!
Понеделник, 20 Май 2024
24
февр
33
 

БЛС ще подпише НРД 2018

Събота, 24 Февруари 2018 | 18:32:52 Надежда Ненова
33

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ 67-ят извънреден събор на Българският лекарски съюз даде мандат днес за подписване на Националния рамков договор 2018. „Мандатът се дава при параметрите, които с

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ 67-ят извънреден събор на Българският лекарски съюз даде мандат днес за подписване на Националния рамков договор 2018. „Мандатът се дава при параметрите, които са постигнати в преговорния процес  с НЗОК – финансови и текстови.  С други думи това са 1,824 млрд. лева в болнична помощ, 214,3 млн. лв. в първичната извънблнична помощ и 229, 3 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред медиите сред края на събора.

„НЗОК прие 80% от нашите предложения в текстовата част в рамковия договор за 2018 г. Ако трябва да бъда честен – ние приехме по-малко техни предложения.  По отношение на финансовата част, нещата бяха ясни още от есента. Там цифрата е фиксирана точно колко трябва да бъде бюджета за здравеопазването и съответно – за болнична помощ. Цифрите са удовлетворителни, а увеличението е доста повече в сравнение с предишните години“, каза зам. председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски.  

Той подчерта, че за първи път има увеличение на клинични пътеки и то във всички специалности. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване.

„Голям проблем бяха в началото разминаванията ни с касата по отношение на обема дейност. НЗОК предложи броят на пациентите да се увеличи с четвърт милион. При това положение не биха могли да се увеличат цените на пътеките и стигнахме до компромисния вариант увеличението да бъде 105-110 000 болни повече, което е и много по-реално.  Лично за мен този рамков договор е определено добър“, каза още проф. Хаджийски.

„С идеята за увеличението на клиничните пътеки и броят лица, които ще преминат през болница, ние се опитваме да затворим мръсния термин „надлимитна дейност“.  Аз съм умерен оптимист във всичко. От 50 години съм в здравеопазването и съм видял много неща, а на гърба ми са тежали много административни задължения освен лечебните.  Знам какво е да седнеш от другата страна на бюро“, допълни още проф. Хаджийски.  

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. „Трябва да кажа, че трудно вървяха преговорите в тази част“, каза пред журналисти зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

„Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронично социалнозначими заболявания като диабета и сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог  с цитонамазка. В миналия рамков договор бяха посочени само жените на 30 години, сега отворихме блендата и е между 30-40-годишна възраст. Това се отрази както в броя направления, така и в броя прегледи, които ще бъдат направени. Така че би следвало  да внесе едно спокойствие в извънболничната помощ. Разбира се, че този обеме не е достатъчен, защото са нужни още направления за острите състояния, но все пак е стъпка напред“, поясни д-р Павлова.

Тя допълни, че един от големите успехи на преговарящия екип на БЛС е, че е бил приет електронния обмен на информация между изпълнителите на медицинска помощ и Здравната каса, което ще спести много време на лекарите.  „Не на последно място искам да кажа и какво се случва с цените. Разбира се, че във всеки договор не можем да постигнем всичко, което искаме, тъй като по отношение на парите, ние сме в една бюджетна рамка„ 14 млн. лева са общо средствата, които са отделени за общопрактикуващите лекари. Бяха заложени 7 млн., но с нашето настояване, с много преговори, с много натиск гарантирано са разпределени още 7 млн. лв. от резерва.  С това постигнахме увеличение на парите не само за дейности, но и за капитация и един нов вторичен профилактичен преглед на цена 9 лева.  С това се гарантира увеличение за лекарските практики средно с 350 лв. на месец“, каза още д-р Павлова.

В СИМП увеличението е 10 млн. лева, с които е постигнато увеличение на първичния преглед от 1 лв. В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

„Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира още д-р Венцислав Грозев.

Във връзка със създалото се напрежение в сектора и намесата на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния процес за НРД 2018 г., БЛС прие официална декларация на 67-ия Събор на съсловието, подготвена от РЛК Пловдив, съобщиха от Лекарския съюз. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на Република България, не може да бъде рискувано с фискални цели (Декларацията можете да видите тук).

Следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г., като независимо от трусовете в сектора, БЛС се надява за стриктно спазване на договорените параметри и ще отстоява гласът на съсловието.

