Понеделник, 21 Септември 2020
07
авг
5
 

БЛС с призив към обществото: Оставете ни да работим спокойно

Петък, 07 Август 2020 | 12:20:38
5

УС на Българския лекарски съюз призова пациентите и техните близка да оставят лекарите да работят спокойно в своя позиция по повод резултатите от проучването, проведено сред лекарското съсловие. „Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към

УС на Българския лекарски съюз призова пациентите и техните близка да оставят лекарите да работят спокойно в своя позиция по повод резултатите от проучването, проведено сред лекарското съсловие. „Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!“, заявяват от БЛС

Ето и пълния текст на позицията:

В условията на Covid-19  беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим  през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво.

В същото време, всички ние, сме изправени пред огромно психическо натоварване. Проведеното от БЛС национално проучване “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“  показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултатите, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва  ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.

От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации,  агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика.  Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме  към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението: „Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите!“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y8rz

Гост 10.08.2020 07:11:37

Вашите лекари, не ходят на работа. Страх ги е, тикат за работа сестрите. А искат само пари . Взимам незаслужени пари и са само по почивки. 9

Един 09.08.2020 09:59:47

Кога БЛС ще изработи вариант за поемане на разходите по лечение на ковид инфекцията от частните и държавни здравни заведения ,прекалено улеснения и безплатен достъп на всеки до най високо ниво на лечение доведе до това ,лекарите да са напълно неглижирани ,мачкани и унижавани от всеки ,време е БЛС да застане на страната на медиците и да определи колко ще струва на всеки да се добередо лечение ,колко ще му струва желанието да оплюва медиците ,кой каква отговорност и участие ще носи в процеса на лечение ,вкл и финансова и от страна на пациента ,не само от страна на лекарите ,ходил си на бал ,мач,не си се пазил ,заразил си се ,след това лекарите го били убили ?Да ,ама не ...плащаш си за възможността да заразяваш невинни медици ,заради твоето безхаберие ,а ако ги заразиш също ще им поемеш разходите за лечение на медиците на тях и семействата им ,не сме длъжни на никого !

Да да 07.08.2020 15:44:55

БЛС е една казионна организация, слугинаж на властта! Празни приказки и голи думи! Оставка!

? 07.08.2020 15:30:23

А какво става с убиецът на фелдшера в село Орешник, Хасковско? Иван Пачелиев живурка ли си спокойно? Нещо наказателно производство срещу него, има ли изобщо възбудено? Алоооо, "свободните" медии ( на 111-то място по Свобода на Словото в Света) - Вас питам!

Гешев 07.08.2020 13:04:55

Голи думи, липса на цялостна стратегия и един от най-високия брой на заразени лекари и сестри в Евросъюза отнесено към брой заразени/общ брой лекари или сестри! Маджаров погледни се в огледалото! Кого вдъхновяваш, кого защитаваш истински - интересите на Тиков и хунтата или интересите на лекарите?! До 5 години българите, работещи като лекари и сестри по света ще е по-голям от този, работещи в България! За кого ли бие камбаната?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още един лекар загуби битката с коронавируса
20.09.2020 09:32:13

Още един лекар загуби битката с коронавируса

Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус. Началникът  на отде ...

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя
20.09.2020 09:04:13 Невена Попова

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специа ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...