Вторник, 01 Декември 2020
11
ноем
3
 

БЛС: Още 112 млн. лв. са нужни в бюджета на НЗОК за 2021 г.

Недостиг от 47 млн. лв. се очертава при лекарствата за злокачествени заболявания

Сряда, 11 Ноември 2020 | 13:04:44
3

Две ключови пера в бюджета на НЗОК за следващата година ще бъдат недофинансирани, показват анализите на Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), които са част от инициатив

Две ключови пера в бюджета на НЗОК за следващата година ще бъдат недофинансирани, показват анализите на Българския лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), които са част от инициативата „Заедно за повече здраве“.В свои становища по Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г., изпратени до Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, както и до ресорните комисии в парламента, те настояват между двете четения на законопроекта, средствата за медицински дейности да бъдат увеличени със 112 млн. лв., а за лекарствени продукти със 76 млн. лв.

Според БЛС заложените пари за здраве за догодина поставят под въпрос адекватното осигуряване на грижите за пациентите и стабилността на здравната система у нас. „На фона на очакваното повишено търсене на медико-диагностични изследвания през 2021-ва и обезпечаване на тестването на здравноосигурените българи за коронавирус, е необходимо  увеличение на средствата за медико-диагностични дейности (МДД) с 20.5% или със 16 млн. и 400 хил. лв. спрямо парите за т.г.“, категорични са от Лекарския съюз.

Недостиг на средства се оформя и в предвидените пари за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП). Към настоящия момент след извършване на първичен преглед, НЗОК заплаща 50% от вторичните прегледи. За да се осигури гарантиран достъп до медицинска помощ, е нужно в това перо да се предвидят с 14.2% повече средства от т.г. или 22 млн. 471 хил. лв., смятат от съсловната организация. Според нейния анализ липсва достатъчен ресурс и за наблюдението на диспансеризираните пациенти, като не са предвидени и средства за увеличаване на профилактичните прегледи, за което ще са необходими още 15 млн. 289 хил. лв. за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Голям недостиг на средства ще се оформи и в болничната медицинска помощ (БМП). Според БЛС за да се гарантира устойчивост на системата, трябва да се предвидят 10% повече средства от т.г. или малко над 58 млн. 140 хил. лв.

 Съсловната организация е на мнение, че само така може да се гарантира възможност за заплащане на дейностите в ПИМП, СИМП и БМП по вече договорените през 2020 г. увеличени цени, както и по-голям брой медико-диагностични изследвания в полза на здравноосигурените лица.

Парите за лекарства предвидени в бюджета на НЗОК за догодина също ще се окажат недостатъчни с близо 76 млн. лв., отчитат от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), в която членуват 25 международни иновативни производители и притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти. В момента са предвидени 465 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, изписвани с протокол, но според прогнозите на анализатори и НЗОК, нетните разходи за тези лекарства, след отстъпките заплатени на касата от фармацевтичните компании, ще достигнат 494 млн. лв. до края на тази година. Така се оформя недостиг от 29 млн. лв. за лекарства за домашно лечение през следващата година.

Подобно разминаване в планираните средства за догодина се очаква и за лекарствата за злокачествени заболявания, прилагани в болничната медицинска помощ, като там ще са необходими още 47 млн. лв., сочат изчисленията на асоциацията. Те се опасяват, че съществува риск, при недобро планиране на бюджетните разходи за лекарствени продукти за 2021 г., фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си за доставка на някои  медикаменти, чиято стойност се заплаща напълно или частично от НЗОК.

От Асоциацията припомнят, че от 2015 г. до 2020 г. годишната стойност на отстъпките и компенсациите, предоставени от фармацевтична индустрия към НЗОК, непрекъснато нараства – от близо 50 милиона лв. през 2015 г. до очаквани над 280 милиона лева през 2020 г. или общо 900 милиона лв. за период от 6 години. В същото време безпрецедентният натиск за отстъпки към индустрията на фона на бюджетен дефицит за лекарства, ще постави под риск оставането на компании и медикаменти на българския пазар, както и функционирането на механизма за отстъпки и инвестициите на фармацевтичните компании в здравния сектор, предупреждават от ARPharM.  Според тях всичко това ще лиши пациентите от достъп до медикаменти, тъй като компаниите ще са поставени в невъзможност да ги предоставят заради неблагоприятна финансова рамка. За да се избегнат тези рискове, от асоциацията предлагат бюджетът на НЗОК за лекарства за 2021 г. да е поне равен на нетните разходи на фонда за тези продукти през 2020 г.

