Четвъртък, 02 Юли 2020
10
окт
7
 

БЛС: Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични

Четвъртък, 10 Октомври 2019 | 14:10:51
7

Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични. Тази позиция беше представена от Българския лекарски съюз на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на която се обсъдиха проблемите с болничните. От лекарска

Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични. Тази позиция беше представена от Българския лекарски съюз на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на която се обсъдиха проблемите с болничните. От лекарската организация, по чиято инициатива е срещата, допълниха, че работодателите трябва да контролират процеса, съобщават от БЛС.

На срещата д-р Николай Брънзалов цитира данни, според които между 15-17 % от всички болнични  са издадени от семейните лекари. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че отговорността между работника и работодателя трябва да бъде споделена. Сред възможните решения според него са ограничаване на ползването на 3 дни болничен до няколко пъти в годината, първият ден от болничния да е за сметка на работника, а следващите 2 да се плащат от работодателя и други.

Ръководството на БЛС изслуша предложенията и представи позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които вече са изпратените до различни институции. Акцентирано беше върху настояването за прекратяване на съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист, защото първият е преценил, че болният е нетрудоспособен, но не желае да се натоварва с административна дейност или го е страх да поеме отговорността. Напомнено беше, че вече трета година НОИ и лекарите ползват софтуер за регистриране на издадените болнични листа, но тази информация не достига своевременно до работодателите, допълват от БЛС.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v29z

Лекар 14.10.2019 00:35:53

Така и не можах да разбера защо семейните лекари не прекратят съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист. Не могат ли да откажат и защо някой друг трябва да го разпореди. Нали те са си началници?

БЛС-Въоръжено Крило 10.10.2019 18:05:09

Много лесно може да се справим с болничните листове на симулантите. Просто като си отсъствал 3 или 5 дни тези дни си ги отработваш другия месец .И така някой тарикати отпускари в Гърция (които са толкова много ,че не могат да минат от навалица границата по празниците) ще знаят ,че всичко си има адекватна цена. Другото е по-висока потребителска такса- 5-10 лев ,която да ореже мераците за лесен болничен. И третото е отвързване на пациента от коnкретен личен лекар, а да може да ползва всички лични лекари (както в Германия, естествено това иска електронни карти и проследяване на консумацията) . А отвързването от конкретен личен лекар ще освободи някои лекари от желанието да правят услуги без ръце само защото някой се бил записал при теб и те изнудва ,че ако не правиш услуги ще се отпишел от тебе. Последното ми се е случвало многократно като отговор на това, че не пиша фалшиви болнични на никой поискал си в кабинета. Отписват се и отиват при някой тъпанар ,който ги издава и който тъпанар не бих нарекъл колега, защото е просто евтина лека жена ,която не отказва нищо.

До горния 11.10.2019 15:10:59

Абе Димитров, от къде толкова много злоба в тая дребна лоена душица, като твоята бе ?!

Гост 11.10.2019 15:27:20

От използвачи като теб,бе Петров.Ненаплюскали се на денонощен висококвалифициран безплатен лекарски труд.

Гост 11.10.2019 00:16:03

Ако работодателите даваха действително по 20 работни дни платен отпуск, никой нямаше да се унижава да ви моли за болнични. Тъкмо ще си починете, че от умора да си броите кирливите пари, не ви остава време за кафе и някоя клюка.

Elf 16.10.2019 09:11:38

Unijenieto vi e vtora priroda.Decata vi razgoniha po sveta , vie glasuvate i si traikate.Izmet ste zlobno i problemno pleme ste balgarite.

Гост 11.10.2019 12:03:46

Ватенка, никой не може да моли лекаря за болничен както кирливите пролетарии си представяте. Само ако пациентът има заболяване и има действително временна неработоспособност. Лекарят не е курортно бюро за да ви раздава отпуски. Кога ще се европеизирате бе балкански нищожества. По форумите пишете как лекарите издавали фалшиви болнични и след това същите наглеци се редите да се преструвате за болничен или най-нагло да си искате отпуски, които плащат другите данъкоплатци. И изобщо нас лекарите не ни интересува кой ви давал и колко отпуск. Ще си взимаш неплатен отпуск бе ватник. Не може да искаш незаконен документ и никой не ти е длъжен да ти прави такива услуги. А десетки хиляди лекари не са излизали тази година отпуск, нито може да си позволят да отсъстват заради заболяванията си защото и няма кой да ги замества , плебса ще ми лежи да си почива щото искал да ходи на Гърция. Я духате таратора и марш на работа балканска паплач


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
02.07.2020 11:30:06

"За героите в бяло" с подкрепа за медици в Кюстендил и София

Регионална лекарска колегия Кюстендил потърси съдействие във връзка с усложнената епидемична обст ...

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик на COVID-19, той ще бъде през есента заедно с другите сезонни инфекции
02.07.2020 10:39:07

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик на COVID-19, той ще бъде през есента заедно с другите сезонни инфекции

Българинът трябва да свикне с мисълта за коронавируса и да живее с него. Това заяви в Сутрешния б ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...