!
Вторник, 25 Юни 2024
30
окт
10
 

БСК: Крайно време е да се остойности основния пакет от здравни дейности

Няма решение за ограничаване разходите за лекарства, твърдят от стопанската камара

Сряда, 30 Октомври 2019 | 17:02:35
10

В проектобюджета на НЗОК за 2020 г. не се предвижда значително увеличаване на публичните средства за здравеопазване, чиито размер като дял от БВП достига 4,5 %, при над 6-11% в редица държави-членки на ЕС. Това пише в становище на Българската стопанска

В проектобюджета на НЗОК за 2020 г. не се предвижда значително увеличаване на публичните средства за здравеопазване, чиито размер като дял от БВП достига 4,5 %, при над 6-11% в редица държави-членки на ЕС. Това пише в становище на Българската стопанска камара, изпратено до министрите на финансите, здравеопазването и труда и социалната политика. 

Според тях във финансовият документ също така липсва решение за ограничаване на разходите за лекарства, които достигат до 30% от бюджета, при средно равнище за страните от ЕС 15-18%. Друг проблем, изтъкнат от организацията е, че размерът на осигурителните вноски, които държавата превежда не съответства на реалните разходи за лечение. За 2020 г. вноската от държавата за едно лице ще е около 34 лв. при среден размер, дължим за осигурени лица по трудови отношения, от 80 лв., допълват от БСК.

Според работодателската организация с предложения проект на бюджет се възпроизвежда рамката за недофинансиране на дейността на НЗОК от предишните години.

Ето пълният текст на становището по проекта на бюджет на НЗОК за 2020 г.

Не се предвижда значително увеличаване на публичните средства за здравеопазване, чиито размер като дял от БВП достига 4,5 %, при над 6-11% в редица държави-членки на ЕС, като:

запазването на сравнително нисък дял на публичните средства за здравеопазване резултира в постоянно влошаване на качеството на обслужване и намаляване възможностите за оказване на адекватна медицинска помощ;

не се създават възможности за мотивация и задържане на медицинския персонал и особено за повишаване на неговата квалификация.

Крайно време е да се остойности основният пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, като се преодолеят последиците от отмяната на Наредба № 3/ 20.03.2018 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, с решение от 7 октомври т.г. на петчленен състав на ВАС. По този начин ще могат да се определят реалните разходи, необходими за гарантиране на финансирането за този пакет, и ще бъде осигурен достъп до информация за всички осигурени лица.

Не се предвижда увеличаване на дела на разходите за извънболнична помощ, за сметка на прехвърляне на дейности от болничната помощ. Делът на средствата за болнична помощ се запазва около 49,8%, при средни равнища е ЕС от около 30%.

Липсват решения за ограничаване на разходите за лекарства, които достигат до 30% от бюджета, при средно равнище за страните от ЕС 15-18%.

Липсват политика и действия за плащания по натрупани задължения за лечение на осигурени лица в чужбина. Налице е трайна тенденция натрупаните задължения от повече от 260 млн. лв. да се увеличават, като предвидените средства са крайно недостатъчни.

Разходите за здравеопазване за сметка на пациентите непрекъснато се увеличават и стават непосилни за голяма част от населението. По данни на Световната банка, 50% от здравните услуги се плащат от пациентите, като очакванията са тази тенденция да се запази и през следващата година.

От години размерът на осигурителните вноски, които държавата превежда за осигурените от нея лица (пенсионери, деца, безработни, учащи се), не съответства на реалните разходи за лечение на този контингент. За 2020 г. вноската от държавата за едно лице ще е около 34 лв. при среден размер, дължим за осигурени лица по трудови отношения, от 80 лв.

Не са изяснени редът и източникът за погасяване на просрочени задължения на болниците, които в голямата си част са държавни. Налице е реална опасност погасяването на тези задълженията да се прехвърли за сметка на предвидените за 2020 г. средства за болнична помощ, което допълнително ще дебалансира системата.

Катастрофално е състоянието на редица общински болници, голяма част от които са пред технически фалит. Същевременно, предвиденото увеличение в държавния бюджет за 2020 г. за делегираните от държавата дейности за текущи разходи е само 14,9 млн. лв. при общ размер от 170 млн. лв.

