Събота, 19 Септември 2020
28
март
2
 

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

Лекарският съюз осъжда нападението над д-р Антоанета Николова – Здравкова

Четвъртък, 28 Март 2019 | 10:56:31
2

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар беше нападната от свой пациент на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения.

"Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", пише в позицията на БЛС.

От Лекарския съюз припомнят, че регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, категорични са от съсловната организация.

"БЛС настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение. Още през 2017 година по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, Лекарския съюз предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга, както и обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар", пише още в позицията.

"БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване", допълват от организацията.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U@vC

Гост 28.03.2019 15:47:50

И аз имам един такъв гамен , който втори път ме заплашва с побой и смятам да го заснема със смартфона, да извикам след това полицията , да му съставят предписание и следващия път ако реши пак да наглее ще имам основание аз първо да го нокаутирам. Защото сега се сдържам без да имам доказателства, не съм слабичък , а и не всеки лекар могат да бият. Между другото колеги, знаете ли как говедата увЕхват , когато си включите камерата на смартфона и им кажете 'Хайде сега повтори какво ще стане с мен, как ще ме пребиеш' . Само слюноотделят и млъкват като смачкaна жаба, защото утре записът ще в полицията и в интернет.

Гост 28.03.2019 12:37:10

Мерките за превенция и борба с агресията срещу медицински персонал изискват цялостна промяна на здравната система, която понастоящем е крайно изкривена (от гледна точка на здравната сигурност на обществото и на професионалните права на лекарите) и тези мерки са свързани с промяна на обществените отношения, регламентирани в законодателството. НЗОК и БЛС имат съществен "принос" през годините в изкривяването на системата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ: 65% от децата, подлежащи на имунизации, вече са обхванати след прекъсването
19.09.2020 11:24:00

МЗ: 65% от децата, подлежащи на имунизации, вече са обхванати след прекъсването

След възстановяването на имунопрофилактиката, в рамките само на два месеца в страната са обхванат ...

Д-р Клуге: С над 10% са нараснали случаите на COVID-19 в повече от половината европейски страни
19.09.2020 10:49:35

Д-р Клуге: С над 10% са нараснали случаите на COVID-19 в повече от половината европейски страни

С тревожни темпове нараства разпространението на коронавируса в Европейския регион. Броят на съоб ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...