!
Вторник, 16 Април 2024
07
ян
 

БХК: Първият анализ на майчината смъртност у нас търси отговор на много въпроси, свързани с правата на жената

Петък, 07 Януари 2022 | 17:05:25


За периода от 2010 до 2020 г. включително в България е установена смъртта на 66 жени, починали в периода на бременността, раждането и 42 дни след него. Данните се разминават от посоченото в официалната статистика и имат някои ограничения, които показва

За периода от 2010 до 2020 г. включително в България е установена смъртта на 66 жени, починали в периода на бременността, раждането и 42 дни след него. Данните се разминават от посоченото в официалната статистика и имат някои ограничения, които показват, че дори и това може да не е реалното число. За това алармират от Българския хелзинкски комитет. Оттам посочват, че информацията им се базира на анализ на майчината смъртност, причините ѝ и начина на отчитане и контрол, изготвен от доц. Никола Василев, д-р Румен Велев и д-р Дарина Минева по поръчка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Анализът на майчината смъртност за периода 2010 – 2020 г. е първият институционален опит да се даде отговор на най-важните въпроси – колко често в България жените загиват по време на бременност, раждане и послеродов период; какви са причините за това и може ли поне част от тези причини да бъдат предотвратени“, отбелязват от БХК.

От неправителствената организация очертават и предисторията на идеята да бъде изготвен такъв анализ и резултатите от него да станат публично достояние.

Както Zdrave.net писа, авторите на изследването са категорични, че проблемът с майчината смъртност е не само медицински, в тесен смисъл акушерски, но и социалномедицински проблем, проявяващ се като единна единица на майчиното и детско здраве.

От БХК поясняват, че в началото на 2021 г., в рамките на подготовката на Годишния доклад за правата на човека за 2020 г. са се натъкнали на тревожно разминаване в данните, които официалните институции съобщават относно майчината смъртност през 2019 г. и други тревожни тенденции по отношение гарантирането на човешките и гражданските права на жената в периода на бременността и раждането.

На база данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, организацията установи, че НЗОК съобщава 7 случая на майчина смърт, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е проверявала 6 такива, а Националният статистически институт е отчел 0 за посочената година.

БХК е сигнализирал публично за този проблем и е подал редица сигнали до ангажираните институции – Националния статистически институт (НСИ), Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването.

„Въз основа на подадения сигнал, още през март Инспекторатът на НСИ извърши проверка на данните в смъртните актове на жените, попадащи в обхвата на казуса, и предостави отговор, че данните са събрани и отчетени коректно.

През април 2021 г. тогавашният екип на Министерството на здравеопазването също проучи дали данните са събрани коректно от НЗОК и Националния център по обществено здраве и анализи, и след като установи, че не е налична статистическа грешка, изпрати отговор до БХК в този смисъл. Разминаването в данните беше аргументирано с факта, „че бременна или раждаща жена може да почине в резултат на друго заболяване, което е довело до смърт и в този случай в смъртния акт като причина за смъртта ще бъде описано другото заболяване“, отбелязват от неправителствената организация. .

Оттам допълват, че тъй като в МКБ 10 изрично са дефинирани майчина смъртност, късна майчина смъртност и смърт, свързана с бременността (Част 2, том 1), и посочените дефиниции обхващат практически всички причини за смърт, възникнали по време на бременността, раждането и послеродовия период, с изключение на „злополука и случайно възникнала причина“, БХК повторно са изпратили сигнала си до служебния екип на Министерството на здравеопазването през май 2021 г.

Вследствие на това е назначена нова проверка, която се базира на проучване на данните в смъртните актове на починалите през 2019 г. жени, попадащи в рамките на посочената дефиниция.

„Макар и значително по-детайлна, тази проверка също целеше да установи коректността на вписването на причините за смърт – коректност, която беше потвърдена още в началото на казуса от проверката, извършена от инспектората на НСИ“, допълват от БХК.

„Това усилие да се анализират данни е похвално, защото за съжаление не е рутинна практика у нас. Искрено се надяваме, че този доклад ще послужи за основа на още по-задълбочен анализ на качеството на грижите за бременните и родилките у нас, и до подобряване на спазването на правата им“, коментира Надежда Цекулова, директорка на програма „Кампании и комуникации“ в БХК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*s8X


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...