!
Четвъртък, 18 Юли 2024
17
юли
3
 

БЛС: Тестването на отчитането в реално време не трябва да е записано в НРД

Разговорите между Лекарския съюз и НЗОК за Анекса продължават и следващата седмица

Петък, 17 Юли 2020 | 17:27:34 Надежда Ненова
3

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечеб

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ и изменението в медицинската документация - История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и “История на новороденото“, които по предложението на НЗОК трябваше да влязат в „Първични медицински документи“. Това стана ясно от писмо на БЛС до НЗОК.

„Предлагаме Ви, пилотните тествания за подаване по електронен път на изискуемите първични медицински документи в съответствие с § 9,  §17и §18 на Анекса да се проведат, без изрично тези текстове да бъдат разписани в настоящото допълнение и изменение на рамковия договор, като заявяваме готовност да сътрудничим и съдействаме активно за организиране и осъществяване на пилотното прилагане на проекта. Въвеждане на изискването за подаване на информация в реално време за извършваните дейности от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и новите формати на „История на заболяването”, би могло да се предвиди най-рано с анекса след обсъждане на всички аспекти и промяна в съответните текстове на специалната част на рамкови рамковия договор", пише в писмото. 

„Когато за първи път се срещнаха колегите от УС с представители на Касата, беше за да се обсъдят само две теми – повишаване на цените на инфекциозните пътеки и тази за COVID и осигуряване на допълнително плащане за всяка пътека за скрининги. Изведнъж обаче се оказа, че се иска да бъде въведено нещо, което изобщо не е било обсъждано. Направихме всичко възможно да успокоим колегите, но не се получи. Има напрежение в съсловието. Не можем да подпишем на инат без да отчетем притеснението на колегите. До подписването нищо не е окончателно, а разговорите продължават. Разбрали сме се другата седмица отново да се видим, няма нищо фатално.“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net.

Той припомни, че на срещата във вторник в МЗ, представителите на УС на БЛС са се опитали да направят максимално приемлив вариант на текстовете: до края на 2020 г. 10% от медиците в извънболничната помощ да тестват системата, без това да се отразява на начина им на отчитане, а от 1 януари ако тя е показала, че работи да влезе в сила. „Веднага след срещата във вторник обаче, колегите от цялата страна реагираха и бяха категорични, че не трябва да допускаме отчитането в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ да залегне в Анекса, защото всички са притеснени. Колегите не са съгласни такава сериозна промяна да се случва по този начин – без никой нищо да е видял, без да има предварителна информация, просто директно разписано в НРД, при това по средата на годината“, каза д-р Маджаров и допълни:

„След четири месеца  при нормални обстоятелства ще имаме Събор, на който, ако дотогава всичко е наред с пилотните проучвания, това изискване ще влезе в сила от 1 януари, така както сме се разбрали. Практически отсрещната страна се съгласи да бъде въведена тази промяна от 1 януари, съгласи се това отчитане да бъде тествано с пилотни практики. Проблемът е в това, че те държат това да бъде записано в НРД, което е безсмислено и не разбираме защо се настоява то да бъде специално разписано. Пилотните практики се правят и без да са записани в НРД или Наредба“, каза той.

Д-р Маджаров припомни, че БЛС е изпратило писмо и до Касата, и до Министерството с изразено желание да участва в изработването на бъдещата Единна информационна система. „Досега нямаме никакъв отговор, но изведнъж ни се казва: „Готови сме и няма нищо страшно“. Да въведеш система за електронно отчитане, която никой не е виждал и то директно да я запишеш в НРД или в нормативна уредба, е изключително притеснително. Ако някой смята да прави нещо еднолично, нека го направи с наредба на министъра. В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z2cY

Alest 20.07.2020 11:13:52

"В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров." Ами то там е работата де. Хитруванията на госпожата Начева.За всичко да е виновна НЗОК.Използваме намалението,за да си прокарваме "обещанията" дето ги е дала.

Гост 20.07.2020 15:56:16

Тя е много дашна на обещания. Чакай да свърши работа....ама друг път.

Гост 17.07.2020 19:17:46

НЗОК може да изчака четири месеца. Защо да се подписва Анекс тогава. Нека след събора БЛС да предложат анекс


Всичко за коронавируса
Още новини
Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...