Събота, 25 Май 2024
23
февр
9
 

БЛС: Новите цени за медицински дейности трябва да влязат в сила от 1 януари

Съсловната организация предлага по-ефективно разпределяне на средствата

Сряда, 23 Февруари 2022 | 17:29:20
9

БЛС предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), 31% за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), 1.8 млн. хоспита

БЛС предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), 31% за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), 1.8 млн. хоспитализации и увеличение на цените на клиничните пътеки средно с 25%. Това става ясно от проекта на НРД, който Лекарският съюз е изпратил до НЗОК.

Увеличението на цените за дейности в ПИМП е абсолютно належащо, за да бъде направена извънболничната помощ привлекателна за кариерно развитие, пише в мотивите към проекта. По данни на БЛС в момента 63% от лекарите са над 50-годишна възраст, а средната възраст на медиците у нас 53 години. При общопрактикуващите лекари данните са още по-тревожни - над 88% от тях са над 50-годишна възраст, а средната възраст при тях е 58 години. Достигнали пенсионна възраст пък са близо 30% от всички общопрактикуващи лекари.

Предложението на Лекарския съюз е за увеличение на цените за дейности – профилактични прегледи (вкл. по програми детско и майчино здравеопазване) и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти и др. Целта е от една страна да се запазят съществуващите практики, а от друга първичната извънболнична медицинска помощ да стане по-привлекателна за младите лекари. Затова се предлага сериозен ръст на цените на профилактичните прегледи. БЛС предлага

при деца от 7 до 18 години цената да бъде увеличена от 11 лв. на 18 лв.,

а при възрастните - от 18 лв. на 25 лв. Увеличението при диспансеризацията пък да е 34%. Предлага се и значително повишаване на цените за капитационни плащания, тъй като по този начин се финансират всички прегледи по повод остри заболявания на пациентите и други услуги, включени в пакета дейности на общопрактикуващите лекари. При деца за капитационни плащания увеличението трябва да стане от 2,20 лв. на 2,90 лв., за възрастни от 18 до 65 години - от 1,40 лв. на 1,75 лв., а за възрастни над 65 години - от 2,20 лв. на 2,70 лв.  

Предложението на БЛС за СИМП е за увеличение средно с 31% на цените за специализирани дейности, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.

„Мярката има за цел насърчаване на профилактиката, диспансерното наблюдение и проследяване както при децата, така и при хронично болните пациенти. Не на последно място подобна мярка ще задържи интереса на колегите от специализираната извънболнична помощ, трудът на които през годините беше силно подценен и натоварен с големи обществени очаквания“, смятат от Лекарския съюз.

Сред конкретните предложение са първичният преглед при специалист от 24 лв. да се увеличи на 35 лв., а при педиатър да стане 37 лв. При вторичен преглед предложението е за възрастни той да се заплаща от НЗОК на 13 лв., а за деца на 15 лв.

Българският лекарски съюз предлага в НРД за медицински дейности

да се увеличи чувствително броят на изследванията (обемите),

свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социалнозначими заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителни заболявания, хематологични, метаболитни и др., а също и обемите на останалите медико-диагностични дейности. Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания, което ще допринесе за навременната диагностика, като едновременно с това ще намали случаите, при които поради липса на ресурс за осъществяване на изследвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия.

Предлага се намаляване на цената за полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR), както и отпадане на заплащането от НЗОК на теста за COVID антитела. За сметка на това се предлага повишение на цените за цитологични, хистобиопсични изследвания, мамография и ехография на млечна жлеза. Съсловната организация подчертава, че през 2022 г. в пакета медико-диагностични дейности по Наредба № 9 се въвеждат нови изследвания, гарантирани от бюджета на НЗОК, като засега това са: протеин на човешкия епидидим 4 (HE4); D-димер, полимеразна верижна реакция за доказване на минимум 14 типа на човешки папиломен вирус (HPV), включващ типове с висок онкогенен риск 16 и 18 и др.

Въпреки че увеличението на средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК е най-малко спрямо последните години, както и спрямо увеличението за извънболнична помощ, от БЛС предлагат по-ефективно разпределяне на средствата, с което ще бъде компенсирана болничната система за увеличените разходи.

„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането на болничната медицинска помощ чрез въвеждане на по-високи цени и прилагане на комплекс от мерки за ежегодно намаляване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с доклада на Световната банка още от 2015 година, както и с докладите на ЕК от 2019 и 2021 година. В бюджета на НЗОК са заложени 2.2 млн. хоспитализации. Български лекарски съюз предлага те да са около 1.8 млн., които реално са със 100 000 повече спрямо миналата година, когато са отчетени 1.7 млн. хоспитализации. Увеличението, което предлагаме в цените на клиничните пътеки, е средно 25%, но варира силно в зависимост от това дали дадена дейност досега е била силно подценена или надценена.

Така за някои КП не се предвижда увеличение, за други обаче то достига и до 50%

Сред тях са педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки“, пише в мотивите на БЛС.

