Понеделник, 26 Септември 2022
28
март
2
 

БЛС: Нужен е механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си

Лекарският съюз осъжда нападението над д-р Антоанета Николова – Здравкова

Четвъртък, 28 Март 2019 | 10:56:31
2

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар

Български лекарски съюз изрази с позиция своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова. Семейният лекар беше нападната от свой пациент на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения.

"Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", пише в позицията на БЛС.

От Лекарския съюз припомнят, че регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря, категорични са от съсловната организация.

"БЛС настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение. Още през 2017 година по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, Лекарския съюз предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга, както и обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар", пише още в позицията.

"БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване", допълват от организацията.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n2eX

Гост 28.03.2019 15:47:50

И аз имам един такъв гамен , който втори път ме заплашва с побой и смятам да го заснема със смартфона, да извикам след това полицията , да му съставят предписание и следващия път ако реши пак да наглее ще имам основание аз първо да го нокаутирам. Защото сега се сдържам без да имам доказателства, не съм слабичък , а и не всеки лекар могат да бият. Между другото колеги, знаете ли как говедата увЕхват , когато си включите камерата на смартфона и им кажете 'Хайде сега повтори какво ще стане с мен, как ще ме пребиеш' . Само слюноотделят и млъкват като смачкaна жаба, защото утре записът ще в полицията и в интернет.

Гост 28.03.2019 12:37:10

Мерките за превенция и борба с агресията срещу медицински персонал изискват цялостна промяна на здравната система, която понастоящем е крайно изкривена (от гледна точка на здравната сигурност на обществото и на професионалните права на лекарите) и тези мерки са свързани с промяна на обществените отношения, регламентирани в законодателството. НЗОК и БЛС имат съществен "принос" през годините в изкривяването на системата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID - с 50% по-висок риск от исхемичен инсулт и 80% по-висок риск от гърчове
26.09.2022 14:21:37

Прекаралите COVID - с 50% по-висок риск от исхемичен инсулт и 80% по-висок риск от гърчове

Прекаралите COVID имат 77% по-висок риск от развитие на проблеми с паметта, а така също 50% по-го ...

Кръводарителска кампания ще се проведе в Paradise Center
26.09.2022 13:30:59

Кръводарителска кампания ще се проведе в Paradise Center

На 28 септември, сряда, от 11:00 до 14:00 ч. Paradise Center съвместно с Национален център по тра ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...