!
Сряда, 24 Април 2024
21
апр
5
 

БФС иска по-високо заплащане за е-рецептите на 100% реимбурсираните лекарства

Петък, 21 Април 2023 | 17:09:26
5

Увеличение от 4 лв. на 5 лв. за изпълнени е-рецепти за 100% покрити от Касата лекарства за домашно лечение искат от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Това се посочва в становище на съсловната организация на магистър-фармацевтите до Надзорния съвет н

Увеличение от 4 лв. на 5 лв. за изпълнени е-рецепти за 100% покрити от Касата лекарства за домашно лечение искат от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Това се посочва в становище на съсловната организация на магистър-фармацевтите до Надзорния съвет на НЗОК във връзка с бюджета на фонда, който вчера бе приет от Надзора.

„През последните години е налице трайна и стабилна тенденция в броя на изпълнени предписания за лекарствени продукти, които са с ниво на заплащане от бюджета на НЗОК 100%. Нашите искания ще ангажират ресурс за 7 месеца на 2023 г., който е в рамките на около 8 млн. лв.“, посочват от БФС.

От съсловната организация припомнят, че посочената сума не е променяна повече от година, въпреки че за това време разходите за работна заплата, консумативи и режийни, наеми и други за аптеките са нараснали с около 20 – 25%, инфлацията в страната е висока, има и ръст на работната заплата.

От БФС допълват още, че в приетия Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. и при обсъжданията на проекта за ЗБНЗОК за 2023 г. за другите медицински дейности и специалисти е предвидено увеличение на стойностите с над 30% за последната една година. Същевременно обаче за труда на магистър-фармацевтите не е предвидено никакво увеличение, което ги поставя в неравноправно и унизително положение, смятат от съсловната организация.

„Искаме да припомним, че по силата на няколко решения на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) действащата нормативна уредба относно липсата на възнаграждението на аптеките за отпускане на напълно заплатени с публични средства лекарствени продукти създава предпоставки за нарушаване на достъпа на пациентите до лекарствени продукти. Според КЗК държавата следва да приеме своята функция и да измени нормативната уредба, като внесе баланс в интересите на заинтересованите лица и по този начин осъществи ефективно целта на правната уредба да гарантира достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти. КЗК постановява, че за последните 8 години правната уредбата не само, че не изпълнява препоръките за съответствие с правилата на конкуренцията, но се влошава значително“, категорични са от БФС.

Фармацевтите възразяват също така срещу „срещу начина, по който през Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. се прави опит за промяна на обществени взаимоотношения, регулирани през други специални закони, които нямат нищо общо с определяне на годишните стойности на разходите на осигурителния фонд“. По тази причина от съсловната организация настояват от проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г., глава „Преходни и заключителни разпоредби“, да отпаднат параграфи §14, §15 и §16, в които се регламентира подписването на рамков договор между БФС и Касата, по примера на този между БЛС и фонда и БЗС и НЗОК.

Фармацевтите потвърждават също така готовността си да участват в обсъждания, насочени към създаване на отделен НРД за лекарствени продукти и медицински изделия  по модела на сега действащите НРД за медицинските и денталните дейности.

С пълния текст на становището можете да се запознаете тук.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Ffe

друг бакалин 22.04.2023 14:43:45

Как така "безплатно" изписвате? Нали си вземате от НЗОК такса за прегледа,в която влиза и изписването? А ако трябва да вложите собствени средства в закупуване на лекарства,за които касата ви плаща/евентуално,може и да отхвърли рецептата/ след два месеца,без никаква лихва,надценка? Просто ги въртим,ей така ,за кеф. Но както и да е,кое ви нахъса толкова срещу бакалите?

аз 22.04.2023 19:37:56

И колко е тази такса? Или просто си дрънкаме да става лаф!

аптекар-роб 22.04.2023 09:09:37

Изхвърлиха ни куха рецепта, нулева за около 800 лв, без никаква наша вина, естествено и 4- те лв няма да получим. Плюс бонуса за санкция от няколко стотици лв при тематична проверка! Какво увеличение, Какви 5 лв?! Робите аптекари /фармацевти/заложници на цялата система си траят … докога?! Не споменавайте за арбитраж - не работи тая опция!

Гост 21.04.2023 17:59:59

Мда личните лекари ги пишат безплатно, ,в много случаи те са автори на терпията обаче видиш ли от бакалията аптека ще взимат за обработката на рецептата след като лекарят е обработил по същия начин тази рецепта за да стигне до НЗИС и аптеката. Б@си идиотщината в тази дупка България. Ама ще видим кой ще ви пише, издава и праща електронно рецепти ,когато почнат лавинообразно да се затварят ОПЛ практики и кой ще духа супата накрая. Еестествено за дупката България и от УС на БЛС мълчат като патки. Никога не са се застъпили за колегите си ,но иначе им харесва харченето на членския ни внос ,нали.?!

Бакал към търгаш 22.04.2023 14:24:00

Рецептите се пишат за пациентите. Скъпо струващите и нулеви позиции /носещи 0 лв приход за аптеките/ и в същото време закупени от обектите и подарени на болните не носят нищо друго, освен риск да не се платят от НЗОК поради някакъв пропуск на изписващия или някаква приумица на фонда! Не изписвайте рецепти, щом не желаете! Да му мислят болните! А и не разбирам какви позитиви носи противопоставянето между различните участници в лечебния и лекарство-снабдителния процес!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...