Вторник, 18 Юни 2019
27
май
1
 

БЛС: Мисията на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност

Понеделник, 27 Май 2019 | 12:33:38
1

„Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото е безспорно, че спешната медицинска помощ се осъществява по-добре с компетентни специалисти, лекари  по спешна медицина, медицински сестри, които

„Тази година мотото на кампанията на EUSEM e “Компетентността има значение”, защото е безспорно, че спешната медицинска помощ се осъществява по-добре с компетентни специалисти, лекари  по спешна медицина, медицински сестри, които са  обучени в спешни и неотложни  грижи, както и парамедици, помощен персонал, компетентен и работещ в организирани структури и системи за спешна медицинска помощ.“ Това казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в писмо, адресирано до спешните медици по повод Деня на спешната помощ, който се отбелязва днес по решение на Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/.

„Основната мисия на Деня на спешната медицина е да повиши нивото на компетентност по целия свят. Компетентността означава и достъп до хората в отдалечени и слабо развити райони. Спешната медицина е специалност, която изисква интензитет на работата, бързина на реакциите, скоростно вземане на решения“, пише още в поздравлението на БЛС.

Д-р Маджаров обаче припомня и проблемите на спешните медици.

„Проблемът с кадровия дефицит в България остава сериозен проблем. Нерешен от години е проблемът  с агресията над медици. В навечерието на Деня на спешната медицина  отново имаше случай на нападение над екип на Спешна помощ в Гоце Делчев. При транспортирането на пациент той станал агресивен, започнал да буйства и счупил задното ляво стъкло на линейката. От БЛС многократно сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, защото не можеш да лекуваш, ако към теб е насочена агресия. Настояваме за бързо прилагане на закона и ефективни присъди“, пише той.

На този ден, Европейската асоциация по спешната медицина, се обръща с апел 27 май да се превърне в ден за размисъл и действия към спешна помощ и важността й за системата, допълват още от БЛС.

По повод днешния Ден лекарите от Спешна помощ работят с оранжеви лентички, на които пише "Идвам да помогна", съобщи БТА.

Медицинските специалисти от ЦСМП-София поднесоха венец пред Докторския паметник в столицата, а после почетоха с минута мълчание паметта на загиналите лекари по време на изпълнение на служебния си дълг.

На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават "Клубът Льовен" и въвеждат специалността "Спешна медицина" в Европа. България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата 1994 година.

У нас Денят на спешната помощ е отбелязан за първи път през 2018 г. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H1sS

БЛС-Въоръжено Крило 27.05.2019 14:28:17

Нивото на компетентност трябва да се повиши на управляващите тъпанари за да им се припомни, че със заплати 700-900 лв не се задържат лекари, които да взимат специалност СМ и да си качват нивото на компетентост. Защото Западна Европа ще си ги вземе и тях на работа ,а пролетарската кочинка на Баце така ще си мре още на ниво не отишла на място линейка.


Още новини
Близо 800 000 лекари в Индия стачкуваха заради агресията срещу тях
18.06.2019 15:50:57

Близо 800 000 лекари в Индия стачкуваха заради агресията срещу тях

Около 800 000 лекари в Индия стачкуваха 24 часа вчера с искания за по-добри условия на труд и защ ...

Нова методиката за изследване на кръвта въвеждат във Варна
18.06.2019 14:57:42

Нова методиката за изследване на кръвта въвеждат във Варна

С нова апаратура в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще бъде въведена и нова ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...