Четвъртък, 09 Февруари 2023
11
ноем
1
 

БЛС: Решението на съда за ваксините е прецедент за Балканите и Западна Европа, подкрепяме МЗ

Понеделник, 11 Ноември 2019 | 14:00:55
1

Българският лекарски (БЛС) съюз излезе с позиция по повод решението на Сливенският административен съд да бъде допуснато в детска градина неваксинирано дете под претекст, че лишаването му от тази възможност е дискриминация. В нея се изразява подкрепа з

Българският лекарски (БЛС) съюз излезе с позиция по повод решението на Сливенският административен съд да бъде допуснато в детска градина неваксинирано дете под претекст, че лишаването му от тази възможност е дискриминация. В нея се изразява подкрепа за здравното министерство, което заяви готовността си да обжалва пред ВАС решението на сливенските магистрати.  

„БЛС е силно обезпокоен от решението на Сливенския административен съд. Това решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа“, се посочва в позицията на съсловната организация.

Според лекарите, решението не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове. Наред с това решението поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

От съюза припомнят, че по данни на държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани поради различни причини: вродени заболявания, алергични състояния и други , които не оозволяват провеждането на ваксинопрофилактика.  За тях единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях – т.нар. „колективен имунитет“. За да бъде той осъществен е необходимо имунизационно покритие от 95 - 96%.

Според БЛС е налице е и сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за засилването на  антиваксарските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца в страната. А това от своя страна води до увеличаване риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година.

„От януари 2019 г. до април НЦЗПБ 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13. Разпространението на морбили у нас бе ограничено благодарение на спешната имунопрофилактика на рисковия контингент, проведена от личните лекари“, категорични са от съюза.

В позицията си БЛС посочват конкретно и текстовете от нормативния документ, който регламентира изискванията и реда за поставяне на ваксини на деца, които се приемат в ясли и градини:.  

„В Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини ясно и точно е описан редът, по който се приемат деца в детските градини или както следва:

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) В детските градини целогодишно се приемат деца въз основа на писмено заявление, подадено от родителите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) Към заявлението се прилагат следните документи:

.....

5. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);

 (3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2011 г., в сила от 10.05.2011 г.) Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България“.

С тези аргументи БЛС изразява подкрепата си за действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на Сливенския административен съд пред Върховния административен съд.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mpuw

Гост 12.11.2019 15:23:15

Глупости. Тези нищоправци от УС на БЛС пак не са чели документите на съда, както не четат какво подписват във всеки НРД : 'Сливенският съд не смята за логично неимунизираните деца да поставят в риск имунизираните' . Абсолютно точн о. Неимунизираните не застрашават имунизираните, а други неимунизирани които поради имунодефицитно състояниеили автоимунно заболяване не могат да бъдат имунизирани поради абсолютни противопоказания. Така,че съдът просто контрира глупавите аргументи на тъпанарите от РЗИ .


Всичко за коронавируса
Още новини
Генетикът д-р Савов: Ракът е болестта на старостта
09.02.2023 10:59:33

Генетикът д-р Савов: Ракът е болестта на старостта

Молекулярният биолог и генетик д-р Васил Савов е един от медиците с обещаваща кариера в чужбина, ...

09.02.2023 10:16:50

"Шейново" възразява срещу акта, наложен за избор на екип

АГ болница „Шейново“ ще възрази срещу констатациите, направени в акта за администрати ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...