Сряда, 29 Май 2024
23
февр
12
 

БЛС: Призивът на Горанов за неподписване на НРД е противоконституционен

Петък, 23 Февруари 2018 | 09:59:41
12

Налице е реална възможност за провокиране на криза в българското здравеопазване, а повод за това е информацията за непредвидения размер на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове. Това посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Б

Налице е реална възможност за провокиране на криза в българското здравеопазване, а повод за това е информацията за непредвидения размер на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове. Това посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация внася писмото в Министерски съвет днес.

„Противоречивите данни за размера на дълговете, които могат да бъдат установени от финансовата документация на институцията и исканията на управителя на НЗОК до 44-ото Народно събрание дадоха повод на министъра на финансите да се обърне към органите на НЗОК и съсловните организации с позиция, че не следва да се пристъпва към подписване на НРД за 2018 г.“, припомнят от съсловната организация. Според БЛС по своята същност този призив е направен в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който националните рамкови договори се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари, и то при приключил преговорен процес. Самите рамкови договори се съставят, за да гарантират дейностите по ЗЗО и в изпълнение на разпоредба от Конституцията. „Поради тази причина, косвено призивът на министъра на финансите е и противоконституционен, и то при условие, че именно благодарение на изпълнителната власт в рамките на преговорите разполагахме с 407 млн. лв. повече от предходната година, с които постигнахме увеличаване стойността на медицинските дейности и конкретно на 136 клинични пътеки с насоченост предимно в детско и майчино здравеопазване“, се отбелязва в писмото.

Според съсловната организация българското здравеопазване не трябва да бъде поставяно в риск с фискални цели. „Правото на здраве е неприкосновено, прокламирано и установено в основополагащите международни, европейски и национални актове, гарантиращи признатите граждански права и интереси. Посегателството над него е компрометиране на националната сигурност и абдикация от ангажиментите на изпълнителната власт към народа“, заявяват от там.

„Осъзнаваме, че отговорните лица за несъответствието в данните за задълженията на НЗОК към чуждите здравни институции следва да понесат своята отговорност, но цената не бива да е общият интерес на българските пациенти, лекари, лекари по дентална медицина, медицински сестри, както и на собствената ни обвързаност по трансграничната здравна помощ“, пишат още от БЛС до премиера и предупреждават, че осуетеното подписване на НРД или нарушаването на постигнатите в преговорния процес параметри за отделните видове медицинска помощ ще предизвика криза в българското здравеопазване и протести на цялата медицинска общност.

С писмото до премиера Борисов, подписано от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, можете да се запознаете тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uFUV

въпрос 23.02.2018 17:21:58

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ФИНАНСОВИЯТ ОТЧЕТ ЗА 2017 Г.СЛЕД КАТО Е ВКЛЮЧЕН В ДНЕВНИЯ РЕД НА СЪБОРА? ТОЛКОВА НЕПРОЗРАЧНО РЪКОВОДСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ВИДИМ, НА ГАЛИНКА КВАРТИРАТА,САМОЛЕТИТЕ, КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА, НА ЛОРА ГУРМЕВА БЕЗУМНАТА ЗАПЛАТА ЗА НИЩО РАБОТА, РАЗХОДИТЕ ЗА БЕНЗИН ОТ И ДО ПЛЕВЕН 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО?????

въпрос 23.02.2018 17:20:37

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ФИНАНСОВИЯТ ОТЧЕТ ЗА 2017 Г.СЛЕД КАТО Е ВКЛЮЧЕН В ДНЕВНИЯ РЕД НА СЪБОРА? ТОЛКОВА НЕПРОЗРАЧНО РЪКОВОДСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ВИДИМ, НА ГАЛИНКА КВАРТИРАТА,САМОЛЕТИТЕ, КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА, НА ЛОРА ГУРМЕВА БЕЗУМНАТА ЗАПЛАТА ЗА НИЩО РАБОТА, РАЗХОДИТЕ ЗА БЕНЗИН ОТ И ДО ПЛЕВЕН 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО?????

Гост 23.02.2018 13:03:24

Прав е бил на времето д-р Чолаков, като хвърли пластмасова бутилка по това нагло момченце.

