Четвъртък, 04 Март 2021
28
ян
1
 

БЧК: Нека не обезсмисляме жертвата на медиците и да спазваме мерките

Четвъртък, 28 Януари 2021 | 15:44:18
1

Нека не обезсмисляме жертвата на медиците, които загинаха, изпълнявайки своя дълг към обществото. Нека помним и с болка в сърцата почетем паметта на хората, които напуснаха този свят, поразени от COVID-19.  Това се посочва в призив на Българския ч

Нека не обезсмисляме жертвата на медиците, които загинаха, изпълнявайки своя дълг към обществото. Нека помним и с болка в сърцата почетем паметта на хората, които напуснаха този свят, поразени от COVID-19.  Това се посочва в призив на Българския червен кръст, в който се апелира за отговорно спазване на противоепидемичните мерки.

Нека уважаваме денонощните усилия на лекарите, медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и санитарите, които вече близо година рискуват живота си, водейки битка за нашия, гласи позицията на БЧК и се изтъква, че няма по-висша ценност от човешкия живот и само така ще можем да прегърнем своите близки и да се върнем към нормалността.

„Вече близо година целият свят, в т.ч. и България, се намират в напълно нова и изключително тежка кризисна ситуация, породена от пандемията от COVID-19. За съжаление, динамичната обстановка и новата мутация на вируса, принудиха повечето държави в Европа да въведат максимално строги мерки и ограничения, както и да вземат някои непопулярни решения, имащи пряко отношение към различните общности“, отбелязват от БЧК. От там допълват, че макар и значително по-либерални, въведените противоепидемични мерки у нас са изцяло насочени към опазване живота и здравето на всеки български гражданин. И въпреки че истинското предизвикателство се оказа индивидуалната отговорност на всеки от нас, мерките доказаха, че са работещи.

БЧК, в ролята й на най-голямата хуманитарна организация у нас, която подпомага държавните институции в борбата им срещу коронавируса, и която ежедневно се сблъсква с последиците от налаганите ограничения, ясно осъзнава трудността на ситуацията, в която всички ние сме поставени. Вече 11 месеца чрез своите доброволци и областни структури ние не спираме да подпомагаме не само лечебните заведения в цялата страна и медиците, работещи на първа линия, но и хилядите българи, засегнати по един или друг начин от пандемията и нейните неизбежни икономически и социални последици, допълват от там. От БЧК обаче подчертават, че човешкият живот е безценен, и че силната икономика се движи от здрави хора.

Промяната в поведението води до промяна и на моментната картина. Тя може да продължи да се подобрява или да обезсмисли всички положени до момента усилия и да ни върне към заболеваемостта от месеците ноември и декември, предупреждават от хуманитарната организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QKz6

Да да 28.01.2021 17:26:15

Поредните клакьори се появиха! Смешни сте!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...