Вторник, 17 Септември 2019
27
май
1
 

БЛС: Мисията на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност

Понеделник, 27 Май 2019 | 12:33:38
1

„Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото е безспорно, че спешната медицинска помощ се осъществява по-добре с компетентни специалисти, лекари  по спешна медицина, медицински сестри, които

„Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото е безспорно, че спешната медицинска помощ се осъществява по-добре с компетентни специалисти, лекари  по спешна медицина, медицински сестри, които са  обучени в спешни и неотложни  грижи, както и парамедици, помощен персонал, компетентен и работещ в организирани структури и системи за спешна медицинска помощ.“ Това казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в писмо, адресирано до спешните медици по повод Деня на спешната помощ, който се отбелязва днес по решение на Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/.

„Основната мисия на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност по целия свят. Компетентността означава и достъп до хората в отдалечени и слабо развити райони. Спешната медицина е специалност, която изисква интензитет на работата, бързина на реакциите, скоростно вземане на решения“, пише още в поздравлението на БЛС.

Д-р Маджаров обаче припомня и проблемите на спешните медици.

„Проблемът с кадровия дефицит в България остава сериозен проблем. Нерешен от години е проблемът  с агресията над медици. В навечерието на Деня на спешната медицина  отново имаше случай на нападение над екип на Спешна помощ в Гоце Делчев. При транспортирането на пациент той станал агресивен, започнал да буйства и счупил задното ляво стъкло на линейката. От БЛС многократно сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, защото не можеш да лекуваш, ако към теб е насочена агресия. Настояваме за бързо прилагане на закона и ефективни присъди“, пише той.

На този ден, Европейската асоциация по спешната медицина, се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешна помощ и важността й за системата, допълват още от БЛС.

По повод днешния Ден лекарите от Спешна помощ работят с оранжеви лентички, на които пише "Идвам да помогна", съобщи БТА.

Медицинските специалисти от ЦСМП-София поднесоха венец пред Докторския паметник в столицата, а после почетоха с минута мълчание паметта на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават "Клубът Льовен" и въвеждат специалността "Спешна медицина" в Европа. България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата 1994 година.

У нас Денят на спешната помощ е отбелязан за първи път през 2018 г. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R%v8

БЛС-Въоръжено Крило 27.05.2019 14:28:17

Нивото на компетентност трябва да се повиши на управляващите тъпанари за да им се припомни, че със заплати 700-900 лв не се задържат лекари, които да взимат специалност СМ и да си качват нивото на компетентост. Защото Западна Европа ще си ги вземе и тях на работа ,а пролетарската кочинка на Баце така ще си мре още на ниво не отишла на място линейка.


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...