Според Българския фармацевтичен съюз предвиденото „повишение“ от 2.00 лв. на 2.20 лв. с ДДС на сумата, която НЗОК заплаща за отпускане само на 100% реимбурсирани лекарствени продукти по протокол, е нищожно и не предполага подобряване на достъпността на пациентите до иновативна терапия.

От инициативата „Заедно за повече здраве“ настояват преди второ четене на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, депутатите да преразгледат финансовата рамка на Здравната каса в посочените от тях недофинансирани пера. 2021 г. ще е година на нарастване на търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение поради обективни устойчиви във времето фактори като застаряване на населението и повишена заболеваемост, но и поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19, и НЗОК трябва да е по-добре подготвена за това, твърдят от инициативата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8WeY

ПОЗИЦИЯ 11.11.2020 13:45:38

Парите на НЗОК за джипитата и за лекарства/ т.е. за фармамамфията/ никога не свършват, а СИМП са най-ощетени и работят за жълти стотинки! За това никакви СИМП договори с НЗОК! Само кеш! СИМП преглед минимум 80 лв. плюс доплащане отгоре за всичко - ЕКГ, ЕХО, ендоскопски и всякакви други изследвания, процедури, консумативи , рецепти, епикризи, удостоверения..... Най-добре е таксата да е 3-4 лв. на минута, така че СИМП кабинентите да се оборудват със съответните часовници с бутони, като хронометрите. Влиза пациента- включваш хронометъра. Свършва прегледа-стопираш хронометъра. СИМП специалистите са с по една и две специалности и мизерстват, ако слугуват на НЗОК, която изсипва луди пари на най-простата част от лекарската гилдия- джипитата! За това никакви договори с НЗОК или разни там хиени, като фондовете! СИМП специалисити, не се оставяйте БЛС да ви продава на НЗОК и фондове, като най-евтини проститутки! Знайте цената си и се поставете достойно в здраваната система! Една "свирка" на околовръстното е 40 лв, а Касата дава за СИМП преглед малко над 20лв! За това не останаха лекари-специалисти в Булгаристан, където от години тюмбелите от БЛС подписват с НЗОК унизителни за лекарите- специалисти Рамкови договори обричащи ги на мизерия и нищета! Нито едно джипи или лекари от раздутите, алчни и нагли здравни администрации не са емигрирали и няма да емигрират! Заминава каймакът на лекарската гилдия- специалистите! Качеството на медицинското обслужване непрекъснато пада и сега е на нивото да докторуват парамедици, доброволци, опълченци и всякаква друга "сволоч"! Чудя се къде се изпокриха представителите на "Алтернативната медицина"/ врачки, баячки, екстрасенси и други шарлатани/, които "пробиха" дори в Закона за здравето да бъдат признати за законни "лечители"?

Гост 11.11.2020 18:54:06

Боклук, ако ти си мислиш, че живееш в булгаристан, по думите на любимите ти доан и Ердоган, то ние живеем в България!

Гост 11.11.2020 13:57:22

Споделям напълно Вашето мнение! Съвсем произволно погледнах цените на неособено луксозни дами в ало.бг. Ето стандартен ценоразпис: GOLD GOLD GOLD 130 лв. Местоположение: Мараша, гр. Пловдив, обл. Пловдив, (Виж Мараша на картата) Възраст: 27 г Ръст: 178 см Цвят на очите: Кафяви очи Цвят на косата: Черна коса Видове секс: Класически секс Анален секс Френска: Френска с презерватив Френска без презерватив Дълбоко гърло Свършване: В устата На гърдите На лицето Други услуги: Стриптийз Строга господарка Робиня Влизане в роля Масаж Цена за половин час: 90 лв. Цена за 2 часа: 300 лв. Цена за вечер: 2000 лв. Цена за анален секс: 300 лв. " ЦЕНА ЗА ВЕЧЕР - 2000 лева! Касови бележки и фактури - Кyra ми Янко! Колеги, колко от вас се прибират с 2000 лева НА МЕСЕЦ чисти, след нечовешко блъскане и сюрии кашлещи, кихащи и храчещи (най-вече в преносен смисъл по Вас и Професията ни)? Теглете една МАЙНА на мръсните, кагебистки СИКаджийски юроди, които съсипаха Живота ни!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...