Сряда, 07 Декември 2022
24
февр
33
 

БЛС ще подпише НРД 2018

Събота, 24 Февруари 2018 | 18:32:52 Надежда Ненова
33

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ 67-ят извънреден събор на Българският лекарски съюз даде мандат днес за подписване на Националния рамков договор 2018. „Мандатът се дава при параметрите, които с

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ 67-ят извънреден събор на Българският лекарски съюз даде мандат днес за подписване на Националния рамков договор 2018. „Мандатът се дава при параметрите, които са постигнати в преговорния процес  с НЗОК – финансови и текстови.  С други думи това са 1,824 млрд. лева в болнична помощ, 214,3 млн. лв. в първичната извънблнична помощ и 229, 3 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред медиите сред края на събора.

„НЗОК прие 80% от нашите предложения в текстовата част в рамковия договор за 2018 г. Ако трябва да бъда честен – ние приехме по-малко техни предложения.  По отношение на финансовата част, нещата бяха ясни още от есента. Там цифрата е фиксирана точно колко трябва да бъде бюджета за здравеопазването и съответно – за болнична помощ. Цифрите са удовлетворителни, а увеличението е доста повече в сравнение с предишните години“, каза зам. председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски.  

Той подчерта, че за първи път има увеличение на клинични пътеки и то във всички специалности. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване.

„Голям проблем бяха в началото разминаванията ни с касата по отношение на обема дейност. НЗОК предложи броят на пациентите да се увеличи с четвърт милион. При това положение не биха могли да се увеличат цените на пътеките и стигнахме до компромисния вариант увеличението да бъде 105-110 000 болни повече, което е и много по-реално.  Лично за мен този рамков договор е определено добър“, каза още проф. Хаджийски.

„С идеята за увеличението на клиничните пътеки и броят лица, които ще преминат през болница, ние се опитваме да затворим мръсния термин „надлимитна дейност“.  Аз съм умерен оптимист във всичко. От 50 години съм в здравеопазването и съм видял много неща, а на гърба ми са тежали много административни задължения освен лечебните.  Знам какво е да седнеш от другата страна на бюро“, допълни още проф. Хаджийски.  

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. „Трябва да кажа, че трудно вървяха преговорите в тази част“, каза пред журналисти зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

„Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронично социалнозначими заболявания като диабета и сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог  с цитонамазка. В миналия рамков договор бяха посочени само жените на 30 години, сега отворихме блендата и е между 30-40-годишна възраст. Това се отрази както в броя направления, така и в броя прегледи, които ще бъдат направени. Така че би следвало  да внесе едно спокойствие в извънболничната помощ. Разбира се, че този обеме не е достатъчен, защото са нужни още направления за острите състояния, но все пак е стъпка напред“, поясни д-р Павлова.

Тя допълни, че един от големите успехи на преговарящия екип на БЛС е, че е бил приет електронния обмен на информация между изпълнителите на медицинска помощ и Здравната каса, което ще спести много време на лекарите.  „Не на последно място искам да кажа и какво се случва с цените. Разбира се, че във всеки договор не можем да постигнем всичко, което искаме, тъй като по отношение на парите, ние сме в една бюджетна рамка„ 14 млн. лева са общо средствата, които са отделени за общопрактикуващите лекари. Бяха заложени 7 млн., но с нашето настояване, с много преговори, с много натиск гарантирано са разпределени още 7 млн. лв. от резерва.  С това постигнахме увеличение на парите не само за дейности, но и за капитация и един нов вторичен профилактичен преглед на цена 9 лева.  С това се гарантира увеличение за лекарските практики средно с 350 лв. на месец“, каза още д-р Павлова.

В СИМП увеличението е 10 млн. лева, с които е постигнато увеличение на първичния преглед от 1 лв. В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

„Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира още д-р Венцислав Грозев.

Във връзка със създалото се напрежение в сектора и намесата на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния процес за НРД 2018 г., БЛС прие официална декларация на 67-ия Събор на съсловието, подготвена от РЛК Пловдив, съобщиха от Лекарския съюз. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на Република България, не може да бъде рискувано с фискални цели (Декларацията можете да видите тук).

Следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г., като независимо от трусовете в сектора, БЛС се надява за стриктно спазване на договорените параметри и ще отстоява гласът на съсловието.

Делегатите на събора решиха още след провеждането на редовното отчетно-изборно събрание на БЛС през юни месец, да се състои нов извънреден събор, който ще е посветен изцяло на остойностяването на лекарския труд. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4DbA

Д-р Чолаков 27.02.2018 15:47:36

На предложението на РЛК-Шумен да се гласува от 67 събор на БЛС официално да се въведе ДОПЛАЩАНЕ - "За" гласуваха 55 делегата, а "против" 226 делегата.Всички приказки за ниско заплащане и ниско финансиране на дейността ни се оказаха дрън дрън-Делегатите доказаха , че парите им стигат и че не им стиска да си искат големи цели.

