!
Събота, 20 Април 2024
13
ноем
12
 

Младите лекари са третирани като секретарки в болниците

БЛС: С 15% да бъдат увеличени цените на 220 клинични пътеки (Обновена)

От тук нататък трябва непрекъснато да се повишават цените и да няма нито бройка повече увеличаване на обемите, каза д-р Маджаров

Сряда, 13 Ноември 2019 | 10:26:13 Надежда Ненова
12

С 15% да бъдат увеличени цените на 220 клинични пътеки ще поискат от Българския лекарски съюз при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за НРД 2020. Това съобщи на пресконференция днес председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Сред останали

С 15% да бъдат увеличени цените на 220 клинични пътеки ще поискат от Българския лекарски съюз при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за НРД 2020. Това съобщи на пресконференция днес председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Сред останалите искания са намаляване на прогнозните хоспитализации с 10% и 30% от приходите на болницата по клинични пътеки да отиват за фонд работна заплата на лекарите и професионалистите по здравни грижи.

"Могат да бъдат повишени цените на 220 клинични пътеки, които обхващат всички специалности и които до сега спрямо съотношението в цените на дейностите в една западна държава са силно подценени. Смятаме, че можем да постигнем увеличение и до 17-18%, но този процент не е важен. Ще публикуваме проекта, който сме изпратили до НЗОК, защото там са коректните цени. Всичко е въпрос на разговори, надяваме се да бъде конструктивни и ние, и отсрещната страна, тъй като

само при тези увеличения може да бъде усетено увеличението в заплащането на работещите

в лечебните заведения", каза д-р Маджаров.

За да се усети увеличение в заплатите е нужно и минимум 30% от заработката на болницата трябва да отива за заплати на лекарите и професионалистите по здравни грижи. "Ако включим и параклиничните звена, трябва да се отделят поне 34-35% за възнаграждения на квалифицирания персонал.Болниците, които работят добре дават и по-голям процент на специалистите по здравни грижи, но има и такива, които си позволяват да дават по-малък процент за сметка на разходите по работна заплата на неквалифициран или немедицински персонал. По този начин се плаща на Спешните отделения в болниците и този механизъм е отработен", уточни председателят на БЛС. 

Д-р Маджаров беше категоричен, че трябва

да се намали броя на прогнозните хоспитализации най-малко с 10%,

както и да бъде увеличен престоя в болницата след тежки интервенции по медицинска целесъобразност. "От тук нататък това, което трябва да се случи до реализирането на голяма реформа, е непрекъснато завишаване на цените и нито бройка повече увеличаване на обемите. България не става по-голяма, за да залагаме повече и повече прием на пациенти", категоричен беше той.

По отношение на младите лекари председателят на БЛС каза, че задължително в НРД трябва да се запише, че лекар, който е дипломиран, но няма специалност, може да работят в координация със специалист. Това означава, че при необходимост ще може да се консултира и по телефона със специалист на разположение. Не можем да допуснем да остане сегашното положение, че младите лекари могат единствено да попълват амбулаторни листове и история на заболяването на пациента и са третирани като секретарки в болниците.

Бюджетът на Касата касае не само болничната, но и извънболничната помощ, заяви председателят на БЛС. Средствата там трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира и профилактиката и изобщо съществуването на СИМП и ПИМП. Недопустимо е лекари да бъдат глобявани, защото са надвишили стандарта за профилактика. 

Профилактиката не може да има лимит,

тя е задължителна със закон за всички български граждани. Не можеш да глобяваш някого, ако той е имал право да пусне изследвания на 100 души, а са дошли 110 за профилактика", каза д-р Маджаров. 

От БЛС заявиха, че са готови в случай, че касата не намери начин да осигури за първична извънболнична медицинска помощ исканите 25 милиона, от увеличението, което ще получат болниците, да добавят до исканата сума от общопрактикуващите лекари. Припомняме, че според семейните лекари увеличението за ПИМП трябва да е с 25 млн. лв. спрямо 2019 г., докато според разчетите на проектобюджета на НЗОК то е 19 млн. лв. "10 млн. лв. от предвидените 232 млн. лв. увеличение за болнична помощ могат да бъдат прехвърлени към извънболничната помощ. Липсата им с нищо няма да затрудни болниците", каза д-р Маджаров. Той допълни, че предлагат общо да бъдат заделени още 18 млн. лв. от резерва за трите дейности ПИМП, СИМП и МДД. 

