститора уведомление за инвестиционно предложение в РИОСВ-София става ясно, че болницата ще е общо с 470 легла и отделения по кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, лаборатории, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерелогия и педиатрия. В отделно крило ще са хирургичните отделения - анестезиология и интензивно лечение - 40 легла, кардиохирургия - 25 легла, неврохирургия 25 легла, ортопедия и травматология - 30 легла, съдова хирургия - 30 легла, обща хирургия - 30 легла, гръдна хирургия - 20 легла, урология - 20 легла, гастроентерология - 20 легла, пневмология и фтизатрия - 20 легла. Операционният блок ще има 15 операционни зали. Това крило на болницата ще е със 7 наземни етажа и подземен, както и с хеликоптерна площадка. При строителството на болницата ще се ползва уличната инженерна инфраструктура на София, водоснабдяването ще от съществуващ водопровод на около 200 м от строителната площадка. Относно канализацията инвеститорът предвижда изграждане на локална пречиствателна станция за битови води в имота. За тока се предвижда присъединяване до подстанция ЕСО. При сторителните работи не се предвижда използването на взривове.

Gost 19.06.2021 18:13:27

На Женския пазар ли се намирате ? А смъртността расте въпреки заплащането Ви !

Гост 21.06.2021 10:05:38

Тъпако къде в този свят заплащането на лекарите е обвързано със смъртността. Например при бяс смъртността е 99.5% ? Това да не е млеконадоя и нормата на конвейра бе прости бачкаторе . На адвокатите дали заплащането е обвързано с присъдата на клиента ? Обвържете го със смъртността и в момента в който ти установят ракова заболяване трябва да те изритат ,защото никой няма да получава заплащане за извършените дейности. Уникални тъпаци виреят в тази кочинка

ПОЗИЦИЯ 19.06.2021 22:34:47

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА А ОТ ТАМ И СМЪРТНОСТТА ЩЕ РАСТАТ, ЗАЩОТО ОВЦЕТЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ, ЧЕ ЕПИДЕМИЯТА ОТШУМЯВА И НИКОЙ НЕ СПАЗВА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ - МАСКИ, ДИСТАНЦИЯ, ВАКСИНАЦИЯ, ИЗОЛАЦИЯ..... ПОСЛЕ ЛЕКАРИТЕ ВИНОВНИ! ДОБРОВОЛНОСТТА НА ВАКСИНИРАНЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Да да 20.06.2021 18:03:14

Тъпак!

Гост 19.06.2021 18:57:58

Ще я видите вие смъртността наесен.

М.с 19.06.2021 11:59:01

А със заплащането на сестрите как ще се разберем?Или пак унижения...Заразната среда е еднаква за всички-или сестрите дишат и контактуват с болния по малко... Да не говорим ,че се нагледахме от лекарски консултации през прозорчето.Иначе бонуси да.

Доктора 19.06.2021 08:48:04

Как не ви е срам,поне пред паметта на починалите от Ковид медици,да говорите за спиране на средства,не знам,не знам?

Гост 19.06.2021 07:49:13

Aз пък предлагам почасово заплащане на лекарие. 50 лв/час за начинаещ лекар и двойно и тройно повече в зависимост от придобитите специалности, както и за нощния и извънреден труд.

Гост 21.06.2021 10:45:19

Гарантирано ше стане след 5-6 години защото маса медицински практики няма да работят с НЗОК или изобщо няма да работят поради възраст и плебсът ще трябва да плаша навсякъде кеш посочените суми. Пролетарската паплач по партиите иска безплатно здравно обслужване ,а иронията е ,че ще получи ЕДИНСТВЕНО КЕШ обслужване с намаляването на работещите лекари, Въпрос на няколко години още потъване и удавяне на Семашко окончателно.

ПОЗИЦИЯ 18.06.2021 21:21:45

"БЛС предлага......." КОЙ ЛО ГО Е"АВА ЗА СЛИВА БЛС? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗТУРИ ТАЗИ КАЗИОННА СТРУКТУРА, В КОЯТО НАСИЛСТВЕНО НАТИКАХА ЛЕКАРИТЕ И НЕЗАКОННО ИМ СЪБИРАТ НАПРАВО ОТ ЗАПЛАТИТЕ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС ! ТУЛУПИТЕ МАНДЖАРОВ, ДРЪНЗАЛОВ И РАЗНИТЕ ТАМ УС, КК, КЕ ДА БЪДАТ РАЗКАРАТНИ СЛЕД НА ГОЛО 100 ТОЯГИ, КОИТО НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВАТ!

Гост 18.06.2021 19:17:26

Ахахах ще видите първия спокоен месец. Като нямате пари да плащате айде друм (хм кога ли пък сте плащали? ) Да живее естествения подбор. Октомври ви чака 4та вълна без лекари . Това идиотско племе не разбра ,че най-опасното за което и да е общество е демотивирания лекар. Мрете там и да не чувам оплаквания и стенания. Западна Европа ще извземе и наеме всички лекари от тъпите Източноевропейски постсоциалистически гета. После да не се сърдите на констатациите на Американската Търговска Камара за напускащите кочинката лекари -14 000 за 31 години и продължават по 300 на година минимум. Всеки ден един лекар казва ЧАО на червените потници и се качва на самолета. Пукайте.

Гост 18.06.2021 19:04:31

За 20 лв никога няма да пристъпя прага на ковид отделението.

у 19.06.2021 16:17:39

по принцип толкова трябва болниците да плащат на всеки осъществен консулт изобщо !!!!

Гост 19.06.2021 19:00:10

Ами да си търсят консултанти.

чукча 18.06.2021 18:51:24

8лв. на час, чисти 5лв. !!! "Бравооо!" Срамота! За 2,5 евро на час да си имаме медици! Това са кървави пари!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...