!
Събота, 20 Юли 2024
01
февр
5
 

БЛС предлага метод за определяне на "справедлива цена" на клиничните пътеки

Вторник, 01 Февруари 2022 | 13:59:11
5

„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането на болничната медицинска помощ чрез въвеждане на по-високи цени и прилагане на комплекс от мерки за ежегодно намаляване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с д

„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането на болничната медицинска помощ чрез въвеждане на по-високи цени и прилагане на комплекс от мерки за ежегодно намаляване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с доклада на Световната банка още от 2105 година, както и с докладите на ЕК от 2019 и 2021 година“. Това се казва в становището на БЛС относно законопроекта за бюджета на НЗОК за 2022 г.

Припомняме, че проектът предвижда едва около 3.4% ръст на средствата за болнична помощ. От  2 659 465 500 лв. през 2021 г. сега средствата са увеличени на 2 750 899 600 лв. или 91 434 100 лв. повече.

В рамките на тези средства от БЛС предлагат метод за определяне на „справедлива цена“ за клиничните пътеки – с коефициент, изчислен на база Британската система на определяне на цена на клиничните пътеки, като по този начин се цели постепенното премахване на диспропорциите в цените на отделните клинични пътеки, натрупани с времето.

„Поради огромния ресурс, необходим за постигане на горепосочените цели, предложеното повишение на цените на КП е изчислено като процент от необходимото увеличение за достигане на тази справедлива цена. На база на това предлагаме диференцирано увеличение на цените на КП, съобразено с предложения ресурс по ЗБНЗОК за 2022 г. и реално очаквания обем дейности по КП. Предложеното средно увеличение на цените е минималното необходимо за съхраняване на болничната система. Трябва да се има предвид, че на лечебните заведения за болнична помощ Надзорният съвет на НЗОК разпределя стойности за отчитаните към НЗОК дейности (бюджети), което е инструмент за регулация на разходите на НЗОК за БМП. Извън регулация са само дейности за раждане, грижи за здрави новородени и хемодиализа“, се казва в становището.

Лекарският съюз предлага в НРД 2022

да има съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение

с цел укрепване на кадровия и инфраструктурен потенциал на отделенията за интензивно лечение на територията на страната и значително увеличаване на цените на амбулаторните процедури, по които се извършват оперативни, диагностични и терапевтични процедури без болничен престой.

„С определянето на адекватни цени за еднодневните процедури се цели здравословни проблеми на пациентите да се решават бързо, без пролежаване в болница и в рамките на един ден те да бъдат обслужени и да се върнат към нормалния си ритъм на живот“, пишат от съсловната организация.

От БЛС са категорични, че предложеното в законопроекта чувствително увеличение на параметрите на разходите за здравноосигурителни плащания за медицински дейности в извънболнична помощ (ПИМП, СИМП и МДД) в сравнение с 2021 г. отговаря напълно на вижданията на Лекарския съюз за необходимостта от повишаване на средствата за финансиране на извънболничната медицинска помощ.

„Увеличаването на средствата по бюджетните редове за извънболнична помощ е стъпка в подкрепа на необходимата политика за повишаване ефективността на публичните здравни разходи, част от която са: гарантиране запазването и развитието на кадровия потенциал на структурите за извънболнична помощ; осигуряване нуждите на населението от медицински грижи, които с адекватно финансиране биха могли да се покрият в голяма част от случаите от структурите за извънболнична помощ; подкрепа на политиката за осигуряване на профилактика, превенция и ранно откриване на социалнозначими заболявания“, се казва още в становището.

Лекарският съюз предлага увеличение на цените за дейности в ПИМП – профилактични прегледи (вкл. по програми детско и майчино здравеопазване), диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти и др. Предлага и повишаване на цените за капитационни плащания, тъй като по този начин се финансират всички прегледи по повод остри заболявания на пациентите и други услуги, включени в пакета дейности на общопрактикуващите лекари.

За СИМП БЛС предлага

значително да се увеличат цените за специализираните дейности,

включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване. Предложените обеми са в рамките на средното изпълнение за последните 2 години.

