!
Неделя, 16 Юни 2024
12
февр
23
 

БЛС: Отчитането с касовите бонове е незаконосъобразно и недопустимо

Понеделник, 12 Февруари 2018 | 12:57:56
23

Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев. Припомня

Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев.

Припомняме, става въпрос за заложената разпоредба в Закона за здравното осигуряване, която касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от пенсионери. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв, като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а остатъкът е за сметка на пациента. Според новото изискване личните лекари ще трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

В становището на БЛС се отбелязва, че в съсловната организация е получена „тревожна информация  за недоволство и предстоящо организиране на протестни действия от ОПЛ“.

Като аргумент от БЛС посочват, че файловете с отчетите съдържат лични данни. Изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо. На второ място, изтъкват от съсловната организация, фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в РЗОК на дискети, флаш-памети или дискове е неприемливо и несъстоятелно изискване, доколкото един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство.

От там посочват още, че изискването противоречи на НРД за 2017 година, действащ до 1-ви април тази година. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$UDJ

едно ОПЛ 14.02.2018 11:29:31

за каква съсловна организация говорим ние колеги? Ние си знаем,че нищо не прави това ръководство,обаче като чета тук какво става направо съм объркана и много възмутена. Павлова е най-неморалното същество което познавам, наглост и дебелоочие, некомпетентност, всичко което се сетите все ще е малко да се каже за нея.Обаче си е виновен Венци защото го позволява,всички говорят,че му се е качила на главата. Съжалявам,че от моя чл.внос отива за пълнене на техните джобове, и то пари,които аз не мога да сънувам. Но както сме учили по латински едно време dura lex set lex -лош закон, но закон. Пиша за първи и последен път, отвратена,омерзена, демотивирана и ...уморена!

д-р Ангелов 13.02.2018 21:06:39

Ха добре дошла и на Павлова Галинка от круиза в Азия. За какво се морите колеги по тези форуми. Всичко ври и кипи - НРД се прави, Галинка на круиз в Азия. Общински болници се затварят - Галинка на круиз в Азия. ОПЛ не могат вече да работят от бумащина - Галинка на круиз в Азия. Д-р Тодоров не намерил нищо в папката за закона в НС, и какво направи по този повод Контролната Комисия д-р Тодоров? Какво направихте като знаете,че всяка седмица Грозев се вози служебно ДО Плевен и после ОТ Плевен? Какво правите когато знаете,че оня зам.председател проф. Хаджийски не стъпва в съюза,обаче прибира всеки месец по 3 бона???И още много има за питане, но ти казваш,Тодоров,че това било за събора. Ми вие тогава за какво сте??? Е,ОТ ТОВА МЕ Е СРАМ И СЪМ ОТВРАТЕН, КОЛЕГА БРЪНЗАЛОВ - ТАКОВА ДЕБЕЛООЧИЕ И НАГЛОСТ В ЦЕЛИЯ РЪКОВОДЕН ЕЛИТ НА НАШАТА СЪСЛОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ.ПАРДОН - КАКЪВ ЕЛИТ- ДОЛНОПРОБНИ ИНТЕРЕСЧИИ.

д-р Николай Брънзалов 13.02.2018 16:02:35

Срам ме е да чета,написаното от коментатори ,пишещи с псевдоними!

гост 13.02.2018 00:22:53

Давам и над 50 лева за специалист , за джипка давам средния . Мрете нагли нещастници , без да сте на бозката на касата кьорав пациент няма да ви влезе в кабинета .Само циврите , а сте най облагодетелствани , работното ви време е кога станете и кога ви дойде кеф да се разходите до кабинета . само отпуски , почивки , екскурзии организирани от фармамафията . Дежурства нямате , нощни смени нямате , по адреси не ходите , не можете събра и 30 часа работна седмица , игнорирали сте пациентите и те сами си търсят как и къде да се лекуват . За чий сте бе мърши нагли ?

GP 13.02.2018 14:42:40

Ние сме сложени на входа на системата, за да спрем такива като теб да ползват нагло, безлимитно и неограничено системата. Удобни сме, защото за жалките стотинки, които ни подхвърлят / 5%/ от бюджета на касата им пестим 50% от бюджета!

БЛС-Въоръжено Крило 13.02.2018 10:15:51

Даваш на баба си зъбите, сополанко. Ако давахте толова колкото давате по форумите, лекарите нямаше да бягат в чужбина, а щяха да изкарват добри пари и тук. Даваш само на думи щото мислиш ,че си здрав и теоретично си дашен , иначе висиш като сопол пред кабинета на личния лекар за да те прегледа незаплащано. Който плаша ни намира не бой се за прегледи в извънработно време, явно ти си от мародерите чакащи някой да му дойде безплатно в къщи и СИ ОТСВИРЕН . Ще рабоим толкова колкото ни се заплаща труда и нито секунда повече за нагли червени боклуци, които не уважават лекарския труд. Нищо не можеш да промениш вече с това драскане освен правописа си. Ходи да работиш бе, калъф, да имаш пари за доктор утре.

Az 12.02.2018 22:17:41

До КомЗОЛА отдолу. Ами имаш избор 50 лв за доктора или хилядарка за ковчег.

д-р Г. Тодоров 12.02.2018 21:37:08

на последният гост отговарям така: на последното заседание на КК на БЛС изискахме цялата кореспондеция. В папката за кореспондеция с институциите, намерихме само: В народното събрание ще присъстват : и 5 имена. становища няма, мнения няма, за какво отиват няма. Не се чудете, че и време за изказвания няма и внесените становища са в деня на посещението в Нар. Събрание. Прав сте , че няма нищо което да защити колегите , асамо приказки по мендиите но не в институциите. Видях го с очите си на 26.01.2018г. Късно ни беше да кажем каквото и да е. За отиването и ходенето дума има събор. Не ние!

