!
Вторник, 05 Март 2024
10
окт
7
 

БЛС: Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични

Четвъртък, 10 Октомври 2019 | 14:10:51
7

Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични. Тази позиция беше представена от Българския лекарски съюз на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на която се обсъдиха проблемите с болничните. От лекарска

Лекарите нямат вина ако някои злоупотребява с издаването на болнични. Тази позиция беше представена от Българския лекарски съюз на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на която се обсъдиха проблемите с болничните. От лекарската организация, по чиято инициатива е срещата, допълниха, че работодателите трябва да контролират процеса, съобщават от БЛС.

На срещата д-р Николай Брънзалов цитира данни, според които между 15-17 % от всички болнични  са издадени от семейните лекари. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че отговорността между работника и работодателя трябва да бъде споделена. Сред възможните решения според него са ограничаване на ползването на 3 дни болничен до няколко пъти в годината, първият ден от болничния да е за сметка на работника, а следващите 2 да се плащат от работодателя и други.

Ръководството на БЛС изслуша предложенията и представи позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, които вече са изпратените до различни институции. Акцентирано беше върху настояването за прекратяване на съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист, защото първият е преценил, че болният е нетрудоспособен, но не желае да се натоварва с административна дейност или го е страх да поеме отговорността. Напомнено беше, че вече трета година НОИ и лекарите ползват софтуер за регистриране на издадените болнични листа, но тази информация не достига своевременно до работодателите, допълват от БЛС.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b*v4

Лекар 14.10.2019 00:35:53

Така и не можах да разбера защо семейните лекари не прекратят съществуващата към момента порочна практика един лекар да разпорежда на друг лекар да издаде болничен лист. Не могат ли да откажат и защо някой друг трябва да го разпореди. Нали те са си началници?

БЛС-Въоръжено Крило 10.10.2019 18:05:09

Много лесно може да се справим с болничните листове на симулантите. Просто като си отсъствал 3 или 5 дни тези дни си ги отработваш другия месец .И така някой тарикати отпускари в Гърция (които са толкова много ,че не могат да минат от навалица границата по празниците) ще знаят ,че всичко си има адекватна цена. Другото е по-висока потребителска такса- 5-10 лев ,която да ореже мераците за лесен болничен. И третото е отвързване на пациента от коnкретен личен лекар, а да може да ползва всички лични лекари (както в Германия, естествено това иска електронни карти и проследяване на консумацията) . А отвързването от конкретен личен лекар ще освободи някои лекари от желанието да правят услуги без ръце само защото някой се бил записал при теб и те изнудва ,че ако не правиш услуги ще се отпишел от тебе. Последното ми се е случвало многократно като отговор на това, че не пиша фалшиви болнични на никой поискал си в кабинета. Отписват се и отиват при някой тъпанар ,който ги издава и който тъпанар не бих нарекъл колега, защото е просто евтина лека жена ,която не отказва нищо.

До горния 11.10.2019 15:10:59

Абе Димитров, от къде толкова много злоба в тая дребна лоена душица, като твоята бе ?!

Гост 11.10.2019 15:27:20

От използвачи като теб,бе Петров.Ненаплюскали се на денонощен висококвалифициран безплатен лекарски труд.

Гост 11.10.2019 00:16:03

Ако работодателите даваха действително по 20 работни дни платен отпуск, никой нямаше да се унижава да ви моли за болнични. Тъкмо ще си починете, че от умора да си броите кирливите пари, не ви остава време за кафе и някоя клюка.

Elf 16.10.2019 09:11:38

Unijenieto vi e vtora priroda.Decata vi razgoniha po sveta , vie glasuvate i si traikate.Izmet ste zlobno i problemno pleme ste balgarite.

Гост 11.10.2019 12:03:46

Ватенка, никой не може да моли лекаря за болничен както кирливите пролетарии си представяте. Само ако пациентът има заболяване и има действително временна неработоспособност. Лекарят не е курортно бюро за да ви раздава отпуски. Кога ще се европеизирате бе балкански нищожества. По форумите пишете как лекарите издавали фалшиви болнични и след това същите наглеци се редите да се преструвате за болничен или най-нагло да си искате отпуски, които плащат другите данъкоплатци. И изобщо нас лекарите не ни интересува кой ви давал и колко отпуск. Ще си взимаш неплатен отпуск бе ватник. Не може да искаш незаконен документ и никой не ти е длъжен да ти прави такива услуги. А десетки хиляди лекари не са излизали тази година отпуск, нито може да си позволят да отсъстват заради заболяванията си защото и няма кой да ги замества , плебса ще ми лежи да си почива щото искал да ходи на Гърция. Я духате таратора и марш на работа балканска паплач


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета
05.03.2024 11:45:40

Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета

7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Във възрастовата груп ...

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания
05.03.2024 11:09:02

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания

„Всяка година у нас се раждат или еднакъв, или по-малък брой бебета, и това е устойчива тен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...