Неделя, 25 Октомври 2020
17
юли
3
 

БЛС: Тестването на отчитането в реално време не трябва да е записано в НРД

Разговорите между Лекарския съюз и НЗОК за Анекса продължават и следващата седмица

Петък, 17 Юли 2020 | 17:27:34 Надежда Ненова
3

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечеб

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ и изменението в медицинската документация - История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и “История на новороденото“, които по предложението на НЗОК трябваше да влязат в „Първични медицински документи“. Това стана ясно от писмо на БЛС до НЗОК.

„Предлагаме Ви, пилотните тествания за подаване по електронен път на изискуемите първични медицински документи в съответствие с § 9,  §17и §18 на Анекса да се проведат, без изрично тези текстове да бъдат разписани в настоящото допълнение и изменение на рамковия договор, като заявяваме готовност да сътрудничим и съдействаме активно за организиране и осъществяване на пилотното прилагане на проекта. Въвеждане на изискването за подаване на информация в реално време за извършваните дейности от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и новите формати на „История на заболяването”, би могло да се предвиди най-рано с анекса след обсъждане на всички аспекти и промяна в съответните текстове на специалната част на рамкови рамковия договор", пише в писмото. 

„Когато за първи път се срещнаха колегите от УС с представители на Касата, беше за да се обсъдят само две теми – повишаване на цените на инфекциозните пътеки и тази за COVID и осигуряване на допълнително плащане за всяка пътека за скрининги. Изведнъж обаче се оказа, че се иска да бъде въведено нещо, което изобщо не е било обсъждано. Направихме всичко възможно да успокоим колегите, но не се получи. Има напрежение в съсловието. Не можем да подпишем на инат без да отчетем притеснението на колегите. До подписването нищо не е окончателно, а разговорите продължават. Разбрали сме се другата седмица отново да се видим, няма нищо фатално.“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net.

Той припомни, че на срещата във вторник в МЗ, представителите на УС на БЛС са се опитали да направят максимално приемлив вариант на текстовете: до края на 2020 г. 10% от медиците в извънболничната помощ да тестват системата, без това да се отразява на начина им на отчитане, а от 1 януари ако тя е показала, че работи да влезе в сила. „Веднага след срещата във вторник обаче, колегите от цялата страна реагираха и бяха категорични, че не трябва да допускаме отчитането в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ да залегне в Анекса, защото всички са притеснени. Колегите не са съгласни такава сериозна промяна да се случва по този начин – без никой нищо да е видял, без да има предварителна информация, просто директно разписано в НРД, при това по средата на годината“, каза д-р Маджаров и допълни:

„След четири месеца  при нормални обстоятелства ще имаме Събор, на който, ако дотогава всичко е наред с пилотните проучвания, това изискване ще влезе в сила от 1 януари, така както сме се разбрали. Практически отсрещната страна се съгласи да бъде въведена тази промяна от 1 януари, съгласи се това отчитане да бъде тествано с пилотни практики. Проблемът е в това, че те държат това да бъде записано в НРД, което е безсмислено и не разбираме защо се настоява то да бъде специално разписано. Пилотните практики се правят и без да са записани в НРД или Наредба“, каза той.

Д-р Маджаров припомни, че БЛС е изпратило писмо и до Касата, и до Министерството с изразено желание да участва в изработването на бъдещата Единна информационна система. „Досега нямаме никакъв отговор, но изведнъж ни се казва: „Готови сме и няма нищо страшно“. Да въведеш система за електронно отчитане, която никой не е виждал и то директно да я запишеш в НРД или в нормативна уредба, е изключително притеснително. Ако някой смята да прави нещо еднолично, нека го направи с наредба на министъра. В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bawr

Alest 20.07.2020 11:13:52

"В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров." Ами то там е работата де. Хитруванията на госпожата Начева.За всичко да е виновна НЗОК.Използваме намалението,за да си прокарваме "обещанията" дето ги е дала.

Гост 20.07.2020 15:56:16

Тя е много дашна на обещания. Чакай да свърши работа....ама друг път.

Гост 17.07.2020 19:17:46

НЗОК може да изчака четири месеца. Защо да се подписва Анекс тогава. Нека след събора БЛС да предложат анекс


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проучване сочи: Над 40% от французите не искат да се ваксинират срещу COVID-19
24.10.2020 12:40:12

Проучване сочи: Над 40% от французите не искат да се ваксинират срещу COVID-19

41,11% от французите, участвали в глобално проучванe за нагласите към ваксините, са заявили, че н ...

БЛС: Болниците трябва да останат отворени, а дискотеките да се затворят
24.10.2020 11:22:53

БЛС: Болниците трябва да останат отворени, а дискотеките да се затворят

Снощи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди да бъде спрян плановия ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...