ха! 12.02.2018 17:52:54

БЛС са пак след събитията, а това се атакува и оборва с две изречения от що годе адекватен юрист. Според годишния им фин. отчет плащат над 70 хил. лв. за адвокатски хонорари - на кого и за какво плащат!?

д-р Г. Тодоров 12.02.2018 16:06:50

на последният гост отговарям така: на последното заседание на КК на БЛС изискахме цялата кореспондеция. В папката за кореспондеция с институциите, намерихме само: В народното събрание ще присъстват : и 5 имена. становища няма, мнения няма, за какво отиват няма. Не се чудете, че и време за изказвания няма и внесените становища са в деня на посещението в Нар. Събрание. Прав сте , че няма нищо което да защити колегите , асамо приказки по мендиите но не в институциите. Видях го с очите си на 26.01.2018г. Късно ни беше да кажем каквото и да е. За отиването и ходенето дума има събор. Не ние!

Гост 12.02.2018 15:51:02

Много тъпо е да кажеш че нещо е незаконодъобразно , като то е прието със закон на Народното събрание.Стига пиянства с гроздова Гроздев! Оглупяваш прогресивно.Къде дрема когато закона вървеше през комисии и на две четения в Парламента?Сегоа се мъчиш да си оправдаеш яденето и пиенето с членския ни внос.Ама време е да си ходиш,значи

Dr_Doolittle 12.02.2018 13:47:56

отчетите съдържат лични данни Това е най-нелепото , което може да посочиш като аргумент. Аргументите са ,че има недопустимо бюрократизиране и усложняване на документооборота и директно крадене от труда на лекаря, явяваш се експерт , а не чиновник занимаващ се с бележки. Наглите чантаджии в НЗОК и МЗ да вземат да осигуряват тогава 100 % от тази такса и да начисляват връщането и на практиките директно с данните на преминалите пациенти от XML отчета при което има подпис на пациента в амбулаторния лист.... като искат да развиват някакъв развиващ се по-скоро развинтен социализъм....

Гост 12.02.2018 14:05:08

Призна ли , че бележките са толкова много , че нямат описване ? - а потребителската такса по начало е непозволена , защото всичките средства идват от НЗОК и никакво плащане не е разрешено . Таксата има друга функция и ако не е да контролира - трябва да се отмени .

Гост 12.02.2018 21:39:23

Глупости. Първо: В много държави има потребителска такса в Гържия е 8 евро. Второ: средствата не идват от НЗОК, а от събраните средства на вносителите. 3. НЗОК не заплаща за много медицински дейности и следователно АЗ МОГА ДА СИ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИ КАКВИТО СИ ИСКАМ ЗА НЕЩА НЕКАЛКУЛИРАНИ ОТ НЗОК , НЕ ФИГУРИРАЩИ В СПЕЦИФИКАЦИИТЕ И НЕЗАПЛАЩАНИ ОТ НИКОГО. Пациентът трябва да си ги плаща ДИРЕКТНО и не ме интересува опитите и начините за врътки цитиращ Комунистическия Манифест и програми на БКП/БСП/ГЕРБ за безплатните неща осигурявани от доктора и че плащането било забранено. Ха-ха-ха. Не плащаш -не получаваш

999 12.02.2018 13:34:14

Те и месечните отчети съдържат лични данни, същите както и на отчета за потребителските такси. Проблемът е, че НАП не си вършат работата и на се санкционирали хората с драстични нарушения. Сега отново ще страдат коректните. Тези, които лъжат и крадат пак ще намерят начин. И НСОПЛБ ще ги защитава.

Dr_Doolittle 12.02.2018 13:52:46

Каскет искаш да присъстваш по време на прегледи ли за да следиш кой плаща такси и кой не ? Не стига ,че нищо не плащащ нито за детето ти, нито за бремената си жена , нито за освободените си пенсионери родители ,ами наглеете още? Я всички да си плащят 5.10 лв и НАП да проверява тогава според броя пациенти преминали в амбулаторните листове и ако искат и да си командироват кяици да следят за това. 30 прегледа -30 касови бележки за 153 лева за деня. Съгласни ли сте червени цървули.? Така вече е честно .....

ЗОЛ 12.02.2018 14:35:08

Че те ако направят потребителската такса 5,10 лв. , кой ще ходи при Джи Пи-то бе смешник ?! То благодарение на това, все още ви има като звено в системата, иначе - директен достъп до специалист ! Вземай си левчето и благославяй всеки влязъл в кабинета ти !

Гост 12.02.2018 21:48:13

Ще видим къде ще ходиш смотльо. Само на 30 км от София няма да намериш вече тесен специалист ,а ако намериш ОПЛ да те запише ще има да скачаш до тавана от радост. Само след 3 -4 години ще плащаш на кой да е лекар по 50 лева , а на тесен специалист 100 лв. Запиши си го другарю мародер. АВАНТАТА СВЪРШВААААААА. Договорите с НЗОК са довреме ,те обслужват пролетарската утайка , а не лекарите. Започнете от днес да спестявате за да отидете на лекар. Това ви чака и не може да го предотвратите вече

ЗОЛ 12.02.2018 19:28:01

Ти ако чакаш някой да ти даде 50 лв., от глад ще умреш. То и за това всяка година търчиш да сключваш договор с Касата и после я плюеш по форумите.

Доктора до Специалист 12.02.2018 16:47:11

Браво,колега,точно така!

Специалист 12.02.2018 15:44:15

Aми добре дошъл си директно,бе драги,срещу петдесетачка.

Специалист 12.02.2018 15:44:15

Aми добре дошъл си директно,бе драги,срещу петдесетачка.

Elf 12.02.2018 13:05:39

А, добър джендър БЛС


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...