!
Неделя, 03 Декември 2023
28
март
2
 

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

Лекарският съюз осъжда нападението над д-р Антоанета Николова – Здравкова

Четвъртък, 28 Март 2019 | 10:56:31
2

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар беше нападната от свой пациент на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения.

"Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", пише в позицията на БЛС.

От Лекарския съюз припомнят, че регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, категорични са от съсловната организация.

"БЛС настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение. Още през 2017 година по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, Лекарския съюз предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга, както и обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар", пише още в позицията.

"БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване", допълват от организацията.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vujH

Гост 28.03.2019 15:47:50

И аз имам един такъв гамен , който втори път ме заплашва с побой и смятам да го заснема със смартфона, да извикам след това полицията , да му съставят предписание и следващия път ако реши пак да наглее ще имам основание аз първо да го нокаутирам. Защото сега се сдържам без да имам доказателства, не съм слабичък , а и не всеки лекар могат да бият. Между другото колеги, знаете ли как говедата увЕхват , когато си включите камерата на смартфона и им кажете Хайде сега повтори какво ще стане с мен, как ще ме пребиеш . Само слюноотделят и млъкват като смачкaна жаба, защото утре записът ще в полицията и в интернет.

Гост 28.03.2019 12:37:10

Мерките за превенция и борба с агресията срещу медицински персонал изискват цялостна промяна на здравната система, която понастоящем е крайно изкривена (от гледна точка на здравната сигурност на обществото и на професионалните права на лекарите) и тези мерки са свързани с промяна на обществените отношения, регламентирани в законодателството. НЗОК и БЛС имат съществен "принос" през годините в изкривяването на системата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...