„Български лекарски съюз предлага в НРД за медицински дейности да се увеличат чувствително обемите (броят изследвания) за таргетна група МДД, свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социалнозначими заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителните заболявания, хематологични, метаболитни и др., а също и повишаване на обемите на останалите медико-диагностични дейности. За МДД следва да се има предвид, че през 2022 г. в пакета медико-диагностични дейности по Наредба № 9 се очаква въвеждане на нови изследвания, гарантирани от бюджета на НЗОК, като засега това са: Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4); D-димер и др. Предлагаме да се договори евентуално намаляване на цената за Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR). Увеличението на бюджета на НЗОК за медико-диагностични дейности ще покрие нуждите на пациентите и ще им даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания, ще допринесе за навременната диагностика, като едновременно с това ще намали случаите, при които поради липса на ресурс за осъществяване на изследвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия“, пише още в становището на съсловната организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kAYv

А междувременно... 06.02.2022 20:54:15

50 000 000 лева за ритнитопковците - дето на мач събират по 200-300 човека! httрs://www.marica.bg/plovdiv/gradat/savetnicite-glasuvaha-50-mln-lv-za-stadionite-v-plovdiv-video "Марица" - 27.10.2021 | 11:05 - - - - - - Общинските съветници гласуваха 50 млн. лв. за стадионите в Пловдив. Това се случи след като приеха бюджетната прогноза на Общината до 2024 година, като групата на БСП гласува против нея. Сумата беше приета по време на дебатите от вносителя на предложението зам.-кмета Величко Родопски по настояване на общинския съветник от ВМРО Владимир Кисьов. Той подчерта, че парите са за всички общински стадиони, включително и за този на „Марица“. „Общинските стадиони са започнати, трябва да се довършат“, аргументира се Кисьов.

Петров 05.02.2022 22:06:55

Казахте,че финансирането за болниците за февруари и март, ще е като останалите месеци на 2021.Това уж договорихте.А то ко стана бе брато - защо ни карат да подписване анекси с по- ниски стойности.На идиоти ли ни правите.Увеличаване 2 пъти на чл.внос.Защо официално не публикувате какви пари получавате гъзолизци

БЛС-Въоръжено Крило 02.02.2022 14:46:48

Като как ще има справедлива цена на кл пътека след като на глава от населението се падат 20 пъти по-малки финансиране и съответно разходи в сравнение с която и да е друга наистина нормална европейска страна. НЕЗАБАВНО ВЪВЕЖДАНЕ НА КОПЕЙМЪНТ тоест ДОПЛАЩАНЕ за всички медицински дейности и услуги ,които получава пациентът и реално днес не са платени от никого ,а са СИСТЕМНО за сметка на работещите лекари и медсестри. Които няма да останат завинаги в системата по никакъв начин. Давам 5-6 години най-много за падането в калта на фалшивата българска здравно-осигурителна система откъм персонал. Хитрият Андрешко и андрешковците в управлението яко ще си го нахлузят без доктори и медсестри съвсем скоро.

Позиция 01.02.2022 21:01:13

БЛС НИКОЙ НЕ ГО Е"АВА ЗА СЛИВА!!! ЦЕНИТЕ НА КП НЕ СА ПРОМЕНЯНИ АДЕКВАТНО ОТ 20 ГОДИНИ - ВИНАГИ СА БИЛИ МНОГО, МНОГО, МНОГО ПОД СЕБЕСТОЙНОСТА СИ! И СЕГА БЛС ЩЕ ОБЛИЖАТ НАЙ-ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ! ДОКТОРИ, НАПРЕД С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 КЪМ ДОСТОЕН ЖИВОТ! ТУК ВИ ОЧАКВАТ МИЗЕРИЯ, ПОБОЙ ОТ БЛАГОДАРНИ ПАЦИЕНТИ, СЛУГУВАНЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ! НЕ ВИ ЗАСЛУЖАВА НАРОД, КОЙТО ПРИЕМА ЗА НОРМА 20 000 ЕВРО ЗАПЛАТА ЗА РИТНИ ТОПКОВЕЦ И 800 ЛЕВА ЗА МЕДИК! ЧАО БУЛГАРИСТАН!!!

Гост 01.02.2022 16:24:59

Това не е "съществена разлика" а актуализация на цените.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...