Ще бъде поставен още веднъж въпроса за потребителската такса. Не е справедливо да се прави социална политика за сметка на лекарския труд. Предложението, което е от няколко години, е децата и младежите на възраст до 18 години

да заплащат потребителска такса от 1 лв. при семейните лекари,

подобно на начина, по който въпросът е решен с пенсионерите.

"Има още един наболял проблем – това е 24-часовото разположение на семейните лекари. От 20 години ни се обяснява как, ако не се чувстваме добре в извън работното време на лечебните заведения, трябва да се обърнем към личния си лекар и неотложната помощ. Този механизъм не работи. Настояваме този проблем незабавно да се разгледа. Имаме достатъчно развита мрежа от лечебни заведения, не е нужно да вменяваме със закон нещо, което е неосъществимо", каза още д-р Иван Маджаров. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v%eh

d-r Todorow 28.11.2019 12:37:38

Очакваните финансови средства за прилагане на наредбата в частта за Първична извънболнична медицинска помощ –Приложение No1 са в размер на отчетените по бюджета на НЗОК за 2018 г. -206,9 млн.лв. В рамките на тези финансови средства се очаква да се гарантира заплащането/закупуванетона здравни дейности за първична извънболнична медицинска помощ най-малко в обемите и цените договорени с НРД 2018 г. и 2019 г. за всички здравноосигурени лица, направили избор на личен лекар. Тук всико е казано , с така написаните мотиви за всички видове помощ ни казват, че сновия бюджет пак ще купят това което са правили и досега! Това е от Мотивите за публикуване за обществено обсъждане на Наредбата по чл. 45.ал.2 от ЗЗО , с две думи досега можехте с тези пари, пак ще можете. Никакви повишения не чакайте!

Гост 20.11.2019 09:18:29

ами Крилото си е прав, няма друга дейност в тази страна без какъвто и да е ценоразпис, има обучение по здравен мениджмънт магистърска степен , пък няма цени на труда, та кой е лудият...

Лекар 17.11.2019 16:13:02

Дано не забравят да увеличат и цените на кардиоинвазивните пътеки и заедно с това петцифрените заплати на тези ценни специалисти.

Р.Кронева нач. сектор НЗОК 15.11.2019 12:12:55

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не

Гост 18.11.2019 12:22:39

Таз ,откакто мъжът й го изгониха от НЗОК явно е луднала. Е,хубаво беше - 3000 лв. заплатка, бонуси и т.н.А и децата й пишат постоянно по форумите ,що за човек е.Горенаписаното не коментирам.Колко майки карат дъщерите си да правят аборт,колко майки не дават и лев на сватбата на детето си,колко майки дават сина си да го гледат други хора(макар те баба и дядо).Отговора го знаем всички.

manager 15.11.2019 11:22:09

Напълво споделям мнеиено на д-р Маджаров, който за разлика от повечето мениджъри е мислещ и знаещ.

Да да 13.11.2019 11:37:45

Не знам на вас, но на мен лично ми омръзна вождът на БЛС Д-р Маджаров да е всеки ден в сайта!

Гост 22.11.2019 22:32:53

Почвай да свикваш, друже. И се радвай, че още не си започнал да го виждаш два или три пъти на ден. И това време ще дойде скоро.

МИНАВАЩ 14.11.2019 18:53:36

Е кой да е? Министърът на здравеопазването Ананиев не ви харесва, Дечо на НЗОК - и той все търпи критики.. За кой да пишат???

БЛС-Въоръжено Крило 13.11.2019 12:24:09

То няма и практическа стойност да е в сайта освен с глупави искания за порция от социалистическия бюджет на НЗОК вместо искане за остойностяване на труда и доплащане на медицинските услуги от ползвателите до нивото на приемливо заплащане на лекарския труд. Така,че и да е в сайтовте на Playboy и PornHub все тая.

до Крилцето 14.11.2019 18:55:34

Бе.. ти като си толкова алчен, толкова ли си и кадърен, та все ревеш за парички?!?

any 14.11.2019 05:46:12

Киснеш по цял ден в Pornhub и искаш доплащане на "лекарския труд". За какво точно, за най- бърза чекия, или?


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...