От Лекарския съюз допълват, че предложеното средно увеличение на цените е минималното необходимо за съхраняване на болничната система.

„Трябва да се има предвид, че на лечебните заведения за болнична помощ Надзорният съвет на НЗОК разпределя стойности за отчитаните към НЗОК дейности (бюджети), което е инструмент за регулация на разходите на НЗОК за БМП. Извън регулация са само дейности за раждане, грижи за здрави новородени и хемодиализа“, казват от съсловната организация.

В предложенията си Българският лекарски съюз е заложил съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение с цел укрепване на кадровия и инфраструктурен потенциал на отделенията за интензивно лечение на територията на страната. За интензивните грижи предложеното увеличение е с близо 30%. Сред ключовите предложения е значително увеличаване на цените на амбулаторните процедури, по които се извършват оперативни, диагностични и терапевтични процедури без болничен престой.

„С

определянето на адекватни цени за еднодневните процедури

се цели здравословните проблеми на пациентите да се решават бързо, без пролежаване в болница и в рамките на един ден те да бъдат обслужени и да се върнат към нормалния си ритъм на живот. Подчертаваме, че предложените от нас цени са съобразени с параметрите на ЗБНЗОК за 2022 г. и поставят началото на политика за преодоляване на кадровото обезкървяване на здравната ни система“, пишат от БЛС.

От Лекарския съюз са записали още в проекта, че тези цени влизат в сила от 1 януари 2022 г., което означава, че на лечебните заведения ще бъде доплатена разликата за дейностите, извършени през декември и януари, за които е платено по досегашните цени и бюджета на НЗОК 2021.

Очаквайте утре интервю с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров с подробности по предложените промени в НРДКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Y9rx

Гост 24.02.2022 11:38:19

Хайде да видим кой смел лекар депутат ще внесе законопроект за обвързване на ПТ с МинРЗ?

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 24.02.2022 09:56:27

Кървавият изверг Пундин За какви "НАЦИСТИ В КИЕВ" говориш, мръсен кагебистки ИЗВЕРГ? Половината им министри на украинците имат еврейски имена! МРЪСЕН ЛЪЖЛИВ ИЗВЕРГ - ИСТИНСКИЯТ НАЦИСТ СИ ТИ, УРОДЕ КЪРВАВ!

Позиция 23.02.2022 23:19:46

".....През далечната 2000-на г. капитацията беше средно по 1лв., СИМП прегледът беше 15 лв при минимална заплата 75 лв. Сега вече и МРЗ и разходите са увеличени десетина пъти, но капитацията и прегледите при СИМП няма и два пъти......" ЗА ТОВА АДЕКВАТНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 300 % !!!!!!! АКО ИДИОТИТЕ ОТ БЛС ПОДПИШАТ ЗА ПО-МАЛКО, ДОКТОРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ИДИОТИ-МАЗОХИСТИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СЛУГУВАТ НА МЗ, НЗОК И ПОЛИТИЦИТЕ! ПАРИ ИМА, ЩОМ СЕ РАЗДАВАТ С МИЛИОНИ НА РИТНИТОПКОВЦИ, НА ИМПОТЕНТНИТЕ СДУШЕНИ С ПРЕСТЪПНОСТА ПОЛИЦИЯ И КРИВОСЪДИЕ, НА ЧУДОВИЩНО РАЗДУТАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТ ВСИЧКИ НИВА, НА НИЩОПРАВЕЩИТЕ ДЕПУТАТИ, НА ТАНТУРЕСТИТЕ ДЕБЕЛОГЪЗИ РАМБОВЦИ ОТ АРМИЯТА, КОИТО НЕ БИХА МОГЛИ ДА ПОКРИЯТ НИКАКЪВ НОРМАТИВ ПО ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА...... В ТОЗИ СИ ВИД И СТРУКТУРА БЛС Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗГОНИ!!!

Гост 23.02.2022 20:15:29

Разпределяне на средства, ли? То с чували се изсипват вече втора година!

Гост 24.02.2022 10:46:57

На кого се изсипват?

Гост 23.02.2022 19:56:59

БЛС да се разпусне в този си вид. Вредно е и за пациенти и най-вече за огромната част от лекарите. Полза носи единствено за глутница постоянно гладни олигарси от шайката на ДПС-ДС-КДС! Зависимостите ярко си личат в предложените цени за клиничните пътеки.

чукча 23.02.2022 19:54:42

Много има да се наваксва още... През далечната 2000-на г. капитацията беше средно по 1лв. при минимална заплата 75 лв. Сега вече и МРЗ и разходите са увеличени десетина пъти, но капитацията и прегледите при СИМП няма и два пъти.

Гост 23.02.2022 18:53:42

даже от 01.01.2021 най-добре

Гост 23.02.2022 18:19:58

Е, този път браво на БЛС! Ако действително подпишат такова увеличение на цените на медицинските дейности, разбирасе...


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...