Гост 27.02.2018 12:11:43

Ако с увеличението за СИМП е постигнато увеличение с 1лв. означава, че няма увеличение на броя на направленията и е интересно откъде ще се вземат направленията за жените. Въпрос-къде е тогава спокойствието. А какво става, когато от същия тоя бюджет отидат 270млн. за дълговете на НЗОК в чужбина?

!!! 26.02.2018 17:49:20

За ОПЛ - 350 лв. в повече на месец, брех? А далИ са толкова, само скъпоплатената екскурзиантка си знае как го изчисли, а и да са, с 2-3 проверчици касата ще си балансира бюджетното салдо. Все пак се договориха и по-големи възможности за глоби и санкции, а и Ж.Начева го обеща - "контролната дейност, ще подобри качеството на лечение на пациентите" и то барабар с колегите ви-конкуренти от БЛС. За СИМП - Цееели 5% ръст в цената на прегледа, ура другарE! За лаборатории - Сега само микробиологията "намазва" с мижаво увеличение, догодина останалите, може би! Увеличение ще дойде и от повечето направления - хм, дали няма да сме отново свидетели на куцото им разпределение, тотално обезсмислящо завишения обем?! За болници - е, те тука скоро ще си проличи дали "големия" ръст в цени и обеми ще намери реципрочно отражение и в конкретните бюджети на всяка една болница, след няколко тегления на тиража, разбира се! А и да има - дали болниците ще са в състояние да го усвоят, съобразявайки приема на пациенти с договорения(а не разполагаемия) капацитет откъм брой и вид болнични легла?! А, остана черешката на тортата, всъщност те са няколко:1. След влизане в сила на НРД-2018 забравете, че ще може да се ОТЧИТА "надлимитна дейност", към момента правно съществуваща чрез подавания ежедневно от болниците ЕЛЕКТРОНЕН ОТЧЕТ за приети и изписани. И на база който ел.отчет, вече няколко съдебни състава признават тази надлимитна дейност, въпреки възраженията на касата, че такава няма щото не е отчетена и с хартиена документация! След първи април ежедневен електронен отчет и претенции за надлимитна - йок, само файл с информация и съответни електрони финансово-отчетни документи със стойности до труднодостижим лимит! 2. Разбира се лимитното лимитиране, за поредна година, не се отнася за индикативните стойности на определени дейности, мед.изделия и лекарства и съответно пак ще сме свидетели на издънки в бюджета, но все по-трудно покривани от други бюджетни пера или с отлагателни плащания. 3. Към това да прибавим и уж вече уточнените огромни задължения към чужди каси, безлимитните скъпоструващи ПЕТ скенери и ..... и някак 100 %-во е сигурно, че към октомври месец ще бъде приложено договореното намаляване на цени на КП/КПр/АПр( а в ПИМП и СИМП - на обеми) в рамките на оставащите средства за здравноосигурителните плащания за 2018. Има и още, но засега Честито и Наздраве, до дъно!

Гост 25.02.2018 23:42:37

Ура! НРД ще бъде подписан! Следват три дни народни веселия! И си пестете силите, защото след една седмица, когато шеф Венци удари парафа, ще трябва пак да се радвате!

Гост 25.02.2018 17:48:42

'Събор, който ще е посветен изцяло на остойностяването на лекарския труд' ?!?!?! Чекиджийска работа. И каква полза от селски събори и панаири като не можете да наложите това остойностяване на НЗОК и политическата класа комуняги , а се радвате на жълтите стотинки и бюджетното семашковско здравеопазване ? Защо никой не желае да казва думата 'ДОПЛАЩАНЕ' на тези събори ? Да не разсърдите политическите си господари ,нали . Жалко подобие на 'професионална' организация за кетъринг и обслужване на партийната класа. Дори гилдията на сервитьорите има повече достойнство от тази скопена 'организация' . Ние ще изкараме пари въпреки вас нещастните слагачи на властта, но с презрение за 'преговорите' ви и манипулациите ви.