Делегатите на събора решиха още след провеждането на редовното отчетно-изборно събрание на БЛС през юни месец, да се състои нов извънреден събор, който ще е посветен изцяло на остойностяването на лекарския труд. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EaXg

Д-р Чолаков 27.02.2018 15:47:36

На предложението на РЛК-Шумен да се гласува от 67 събор на БЛС официално да се въведе ДОПЛАЩАНЕ - "За" гласуваха 55 делегата, а "против" 226 делегата.Всички приказки за ниско заплащане и ниско финансиране на дейността ни се оказаха дрън дрън-Делегатите доказаха , че парите им стигат и че не им стиска да си искат големи цели.

Гост 27.02.2018 12:11:43

Ако с увеличението за СИМП е постигнато увеличение с 1лв. означава, че няма увеличение на броя на направленията и е интересно откъде ще се вземат направленията за жените. Въпрос-къде е тогава спокойствието. А какво става, когато от същия тоя бюджет отидат 270млн. за дълговете на НЗОК в чужбина?

!!! 26.02.2018 17:49:20

За ОПЛ - 350 лв. в повече на месец, брех? А далИ са толкова, само скъпоплатената екскурзиантка си знае как го изчисли, а и да са, с 2-3 проверчици касата ще си балансира бюджетното салдо. Все пак се договориха и по-големи възможности за глоби и санкции, а и Ж.Начева го обеща - "контролната дейност, ще подобри качеството на лечение на пациентите" и то барабар с колегите ви-конкуренти от БЛС. За СИМП - Цееели 5% ръст в цената на прегледа, ура другарE! За лаборатории - Сега само микробиологията "намазва" с мижаво увеличение, догодина останалите, може би! Увеличение ще дойде и от повечето направления - хм, дали няма да сме отново свидетели на куцото им разпределение, тотално обезсмислящо завишения обем?! За болници - е, те тука скоро ще си проличи дали "големия" ръст в цени и обеми ще намери реципрочно отражение и в конкретните бюджети на всяка една болница, след няколко тегления на тиража, разбира се! А и да има - дали болниците ще са в състояние да го усвоят, съобразявайки приема на пациенти с договорения(а не разполагаемия) капацитет откъм брой и вид болнични легла?! А, остана черешката на тортата, всъщност те са няколко:1. След влизане в сила на НРД-2018 забравете, че ще може да се ОТЧИТА "надлимитна дейност", към момента правно съществуваща чрез подавания ежедневно от болниците ЕЛЕКТРОНЕН ОТЧЕТ за приети и изписани. И на база който ел.отчет, вече няколко съдебни състава признават тази надлимитна дейност, въпреки възраженията на касата, че такава няма щото не е отчетена и с хартиена документация! След първи април ежедневен електронен отчет и претенции за надлимитна - йок, само файл с информация и съответни електрони финансово-отчетни документи със стойности до труднодостижим лимит! 2. Разбира се лимитното лимитиране, за поредна година, не се отнася за индикативните стойности на определени дейности, мед.изделия и лекарства и съответно пак ще сме свидетели на издънки в бюджета, но все по-трудно покривани от други бюджетни пера или с отлагателни плащания. 3. Към това да прибавим и уж вече уточнените огромни задължения към чужди каси, безлимитните скъпоструващи ПЕТ скенери и ..... и някак 100 %-во е сигурно, че към октомври месец ще бъде приложено договореното намаляване на цени на КП/КПр/АПр( а в ПИМП и СИМП - на обеми) в рамките на оставащите средства за здравноосигурителните плащания за 2018. Има и още, но засега Честито и Наздраве, до дъно!

Гост 25.02.2018 23:42:37

Ура! НРД ще бъде подписан! Следват три дни народни веселия! И си пестете силите, защото след една седмица, когато шеф Венци удари парафа, ще трябва пак да се радвате!

Гост 25.02.2018 17:48:42

Събор, който ще е посветен изцяло на остойностяването на лекарския труд ?!?!?! Чекиджийска работа. И каква полза от селски събори и панаири като не можете да наложите това остойностяване на НЗОК и политическата класа комуняги , а се радвате на жълтите стотинки и бюджетното семашковско здравеопазване ? Защо никой не желае да казва думата ДОПЛАЩАНЕ на тези събори ? Да не разсърдите политическите си господари ,нали . Жалко подобие на професионална организация за кетъринг и обслужване на партийната класа. Дори гилдията на сервитьорите има повече достойнство от тази скопена организация . Ние ще изкараме пари въпреки вас нещастните слагачи на властта, но с презрение за преговорите ви и манипулациите ви.