джекил и хайд 23.02.2018 21:52:24

Което само подсили озлоблението му към съсловието с всички негативни последствия от това!

от първа ръка 23.02.2018 11:21:02

УС са прави в становището си, това писмо е израз на безумната некомпетентност на Павлова, Грозев и юристката Лора, която освен че личен шофьор на Галинка, нищо не прави,но заплатата и е увеличена от 1500 лв на 1800 лв. Всъщност не Грозев се разпореди да се изпрати писмото на премиера, а Павлова.Тя каза,че се закъснява и че трябва да се реагира бързо...Типично в нейн стил, тя командва, а Грозев само гледа в една точка...пълен разпад на съюза отвътре - лявата ръка не знае какво прави дясната. А главният секретар е едно голямо недоразумение.

Гост 23.02.2018 12:05:11

И Грозев се командва от жени начева. А е послушко поставен на поста от братовчед си.

един 23.02.2018 17:16:01

не му у браточед, а племеник, син на брат му, ако говорите за транспортния министър

чукча 23.02.2018 11:38:47

Всъщност повече са парите платени за "юрист". Видно от фин.отчета на БЛС за 2017, парите за юридически услуги са към 80 хил. лв. по граждански договор и хонорари.

Писмо, ама не 23.02.2018 10:58:22

Оказва се, че това писмо е нелигитимно. Еми сега? Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва: Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от министъра на финансите г-н Вл. Горанов. В рамките на днешният ден ще Ви запознаем със становището на БЛС, което ще бъде изпратено до управителя на НЗОК - проф. К. Плочев, с копие до председателя на НС на НЗОК - г-жа Ж. Начева, министъра на здравеопазването - г-н К. Ананиев, министъра на финансите - г-н Вл. Горанов и председателя на Комисията по здравеопазване - д-р Д. Дариткова. Писмото на д-р Грозев, в което се казва, че предприетите от проф. Плочев действия могат да „осуетят преговорите за нов НРД, да предизвикат криза в българското здравеопазване, да подтикнат към широки протестни действия и да лишат гражданите от Конституционните им права”, е изпратено веднага след това. За изненада на д-р Борисов и д-р Грозев, 11 от 16 членове на УС на БЛС се изказват против текста на писмото. Краткият коментар е: „Надяваме се да не сте изпратили писмото. Тезата в него не е правилна.” Получавайки резултата от гласуването, д-р Борисов пише, че писмото за съжаление вече е било изпратено. Разногласията в ръководството може да ескалират на предстоящия след само един ден Събор. Изглежда, че досегашният председател на БЛС д-р Грозев губи подкрепа и в областните структури и в самия Управителен съвет, който оглавява. Преди няколко дни Русенската колегия, оглавявана от д-р Райчинов, който се смяташе за ментор на д-р Грозев, гласува единодушно срещу подписването на НРД. Контролната комисия на БЛС пък обяви подписаното от д-р Грозев и Жени Начева „съвместно указание” за незаконно и сезира Върховната административна прокуратура, която е започнала разследване. Комисията е сезирана и за незаконосъобразен избор на делегати от Плевенската районна колегия, от където е и самият д-р Грозев. Ръководството на колегията е отказало да предостави на комисията документи за събранието. Решението на Контролната комисия по казуса Плевен се очаква да бъде обявено на заседанието ѝ утре, 23 февруари.

Компетентен 23.02.2018 10:41:45

Слаби проблясъци на адекватност в позициите на БЛС, заедно с подлизурство, дребно балканско сметкаджийство и пр. В традиционен стил

Никодимчо 23.02.2018 10:06:35

Отивам за пуканки...

Стрелчански дядо 23.02.2018 10:27:56

Аз отивам за стек пластмасови шишета минерална вода. Ще има и от литър и половина, не само половинки...


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът коригира средствата на четири РЗОК
28.05.2024 17:56:15

Надзорът коригира средствата на четири РЗОК

Допълнителни средства за МБАЛ „Болница Европа“ в размер на близо 900 хил. лв. одобри ...

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“
28.05.2024 17:25:34

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“

По-прецизно и бързо лечение на съдови заболявания се извършва в Университетската болница „К ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...