Събота, 16 Януари 2021
11
дек
6
 

Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Вторник, 11 Декември 2018 | 16:44:10
6

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на п

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата, както и съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод, казва изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев, цитиран от БНР.

„Производителите поставят уникален идентификационен код, т.е. баркод, върху всяка една опаковка. И този код се внася в една европейска система, стига до национални хъбове и аптеката, когато продава лекарството, с четеца проверява кода и ако светне червено, т.е. този код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен – лекарството е било продадено, аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента“, обясни Денев.

По думите му, системата гарантира, че всяко лекарство, което пациентът получава, е истинско. „Пациентът може да е сигурен, че това, което той вади от опаковката, е същото, което производителят е сложил в нея. Да се предпази от фалшиви лекарства в аптечната мрежа“, коментира той и припомни за няколко казуса у нас, при които е било продадено истинско лекарство, но впоследствие опаковката му е била използвана отново, за да се постави в нея нелегален медикамент.

„С новата система това вече няма да е възможно. Веднъж сканирана опаковката, тя няма да може да бъде използвана втори път, за да се сложи в нея фалшиво лекарство“, посочи Денев.

Той припомни, че системата влиза в сила в цяла Европа от 10 февруари 2019 г. и увери, че това няма да доведе до увеличаване на цената на медикаментите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v%#q

възмутен 13.12.2018 08:58:34

Хора qчетете срока на опаковките и всичко, което пише защото в България все още има недобросъвестни фармацевти, които поради немърливост или осъзнато продават с изтекъл срок на годност

наблюдател 13.12.2018 08:40:45

не зная как ще се получи с този баркод но в аптека Ремедиум на Гзаф Игнатиев и канала има хранителни добавки с изтекъл срок на годност които се слагат по рафтовете в късния следобед Обърнах внимание на персонала , който остана учуден ?! Явно разчитат някой да не эабележи и да изтъргуват продукта. Редно ли е да эареждат хран.добавки /така модерни днес/ с изтекъл срок на годност ??????

Гост 12.12.2018 00:03:28

А какво изобщо гарантира на пациента някаква уж верификация извършвана от баш търговеца зад тезгяха наречен уж фармацевт ? Те здравните бакалии даже може да си монтират ярка зелена лампа светваща пред пациента с възглас 'ОРИГИНАЛ !, Оригинал, бате ! само и само да си продават каквото им падне, естествено брутално пак без изискуемата рецепта. Кога електронно ще се обвърже връзката УИН на лекаря ->ЕГН на пациента -> уникален код на медикамента_>регистрационен номер на аптеката ? Май на много гешефтарски мутри не им изнася това а ?

Гост 11.12.2018 21:50:21

Хайде край на реекспорта

GP 11.12.2018 21:11:14

Я да видим сега как ще се отпускат в аптеките и антибиотиците и всички останали лекарства , които трябва да са предписани по рецепта , задължително от лекар. Дали върху всяка рецепта ще се залупя стикер от продаденото лекарство или ще се изисква върху рецептата да се нанася и баркод от лекаря предписал лекарството.

Юри 11.12.2018 23:19:46

Нищо такова, просто ще цъкат баркода в компютъра и данните ще се изпращат в някаква база данни, която ще следи дали в регистрирано като произведено от производителя, купено от търговеца, продадено от аптеката. Никой няма да се интересува имало ли е рецепта, а камо ли да се лепят стикери. Това е някаква евродалавера в услуга на големите риби в фармацевтичния бранш. Май целта е да се удари паралелната Търговия и продажбата на лекарства през сайтове регистрирани извън Евросъюза. Просто явно корпорациите произвеждащи лекарства почнаха да понасят големи загуби от свободното движение на лекарства на европейско ниво и измислиха начин да го ограничат.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините
16.01.2021 12:18:01

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имуни ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...