Компетентен 25.02.2018 11:50:04

Българското общество и медии проспиват ОСНОВНОТО в скандала . А то е , че за да скрият голите си гъзове - разбирай срамната здравна вноска от 8 % , липсата на реформи в болничния сектор , мизерния процент от БВП за здраве и в крайна сметка - неевропейския ресурс за здравеопазване , от ГЕРБ се е водила целенасочена политика ДА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ на страната ! Това е за оставка на правителство ! Политиката е провеждана чрез устни указания чрез здравни министри и шефове на НЗОК . Целта - да се знае , че България не плаща и чуждите болници да връщат пациенти . Да се стиска до последния момент ! Така от години са се натрупали 270 милиона , само лихвите са се плащали ! Нека се пита Глинка , и предните по въпроса - ако в очевидния административен хаос на НЗОК някой нещо знае ! Сега се налага извъдът , че на ГЕРБ им трябва за шеф на НЗОК изпечен лъжец и въжеиграч , какъвто дедкото Плочев не е . Човечецът е дърт, полудементен и очевидно не е свикнал да лъже , та по погрешка подал сигнал , че мангизите не стигат - и това от ГЕРБ го наричат липса на политическо мислене , капан и пр. Срам .

Гост 25.02.2018 15:28:05

Дълговете ескалират от момента на министерстването на Пешко-менгелето. Видно е от справката на НЗОК. Важното е, че по това време бюджетите се стъкмяват отново от Начева, а главен надзорник е Ананиев.

Heeee 25.02.2018 13:47:33

Основното е, че каквито са бюджетите на касата и НОИ, такъв е и на държавата - продънен отвсякъде, но финансово-счетоводно и алхимично натъкмен!!!

Гост 25.02.2018 12:07:16

Ахехее, Глинка и въпрос, че чак и честен отговор..........Чекай, чекай......

До измислените лакеи на Начева и полтиците 25.02.2018 11:23:51

Лакейчета измислени, дали управител на НЗОК е Плочев, Дочев, Кочев или Точев, няма никакво значение. Дължат се 270 млн. лв. на чуждите фондове и скоро хората ще дойдат да си ги поискат със съдии изпълнители. Начукайте си го в малоумните кратуни и свиквайте, защото след това ще си платите и на българските болници!!!

Sorry! 25.02.2018 11:24:36

политиците

Доктора 25.02.2018 08:22:04

Браво на Д-р Тодоров,така е ние продаваме мед.услуги,само че нека ги остойностим,като стоматолозите,а Касата да закупува съобразно одобрения от Парламента си бюджет,за което не достигат пари да купи-доплащане или грижа на Държавата!!!

Гост 25.02.2018 08:53:15

100 % вярно

Гост 25.02.2018 01:57:03

Партийният секретар Десислава Гайдарова беше включена като преговарящ в една заповед, която после се промени.Тя щеше да извършва преговорите с БЛС на базата на нейната некомпетентност за това.Добре, че ХПлочев под въздействието на разумни хора промени заповедта.Представятели си Партиен секретар да прави преговори с БЛС.

Гост 25.02.2018 09:07:06

Заповедта се промени под натиск на Начева, тъй като главната секретарка разкри игрите на д-р Галя Йорданова-Илийна при преговорите с БЛС. Същата Галя Йорданова е известна с факта, че докато години наред води преговорите с БЛС и е директор на дирекция извънболнична помощ, се явява акционер на скандалната СМДЛ по Образна диагностика Астра, намираща се във ВМА. КАЗАНО ИНАЧЕ -ДРУГАРКАТА СИ ДОГОВАРЯ БИЗНЕС! Ето това е недопустимото, а не че главната секретарка изпратила за стипендианти на НОИ няколко други другарки 65+

до наистина гост 25.02.2018 14:52:40

Между Гайдйрова и Галката Йорданова няма никакъв конфликт, Десислава Гайдарова отдавна е проверила и като опитен и юрис знае че няма правен проблем. Кучето е заровено на друго място.

Гост 25.02.2018 15:36:20

и при Гинка от Пазарджик няма да има правен проблем, и при грабежа КТБ също

Гост 25.02.2018 10:00:37

И какво като излезе истината за Галуна лудата. Пак си е директор и пак дерибейства. И кой друг освен Баги махна Гайдарова. Никой. Въпреки че много добре ги знае кои са 10те които трябва още с първия ешалон да излетят няма смелост да го направи.

Възмутен 25.02.2018 13:32:56

Абе Гайдарова, може ли точно Багито да пенсионираш. Жената толкова години драпа да стане директор на дирекци. То не бяха доноси, то не бяха фалшификации и какви ли не още мърсотии. И ти накрая да я пратиш в пенсия в разцвета на силите. Ами сега кой ще пише гнусотии и ще създава интриги?! Голяма зягуба за НЗОК!

