!
Неделя, 14 Април 2024
17
юли
3
 

БЛС: Тестването на отчитането в реално време не трябва да е записано в НРД

Разговорите между Лекарския съюз и НЗОК за Анекса продължават и следващата седмица

Петък, 17 Юли 2020 | 17:27:34 Надежда Ненова
3

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечеб

Анексът към НРД, с който се увеличават цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести и COVID и се осигурява допълнително заплащане за абсолютно всички пътеки, ще бъде подписан, ако от него отпаднат изискванията за отчитане в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ и изменението в медицинската документация - История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и “История на новороденото“, които по предложението на НЗОК трябваше да влязат в „Първични медицински документи“. Това стана ясно от писмо на БЛС до НЗОК.

„Предлагаме Ви, пилотните тествания за подаване по електронен път на изискуемите първични медицински документи в съответствие с § 9,  §17и §18 на Анекса да се проведат, без изрично тези текстове да бъдат разписани в настоящото допълнение и изменение на рамковия договор, като заявяваме готовност да сътрудничим и съдействаме активно за организиране и осъществяване на пилотното прилагане на проекта. Въвеждане на изискването за подаване на информация в реално време за извършваните дейности от изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и новите формати на „История на заболяването”, би могло да се предвиди най-рано с анекса след обсъждане на всички аспекти и промяна в съответните текстове на специалната част на рамкови рамковия договор", пише в писмото. 

„Когато за първи път се срещнаха колегите от УС с представители на Касата, беше за да се обсъдят само две теми – повишаване на цените на инфекциозните пътеки и тази за COVID и осигуряване на допълнително плащане за всяка пътека за скрининги. Изведнъж обаче се оказа, че се иска да бъде въведено нещо, което изобщо не е било обсъждано. Направихме всичко възможно да успокоим колегите, но не се получи. Има напрежение в съсловието. Не можем да подпишем на инат без да отчетем притеснението на колегите. До подписването нищо не е окончателно, а разговорите продължават. Разбрали сме се другата седмица отново да се видим, няма нищо фатално.“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net.

Той припомни, че на срещата във вторник в МЗ, представителите на УС на БЛС са се опитали да направят максимално приемлив вариант на текстовете: до края на 2020 г. 10% от медиците в извънболничната помощ да тестват системата, без това да се отразява на начина им на отчитане, а от 1 януари ако тя е показала, че работи да влезе в сила. „Веднага след срещата във вторник обаче, колегите от цялата страна реагираха и бяха категорични, че не трябва да допускаме отчитането в реално време на лечебните заведения в извънболничната помощ да залегне в Анекса, защото всички са притеснени. Колегите не са съгласни такава сериозна промяна да се случва по този начин – без никой нищо да е видял, без да има предварителна информация, просто директно разписано в НРД, при това по средата на годината“, каза д-р Маджаров и допълни:

„След четири месеца  при нормални обстоятелства ще имаме Събор, на който, ако дотогава всичко е наред с пилотните проучвания, това изискване ще влезе в сила от 1 януари, така както сме се разбрали. Практически отсрещната страна се съгласи да бъде въведена тази промяна от 1 януари, съгласи се това отчитане да бъде тествано с пилотни практики. Проблемът е в това, че те държат това да бъде записано в НРД, което е безсмислено и не разбираме защо се настоява то да бъде специално разписано. Пилотните практики се правят и без да са записани в НРД или Наредба“, каза той.

Д-р Маджаров припомни, че БЛС е изпратило писмо и до Касата, и до Министерството с изразено желание да участва в изработването на бъдещата Единна информационна система. „Досега нямаме никакъв отговор, но изведнъж ни се казва: „Готови сме и няма нищо страшно“. Да въведеш система за електронно отчитане, която никой не е виждал и то директно да я запишеш в НРД или в нормативна уредба, е изключително притеснително. Ако някой смята да прави нещо еднолично, нека го направи с наредба на министъра. В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZsV2

Alest 20.07.2020 11:13:52

"В закона пише, че когато има наредба на министъра не е необходимо да се подписва НРД по тази част, но отговорността ще бъде само на МЗ“, каза д-р Маджаров." Ами то там е работата де. Хитруванията на госпожата Начева.За всичко да е виновна НЗОК.Използваме намалението,за да си прокарваме "обещанията" дето ги е дала.

Гост 20.07.2020 15:56:16

Тя е много дашна на обещания. Чакай да свърши работа....ама друг път.

Гост 17.07.2020 19:17:46

НЗОК може да изчака четири месеца. Защо да се подписва Анекс тогава. Нека след събора БЛС да предложат анекс


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...