Петък, 24 Май 2024
09
ноем
 

БЛС: НЗОК да плаща COVID-пътеките и когато тестът е направен извън болницата

Лекарският съюз категорично отхвърля предложението на Касата за намаляване цената на PCR от 60 на 25 лв.

Понеделник, 09 Ноември 2020 | 12:38:04


НЗОК да заплаща лечението по COVID-пътеките и когато тестът е направен извън болницата, настояват от БЛС. Това става ясно от становището на съсловната организация по предложения от Здравната каса проект на договор за изменение на НРД 2020-2022 г.

НЗОК да заплаща лечението по COVID-пътеките и когато тестът е направен извън болницата, настояват от БЛС. Това става ясно от становището на съсловната организация по предложения от Здравната каса проект на договор за изменение на НРД 2020-2022 г.

От Лекарския съюз заявяват, че приемат предложението по време на въведените противоепидемични мерки на територията на цялата страна, НЗОК да заплаща за COVID-пътеките 1200 лв. Считат обаче, че не трябва да има изискване тази цена да се заплаща само в случаите, когато положителен резултат от изследване "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19" е получен по време на хоспитализацията, а да бъдат хоспитализирани  директно по тези клинични пътеки при наличен положителен резултат от PCR.

От БЛС не приемат  по време на хоспитализация на пациент с бронхопневмония или бронхиолит, предизвикана от COVID-19, лечебното заведение задължително да прави PCR за доказване на заболяването, тъй като в случаите, в които пациентът при постъпване в лечебното заведение, вече има направен такъв, не е необходимо повторно тестване. Не приемат и предложението кодът за COVID-19 да се използва само, когато коронавирусът е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми, а при необходимост от идентифициране на пневмония или други прояви да се използва допълнителен код.

От Лекарския съюз подкрепят идеята да се даде възможност общопрактикуващите лекари  да издават направление за PCR, но според тях критериите, по които ще назначава изследването, е по-рационално да бъде въведени чрез указание, изготвено от МЗ, БЛС и НЗОК, а не да се записват в рамковия договор.  Това би дало възможност за гъвкавост и бързина при евентуални налагани от развитието на епидемията промени.

Критериите, предложени от БЛС за момента са поне 2 (два)  от изброените симтоми: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия ако има такава възможност; при положителен резултат от антигенен тест.

Критериите като единствено основание за назначаване на тест да бъдат пневмония, суспектна за COVID-19, доказана с образен метод на изследване и контакт с доказано инфектирано със SARS-CoV-2 лице при поява на поне един симптом от гореописаните, а срокът на валидност на направлението за тестване да е 3 дни.

„Намаленият брой на изискуеми симптоми и увеличеният им брой ще доведе до по-голям обхват и откриване на заразени с COVID-19, навременно поставяне под карантина, както и лечение, с последващо намаляване на скоростта на разпространение на инфекцията и намаляване на товара особено върху болничната помощ“, аргументират предложенията си от съсловната организация.

От БЛС предлагат да се включат бързите антигенни тестове в националната система за борба с COVID-19  и карантиниране и да се предвиди тяхното финансиране с публични средства.

„Считаме, че скъсено време за тестване (улеснен достъп и бърз резултат при антигенните тестове - обхващане на възможно най-голям брой хора със симптоми (ниска цена, възможност за провеждане във всяка лаборатория) ще доведе до по-бързо и обхватно диагностициране и карантиниране на инфектираните, което ще забави темпа на разпространение на инфекцията като по този начин ще намали прилива на пациенти и към болничните лечебни заведения. Освен това, получаването на резултат от тестването в рамките на половин час ще елиминира 24 до 48 часово забавяне на хоспитализация ако се налага такава. Това са предимствата от ползването на „бързите“ антигенни тестове. Това не отменя ползването на PCR, но като потвърждаващ тест в определени случаи: отрицателен АГ тест при наличие на симптоми, които продължават по-дълго време или се влошават“, пишат от Лекарския съюз.

Положителният резултат от теста да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването. Антигенните тестове се извършват максимум до 4-я ден от появата на симптомите и при наличие на поне два от следните симптоми: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане <92% или <88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия ако има такава възможност.

PCR да се назначава при отрицателен АГ тест, но при наличие на симптоми, които могат да бъдат свързани с COVID-19 и които не се редуцират, утежняват се или се увеличава броят им. Антигенен тест тест или PCR да могат да се назначават от ОПЛ, както и от всеки лекар, който има сключен договор с НЗОК.

По време на периода на епидемията средствата за назначаване на PCR и Антигенен тест да не подлежат на лимитиране и да са извън така наречения Регулативен стандарт на ОПЛ, а в него да бъдат включени още изследванията СУЕ, CRP, рентгенография на бял дроб.

От НЗОК са предложили намаляване на цената на PCR-тестовете от 60 лв. на 25 лв., което от БЛС категорично отхвърлят.

Становището на БЛС може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mzQj


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...