С предложения проект на бюджет се възпроизвежда рамката за недофинансиране на дейността на НЗОК от предишните години.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yf@R

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 01.11.2019 15:09:15

На Киро Ментата реформата му е да създаде такива условия ,че да няма никаква реформа. Така му е наредил на уше Бочко Тиквето и генералната линия на Партията требе да се спазва. На тиквоболшевиките им е удобно да няма промени за да могат да обвиняват лекарите, че крадат и така тиквите да обясняват на всички в ЕС защо нищo не се получава в блатото България. Не защото отделят най-мизерния бюджет в ЕС за здраве , а защото лекарите крадяли. Но никакви мерки иначе. Ако лекарите крадяха здравната система, логично беше да вкарат повече здравни фондове и тях да ги крадат. Но не - тиквоболшевиките си държат НЗОК защото от там най-лесно се присвояват средства, когато келавата институция ти е изцяло подчинена. Геберастите не биха могли да отклоняват средства за здравеопазване от частни фондове, само от партийната НЗОК. Сега става ли ясно кой краде здравната система ? Да. герберастката хунта, не друг. Щом няма реформи в начина на финансиране, значи тази система е единствено удобната за хунтата. А пропагандните крясъци срещу лекарите ще продължават. Докато има глупаци да им работят с НЗОК.

Гост 31.10.2019 23:30:46

Този е толкова великолепен нещастник

Гост 31.10.2019 13:59:17

АКО НЯКОИ ИСКА ДА ВИДИ НОВА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, да посети следния сайт https://www.bbc.com/news/uk-wales-50209959. Това е инвестиция на зелено на NHS, при това университетска болница в южен Уелс. НЕ Е ЧАСТНА БОЛНИЦА!!!

Гост 31.10.2019 10:57:13

Остойностяването на дейностите от основния пакет не е толкова сложен процес. Знаят се цените на всичко необходимо за осъществяването им, известен е пазарът на труда при лекарите и професионалистите по здравни грижи. Фактът, че години наред няма остойностяване говори, че управляващите не искат да го аправят.

Д-рДимитров 31.10.2019 08:17:54

За съжаление и този министър върви по пътя на Москов.Не осъзнава,че така не се прави остойностяване.Не е определил какво ще остойностява.Преработваната му наредба е предварително обречена в съда.

Гост 31.10.2019 01:12:19

И в това време Методи Янков кара Range Rover Autobiography, айде де

Гост 31.10.2019 12:07:43

Бай Мето е стар крадец

Dr_Doolittle 30.10.2019 21:35:48

Мда реформата се отлага, по-скоро приказките за реформа защото тиквокомунистите дълбоко в червената им гнусна душа никога всъшност не са искали реформа в здравеопазването. Докато има глупаци, които работят за Семашко проблем няма за пролетарската им елекотрална паплач. Стратегията им е приемане на нов стар НРД, след това 10 месеца се говори за реформи и след това пак нов стар НРД по схемата полузакърпен Семашко. И така 19 години. От време на време се явява главната Тиква и изръсва: Аз колко пари съм дал Аз,Аз,Аз.... С две думи да не чувам повече да ми искате пари. А парите не са естествено от него от задния джоб на шортите му ,а са от 2 милиона данъкоплатци, които след това мизерени средства ползват 7 милиона и всички искат германски стандарти на обслужване. И те така.

Гост 30.10.2019 19:19:49

Докато здравноосигурителната ни система се яха от чугунените тиквопитеци Жени Начева, Киро, Бойчето им Пенков и още десетина удобни за олигархията, фарма мафията и политическата измет, всяка година ще получаваме по повече от същото. А същото е недоволни пациенти и лекари, неостойностени дейности, кражби и покриването им от чантаджиите в НЗОК, Мед. надзор и МЗ, претопляне на манджата за реформа в здравеопазването, изразяваща се в домонополизация на касичката, във въвеждане на електронна лична здравна карта, в увеличение доходите на лекари и мед. сестри. Това е, реформата се отлага отново! Докога?

БЛС-Въоръжено Крило 30.10.2019 19:08:55

19 години си ги пишем тези работи. Само на болшевиките не омръзна това да се повтаря сто пъти. Гледат си само близките до Партията пътно-строителни фирми да захлебват постоянно и редовно и да са абонирани за десетилетия за ремонти. От здравеопазване Бочко Тиквето не пИчели


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...