!
Вторник, 23 Юли 2024
29
март
 

БФС съгласни за удължаване на договора с Касата, но до края на април

Сряда, 29 Март 2023 | 13:47:03


Българският фармацевтичен съюз (БФС) е съгласен да подпише анекс за продължаване действието на договора с НЗОК. Това съобщават от съсловната организация в писмо до осигурителния фонд. Припомняме, вчера от Здравната каса

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е съгласен да подпише анекс за продължаване действието на договора с НЗОК. Това съобщават от съсловната организация в писмо до осигурителния фонд.

Припомняме, вчера от Здравната каса предложиха договорът да се удължи до края на май, за да не се нарушава достъпът на пациентите до лекарства, покривани от фонда.

От БФС обаче искат удължаването да е с един месец – до края на април, след което да се подпише нов договор, който да влезе в сила от 1 май.

Причината: „По проекта на настоящите Условия и ред работихме в продължение на почти пет месеца, като резултатът, който постигнахме, е договаряне на разпоредби, които позволяват подобряване на контрола при предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. Както знаете, причината Български фармацевтичен съюз да подпише анекс за удължаване срока на действие през декември на 2022 г. беше, че е необходим по-дълъг срок за обсъждане между преговарящите на спорните разпоредби от Условия и ред, касаещи контрола. В края на преговорния процес съгласие бе постигнато по всички спорни въпроси, касаещи въвеждането на контроли, за което и двете страни направиха взаимни компромиси. Не виждаме основателна причина, поради която договорените текстове не биха могли да влязат в сила. Считаме, че въвеждането им би подобрило контрола върху разходването на публични средства, както и би облекчило дейността на търговците на дребно с лекарствени продукти и в този смисъл – наложително е това да се случи“, пишат от съсловната организация на фармацевтите до Касата.

Според тях блокирането на въвеждането на вече договорения ред за упражняване на контрол с изисквания, които не са обсъждани в рамките на преговорния период, компрометира съвместните усилия на преговарящите в тази посока, както и целия договорен процес, включително подкопава доверието на пациенти и медицински специалисти в институциите.

„В този смисъл, ръководството на БФС настоява за въвеждането на договорените автоматизирани контроли при предписване и отпускане на лекарствени продукти, със срок за техническа реализация не по-късно от 01.07.2023 г.“, казват от там.

Същевременно от съсловната организация са категорични, че независимо от периода на действие на анекса, няма да променят позицията си по спорните текстове, засягащи достъпа на пациентите до лекарства и въвеждането на задължение за аптеките да подават повторно верификационни данни към НЗОК.

„По тези предложения сме изразили становището си, като оставаме отворени да продължим дискусията в посока, която ще удовлетвори и двете страни“, декларират от БФС.

В заключение, за да не останат пациентите без достъп до лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, реимбурсирани от НЗОК, фармацевтите предлагат подписване на анекс за удължаване на действието на настоящия договор с касата до 30.04.2023 г. едновременно с нов договор, включващ вече договорените контроли, както и следните условия:

„При изразено желание от страна на ЗОЛ/получателя изпълнителят може да отпусне по-малко количество от предписаните ЛП, МИ и ДХСМЦ в електронното предписание и включено предложението на БФС за текста на параграф 10: При осигурена техническа възможност за сравняване на данните от възложителя с информацията от регистрите на Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и след двумесечен период на проверка на правилното функциониране на системата, възложителят ще заплаща на изпълнителя стойността на отпуснатите лекарствени продукти от електронното предписание, след като извърши проверка на отчетените продукти с подадените от изпълнителите в регистрите на БОВЛ верификационни данни за съответния лекарствен продукт, съдържащ елементите на верификационния код. За времето на проверката възложителят изпраща информация на аптеките за лекарствени продукти, които не биха били заплатени по това основание), които да влязат в сила от 01.05.2023 г.“

БФС заявява, че двата документа трябва да се подпишат едновременно и изразява надежда, че Касата ще приеме тези предложения.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jrK4


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...