Гост 25.02.2018 11:30:06

А вие като сте знаели за Галуна , що сте си трайкали. Или ви е шубе, че като се започне с изриване на ... , ще ви загинат и на вас далаверките. Какво може да направи само една Гайдарова, като всички я плюете и се спотайвате. Същото беше и с предишната главна секретарка.

До подлогата на гайдарова 25.02.2018 10:03:49

Тази същата Гайдарова набута Плочев в аферата с писмата му.

Гост 25.02.2018 01:06:18

Егати МЗ то щом детската учителка Янка Кюркчиева е съветник

наблюдател 25.02.2018 00:56:51

Вие днес чухте ли изказването на д-р Георги Тодоров? Относно факта: какво закупуват от нас решаваме ние, но за целта Наредба 2 и подобни за гаранции не може да и не трябва да има? Тоест пакета го даваме ние и това е! Поччинете помислете и после пак драскайте!

наблюдател 25.02.2018 00:14:27

Вие днес чухте ли изказването на д-р Георги Тодоров? Относно факта: какво закупуват от нас решаваме ние, но за целта Наредба 2 и подобни за гаранции не може да и не трябва да има? Тоест пакета го даваме ние и това е! Поччинете помислете и после пак драскайте!

Хм 24.02.2018 23:42:05

А Ананиев ще го подпише ли?! А за управител/подуправител на касата, кой ще се подпише?! А дали някой от надзора няма да го загризе съвестта и той/те откажат да подпишат!?

Доктора 24.02.2018 23:43:58

Ще подпишат всички!

Гост 24.02.2018 21:39:03

Явно зад растящия брой на хоспитализациите стои касата . Вместо да удвои цените на КП тя е преценила , че е по-добре да удвои броя на "пациентите" . Ако ги утрои може да се мисли дори за намаляване на цените .

Гост 24.02.2018 19:01:27

Браво на тая дупка, наричаща се НЗОК. За поредна година иска повече обем, а се ослушва за несимволично увеличение на цените. И после защо болниците надували обемите и хиперхоспитализирали. С тая дупка НЗОК до пет години при пет милиона население ще имаме 5 500 000 хоспитализации.

Х 24.02.2018 20:38:44

Ами излез на пазара, глупако. Ама там ще умреш от глад и сам се вреш в "дупката", където плюеш и пикаеш. Нещастник.

Гост 25.02.2018 17:28:51

Мухльо комунистически, какъв пазар бе, при диктувани от правителството цени под себестойността на услугата ? Не се правете не не разбрали и не пращайте лекаря където няма конкуренция да се състезава , особено когато вие пролетарските мародери не искате да плащате за частни медицински услуги , а ще висите по 6 часа пред кабинетите да получите от бюджетните незаплащани услуги. Но остане ли единствена НЗОК, все по-малко лекари ще работят с нея, а вие все повече ще си плащате в брой.Тарикатлъка на боклуците за които гласувате ще ви се върне като бумеранг

XXL 24.02.2018 22:19:01

Ти си истинският глупак щом не разбираш какъв е ефекта когато една институция прибира силово парите , предлага почти безплатно някакви здравни дейности , монополизира пазара и оставя нищожен сегмент в който могат да участват инцидентно само хора със средни и над средните доходи.

XXL 25.02.2018 15:41:53

До X-са: Зная много добре кой е моно - или олиго- псонист , кога пазарът е монополистично - или перфектно конкурентен , но не исках да обърквам плиткия ти мозък. Аз няма как да съм монополист защото има няколкостотин души с моята специалност в Бг . А тази мижава структура БЛС , която би трябвало да е в позицията на монополист , защитава интересите на своята вече утвърдена "номенклатура" , разбирай хора които си клатят краката и вземат пари, но не ме представляват в преговорите. И нека ти открехна още нещо- аз нямам проблем с плащането , доплащането и пр. защото хората разбират че съм честен в отношенията си и компетентен в това което правя . Искам да помогна да помогна на почтените и итрудолюбиви колеги , да не ги правят на маймуни. но ти явно , с твоя акъл за да преживяваш или мамиш пациентите или разнасяш някакви таблички , на заплата.

Х 25.02.2018 11:27:25

Дейностите са твой монопол, глупако, Касата е само купувач на това, което ти предлагаш - сложи си цена и, ако не ти връзват иди на пазара. Сега си само слуга, на когото му е къс акъла и затова само се оплаква. Льохмани сте всички, но сте толкова тъпи, че дори не го осъзнавате.


Всичко за коронавируса
Още новини
Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...