Компетентен 25.02.2018 11:50:04

Българското общество и медии проспиват ОСНОВНОТО в скандала . А то е , че за да скрият голите си гъзове - разбирай срамната здравна вноска от 8 % , липсата на реформи в болничния сектор , мизерния процент от БВП за здраве и в крайна сметка - неевропейския ресурс за здравеопазване , от ГЕРБ се е водила целенасочена политика ДА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ на страната ! Това е за оставка на правителство ! Политиката е провеждана чрез устни указания чрез здравни министри и шефове на НЗОК . Целта - да се знае , че България не плаща и чуждите болници да връщат пациенти . Да се стиска до последния момент ! Така от години са се натрупали 270 милиона , само лихвите са се плащали ! Нека се пита Глинка , и предните по въпроса - ако в очевидния административен хаос на НЗОК някой нещо знае ! Сега се налага извъдът , че на ГЕРБ им трябва за шеф на НЗОК изпечен лъжец и въжеиграч , какъвто дедкото Плочев не е . Човечецът е дърт, полудементен и очевидно не е свикнал да лъже , та по погрешка подал сигнал , че мангизите не стигат - и това от ГЕРБ го наричат липса на политическо мислене , капан и пр. Срам .

Гост 25.02.2018 15:28:05

Дълговете ескалират от момента на министерстването на Пешко-менгелето. Видно е от справката на НЗОК. Важното е, че по това време бюджетите се стъкмяват отново от Начева, а главен надзорник е Ананиев.

Heeee 25.02.2018 13:47:33

Основното е, че каквито са бюджетите на касата и НОИ, такъв е и на държавата - продънен отвсякъде, но финансово-счетоводно и алхимично натъкмен!!!

Гост 25.02.2018 12:07:16

Ахехее, Глинка и въпрос, че чак и честен отговор..........Чекай, чекай......

До измислените лакеи на Начева и полтиците 25.02.2018 11:23:51

Лакейчета измислени, дали управител на НЗОК е Плочев, Дочев, Кочев или Точев, няма никакво значение. Дължат се 270 млн. лв. на чуждите фондове и скоро хората ще дойдат да си ги поискат със съдии изпълнители. Начукайте си го в малоумните кратуни и свиквайте, защото след това ще си платите и на българските болници!!!

Sorry! 25.02.2018 11:24:36

политиците

Доктора 25.02.2018 08:22:04

Браво на Д-р Тодоров,така е ние продаваме мед.услуги,само че нека ги остойностим,като стоматолозите,а Касата да закупува съобразно одобрения от Парламента си бюджет,за което не достигат пари да купи-доплащане или грижа на Държавата!!!

Гост 25.02.2018 08:53:15

100 % вярно

Гост 25.02.2018 01:57:03

Партийният секретар Десислава Гайдарова беше включена като преговарящ в една заповед, която после се промени.Тя щеше да извършва преговорите с БЛС на базата на нейната некомпетентност за това.Добре, че ХПлочев под въздействието на разумни хора промени заповедта.Представятели си Партиен секретар да прави преговори с БЛС.

Гост 25.02.2018 09:07:06

Заповедта се промени под натиск на Начева, тъй като главната секретарка разкри игрите на д-р Галя Йорданова-Илийна при преговорите с БЛС. Същата Галя Йорданова е известна с факта, че докато години наред води преговорите с БЛС и е директор на дирекция извънболнична помощ, се явява акционер на скандалната СМДЛ по Образна диагностика Астра, намираща се във ВМА. КАЗАНО ИНАЧЕ -ДРУГАРКАТА СИ ДОГОВАРЯ БИЗНЕС! Ето това е недопустимото, а не че главната секретарка изпратила за стипендианти на НОИ няколко други другарки 65+

до наистина гост 25.02.2018 14:52:40

Между Гайдйрова и Галката Йорданова няма никакъв конфликт, Десислава Гайдарова отдавна е проверила и като опитен и юрис знае че няма правен проблем. Кучето е заровено на друго място.

Гост 25.02.2018 15:36:20

и при Гинка от Пазарджик няма да има правен проблем, и при грабежа КТБ също

Гост 25.02.2018 10:00:37

И какво като излезе истината за Галуна лудата. Пак си е директор и пак дерибейства. И кой друг освен Баги махна Гайдарова. Никой. Въпреки че много добре ги знае кои са 10те които трябва още с първия ешалон да излетят няма смелост да го направи.

Възмутен 25.02.2018 13:32:56

Абе Гайдарова, може ли точно Багито да пенсионираш. Жената толкова години драпа да стане директор на дирекци. То не бяха доноси, то не бяха фалшификации и какви ли не още мърсотии. И ти накрая да я пратиш в пенсия в разцвета на силите. Ами сега кой ще пише гнусотии и ще създава интриги?! Голяма зягуба за НЗОК!

Гост 25.02.2018 11:30:06

А вие като сте знаели за Галуна , що сте си трайкали. Или ви е шубе, че като се започне с изриване на ... , ще ви загинат и на вас далаверките. Какво може да направи само една Гайдарова, като всички я плюете и се спотайвате. Същото беше и с предишната главна секретарка.

