!
Четвъртък, 28 Март 2024
07
ян
 

БХК: Първият анализ на майчината смъртност у нас търси отговор на много въпроси, свързани с правата на жената

Петък, 07 Януари 2022 | 17:05:25


За периода от 2010 до 2020 г. включително в България е установена смъртта на 66 жени, починали в периода на бременността, раждането и 42 дни след него. Данните се разминават от посоченото в официалната статистика и имат някои ограничения, които показва

За периода от 2010 до 2020 г. включително в България е установена смъртта на 66 жени, починали в периода на бременността, раждането и 42 дни след него. Данните се разминават от посоченото в официалната статистика и имат някои ограничения, които показват, че дори и това може да не е реалното число. За това алармират от Българския хелзинкски комитет. Оттам посочват, че информацията им се базира на анализ на майчината смъртност, причините ѝ и начина на отчитане и контрол, изготвен от доц. Никола Василев, д-р Румен Велев и д-р Дарина Минева по поръчка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Анализът на майчината смъртност за периода 2010 – 2020 г. е първият институционален опит да се даде отговор на най-важните въпроси – колко често в България жените загиват по време на бременност, раждане и послеродов период; какви са причините за това и може ли поне част от тези причини да бъдат предотвратени“, отбелязват от БХК.

От неправителствената организация очертават и предисторията на идеята да бъде изготвен такъв анализ и резултатите от него да станат публично достояние.

Както Zdrave.net писа, авторите на изследването са категорични, че проблемът с майчината смъртност е не само медицински, в тесен смисъл акушерски, но и социалномедицински проблем, проявяващ се като единна единица на майчиното и детско здраве.

От БХК поясняват, че в началото на 2021 г., в рамките на подготовката на Годишния доклад за правата на човека за 2020 г. са се натъкнали на тревожно разминаване в данните, които официалните институции съобщават относно майчината смъртност през 2019 г. и други тревожни тенденции по отношение гарантирането на човешките и гражданските права на жената в периода на бременността и раждането.

На база данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, организацията установи, че НЗОК съобщава 7 случая на майчина смърт, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е проверявала 6 такива, а Националният статистически институт е отчел 0 за посочената година.

БХК е сигнализирал публично за този проблем и е подал редица сигнали до ангажираните институции – Националния статистически институт (НСИ), Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването.

„Въз основа на подадения сигнал, още през март Инспекторатът на НСИ извърши проверка на данните в смъртните актове на жените, попадащи в обхвата на казуса, и предостави отговор, че данните са събрани и отчетени коректно.

През април 2021 г. тогавашният екип на Министерството на здравеопазването също проучи дали данните са събрани коректно от НЗОК и Националния център по обществено здраве и анализи, и след като установи, че не е налична статистическа грешка, изпрати отговор до БХК в този смисъл. Разминаването в данните беше аргументирано с факта, „че бременна или раждаща жена може да почине в резултат на друго заболяване, което е довело до смърт и в този случай в смъртния акт като причина за смъртта ще бъде описано другото заболяване“, отбелязват от неправителствената организация. .

Оттам допълват, че тъй като в МКБ 10 изрично са дефинирани майчина смъртност, късна майчина смъртност и смърт, свързана с бременността (Част 2, том 1), и посочените дефиниции обхващат практически всички причини за смърт, възникнали по време на бременността, раждането и послеродовия период, с изключение на „злополука и случайно възникнала причина“, БХК повторно са изпратили сигнала си до служебния екип на Министерството на здравеопазването през май 2021 г.

Вследствие на това е назначена нова проверка, която се базира на проучване на данните в смъртните актове на починалите през 2019 г. жени, попадащи в рамките на посочената дефиниция.

„Макар и значително по-детайлна, тази проверка също целеше да установи коректността на вписването на причините за смърт – коректност, която беше потвърдена още в началото на казуса от проверката, извършена от инспектората на НСИ“, допълват от БХК.

„Това усилие да се анализират данни е похвално, защото за съжаление не е рутинна практика у нас. Искрено се надяваме, че този доклад ще послужи за основа на още по-задълбочен анализ на качеството на грижите за бременните и родилките у нас, и до подобряване на спазването на правата им“, коментира Надежда Цекулова, директорка на програма „Кампании и комуникации“ в БХК.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UTb@


Всичко за коронавируса
Още новини
Мобилно приложение ще помага на пациентите да намират аптеките, от които да купят лекарствата си
28.03.2024 15:39:33 Надежда Ненова

Мобилно приложение ще помага на пациентите да намират аптеките, от които да купят лекарствата си

Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да открият своя лекарствен ...

Кампания за безплатни изследвания за рак на дебелото черво започва днес у нас
28.03.2024 15:10:49

Кампания за безплатни изследвания за рак на дебелото черво започва днес у нас

Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ се разгръща като мащабна инициатива, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...