!
Вторник, 23 Април 2024
07
авг
5
 

БЛС с призив към обществото: Оставете ни да работим спокойно

Петък, 07 Август 2020 | 12:20:38
5

УС на Българския лекарски съюз призова пациентите и техните близка да оставят лекарите да работят спокойно в своя позиция по повод резултатите от проучването, проведено сред лекарското съсловие. „Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към

УС на Българския лекарски съюз призова пациентите и техните близка да оставят лекарите да работят спокойно в своя позиция по повод резултатите от проучването, проведено сред лекарското съсловие. „Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!“, заявяват от БЛС

Ето и пълния текст на позицията:

В условията на Covid-19  беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим  през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво.

В същото време, всички ние, сме изправени пред огромно психическо натоварване. Проведеното от БЛС национално проучване “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“  показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултатите, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва  ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.

От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации,  агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика.  Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме  към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението: „Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите!“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
us4Q

Гост 10.08.2020 07:11:37

Вашите лекари, не ходят на работа. Страх ги е, тикат за работа сестрите. А искат само пари . Взимам незаслужени пари и са само по почивки. 9

Един 09.08.2020 09:59:47

Кога БЛС ще изработи вариант за поемане на разходите по лечение на ковид инфекцията от частните и държавни здравни заведения ,прекалено улеснения и безплатен достъп на всеки до най високо ниво на лечение доведе до това ,лекарите да са напълно неглижирани ,мачкани и унижавани от всеки ,време е БЛС да застане на страната на медиците и да определи колко ще струва на всеки да се добередо лечение ,колко ще му струва желанието да оплюва медиците ,кой каква отговорност и участие ще носи в процеса на лечение ,вкл и финансова и от страна на пациента ,не само от страна на лекарите ,ходил си на бал ,мач,не си се пазил ,заразил си се ,след това лекарите го били убили ?Да ,ама не ...плащаш си за възможността да заразяваш невинни медици ,заради твоето безхаберие ,а ако ги заразиш също ще им поемеш разходите за лечение на медиците на тях и семействата им ,не сме длъжни на никого !

Да да 07.08.2020 15:44:55

БЛС е една казионна организация, слугинаж на властта! Празни приказки и голи думи! Оставка!

? 07.08.2020 15:30:23

А какво става с убиецът на фелдшера в село Орешник, Хасковско? Иван Пачелиев живурка ли си спокойно? Нещо наказателно производство срещу него, има ли изобщо възбудено? Алоооо, "свободните" медии ( на 111-то място по Свобода на Словото в Света) - Вас питам!

Гешев 07.08.2020 13:04:55

Голи думи, липса на цялостна стратегия и един от най-високия брой на заразени лекари и сестри в Евросъюза отнесено към брой заразени/общ брой лекари или сестри! Маджаров погледни се в огледалото! Кого вдъхновяваш, кого защитаваш истински - интересите на Тиков и хунтата или интересите на лекарите?! До 5 години българите, работещи като лекари и сестри по света ще е по-голям от този, работещи в България! За кого ли бие камбаната?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...