До подлогата на гайдарова 25.02.2018 10:03:49

Тази същата Гайдарова набута Плочев в аферата с писмата му.

Гост 25.02.2018 01:06:18

Егати МЗ то щом детската учителка Янка Кюркчиева е съветник

наблюдател 25.02.2018 00:56:51

Вие днес чухте ли изказването на д-р Георги Тодоров? Относно факта: какво закупуват от нас решаваме ние, но за целта Наредба 2 и подобни за гаранции не може да и не трябва да има? Тоест пакета го даваме ние и това е! Поччинете помислете и после пак драскайте!

наблюдател 25.02.2018 00:14:27

Вие днес чухте ли изказването на д-р Георги Тодоров? Относно факта: какво закупуват от нас решаваме ние, но за целта Наредба 2 и подобни за гаранции не може да и не трябва да има? Тоест пакета го даваме ние и това е! Поччинете помислете и после пак драскайте!

Хм 24.02.2018 23:42:05

А Ананиев ще го подпише ли?! А за управител/подуправител на касата, кой ще се подпише?! А дали някой от надзора няма да го загризе съвестта и той/те откажат да подпишат!?

Доктора 24.02.2018 23:43:58

Ще подпишат всички!

Гост 24.02.2018 21:39:03

Явно зад растящия брой на хоспитализациите стои касата . Вместо да удвои цените на КП тя е преценила , че е по-добре да удвои броя на "пациентите" . Ако ги утрои може да се мисли дори за намаляване на цените .

Гост 24.02.2018 19:01:27

Браво на тая дупка, наричаща се НЗОК. За поредна година иска повече обем, а се ослушва за несимволично увеличение на цените. И после защо болниците надували обемите и хиперхоспитализирали. С тая дупка НЗОК до пет години при пет милиона население ще имаме 5 500 000 хоспитализации.

Х 24.02.2018 20:38:44

Ами излез на пазара, глупако. Ама там ще умреш от глад и сам се вреш в "дупката", където плюеш и пикаеш. Нещастник.

Гост 25.02.2018 17:28:51

Мухльо комунистически, какъв пазар бе, при диктувани от правителството цени под себестойността на услугата ? Не се правете не не разбрали и не пращайте лекаря където няма конкуренция да се състезава , особено когато вие пролетарските мародери не искате да плащате за частни медицински услуги , а ще висите по 6 часа пред кабинетите да получите от бюджетните незаплащани услуги. Но остане ли единствена НЗОК, все по-малко лекари ще работят с нея, а вие все повече ще си плащате в брой.Тарикатлъка на боклуците за които гласувате ще ви се върне като бумеранг

XXL 24.02.2018 22:19:01

Ти си истинският глупак щом не разбираш какъв е ефекта когато една институция прибира силово парите , предлага почти безплатно някакви здравни дейности , монополизира пазара и оставя нищожен сегмент в който могат да участват инцидентно само хора със средни и над средните доходи.

XXL 25.02.2018 15:41:53

До X-са: Зная много добре кой е моно - или олиго- псонист , кога пазарът е монополистично - или перфектно конкурентен , но не исках да обърквам плиткия ти мозък. Аз няма как да съм монополист защото има няколкостотин души с моята специалност в Бг . А тази мижава структура БЛС , която би трябвало да е в позицията на монополист , защитава интересите на своята вече утвърдена "номенклатура" , разбирай хора които си клатят краката и вземат пари, но не ме представляват в преговорите. И нека ти открехна още нещо- аз нямам проблем с плащането , доплащането и пр. защото хората разбират че съм честен в отношенията си и компетентен в това което правя . Искам да помогна да помогна на почтените и итрудолюбиви колеги , да не ги правят на маймуни. но ти явно , с твоя акъл за да преживяваш или мамиш пациентите или разнасяш някакви таблички , на заплата.

Х 25.02.2018 11:27:25

Дейностите са твой монопол, глупако, Касата е само купувач на това, което ти предлагаш - сложи си цена и, ако не ти връзват иди на пазара. Сега си само слуга, на когото му е къс акъла и затова само се оплаква. Льохмани сте всички, но сте толкова тъпи, че дори не го осъзнавате.


Всичко за коронавируса
Още новини
Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите
07.12.2022 14:22:04 Невена Попова

Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите

Лиляна Петрова е председател на Българската асоциация на помощник-фармацевтите. Днес разговар ...

Пациенти с ревматични заболявания алармираха за затруднен достъп до лечение
07.12.2022 13:35:55

Пациенти с ревматични заболявания алармираха за затруднен достъп до лечение

Пациенти с ревматични заболявания сигнализираха Българския лекарски съюз и омбудсмана Диана Ковач ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...