Неделя, 09 Май 2021
28
март
2
 

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

Лекарският съюз осъжда нападението над д-р Антоанета Николова – Здравкова

Четвъртък, 28 Март 2019 | 10:56:31
2

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар беше нападната от свой пациент на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения.

"Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", пише в позицията на БЛС.

От Лекарския съюз припомнят, че регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, категорични са от съсловната организация.

"БЛС настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение. Още през 2017 година по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, Лекарския съюз предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга, както и обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар", пише още в позицията.

"БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване", допълват от организацията.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BFgG

Гост 28.03.2019 15:47:50

И аз имам един такъв гамен , който втори път ме заплашва с побой и смятам да го заснема със смартфона, да извикам след това полицията , да му съставят предписание и следващия път ако реши пак да наглее ще имам основание аз първо да го нокаутирам. Защото сега се сдържам без да имам доказателства, не съм слабичък , а и не всеки лекар могат да бият. Между другото колеги, знаете ли как говедата увЕхват , когато си включите камерата на смартфона и им кажете 'Хайде сега повтори какво ще стане с мен, как ще ме пребиеш' . Само слюноотделят и млъкват като смачкaна жаба, защото утре записът ще в полицията и в интернет.

Гост 28.03.2019 12:37:10

Мерките за превенция и борба с агресията срещу медицински персонал изискват цялостна промяна на здравната система, която понастоящем е крайно изкривена (от гледна точка на здравната сигурност на обществото и на професионалните права на лекарите) и тези мерки са свързани с промяна на обществените отношения, регламентирани в законодателството. НЗОК и БЛС имат съществен "принос" през годините в изкривяването на системата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента
09.05.2021 10:35:54 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Най-страшното за един лекар е чувството за безпомощност пред пациента

Д-р Борис Таблов е завършил е медицина в Плевен през 2002 г. и е лекар трето поколение. Специ ...

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си
09.05.2021 09:51:55

„Софиямед“ празнува 9 години от създаването си

Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновати ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...