!
Петък, 01 Декември 2023
11
дек
6
 

Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Вторник, 11 Декември 2018 | 16:44:10
6

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на п

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата, както и съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод, казва изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев, цитиран от БНР.

„Производителите поставят уникален идентификационен код, т.е. баркод, върху всяка една опаковка. И този код се внася в една европейска система, стига до национални хъбове и аптеката, когато продава лекарството, с четеца проверява кода и ако светне червено, т.е. този код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен – лекарството е било продадено, аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента“, обясни Денев.

По думите му, системата гарантира, че всяко лекарство, което пациентът получава, е истинско. „Пациентът може да е сигурен, че това, което той вади от опаковката, е същото, което производителят е сложил в нея. Да се предпази от фалшиви лекарства в аптечната мрежа“, коментира той и припомни за няколко казуса у нас, при които е било продадено истинско лекарство, но впоследствие опаковката му е била използвана отново, за да се постави в нея нелегален медикамент.

„С новата система това вече няма да е възможно. Веднъж сканирана опаковката, тя няма да може да бъде използвана втори път, за да се сложи в нея фалшиво лекарство“, посочи Денев.

Той припомни, че системата влиза в сила в цяла Европа от 10 февруари 2019 г. и увери, че това няма да доведе до увеличаване на цената на медикаментите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6YHx

възмутен 13.12.2018 08:58:34

Хора qчетете срока на опаковките и всичко, което пише защото в България все още има недобросъвестни фармацевти, които поради немърливост или осъзнато продават с изтекъл срок на годност

наблюдател 13.12.2018 08:40:45

не зная как ще се получи с този баркод но в аптека Ремедиум на Гзаф Игнатиев и канала има хранителни добавки с изтекъл срок на годност които се слагат по рафтовете в късния следобед Обърнах внимание на персонала , който остана учуден ?! Явно разчитат някой да не эабележи и да изтъргуват продукта. Редно ли е да эареждат хран.добавки /така модерни днес/ с изтекъл срок на годност ??????

Гост 12.12.2018 00:03:28

А какво изобщо гарантира на пациента някаква уж верификация извършвана от баш търговеца зад тезгяха наречен уж фармацевт ? Те здравните бакалии даже може да си монтират ярка зелена лампа светваща пред пациента с възглас ОРИГИНАЛ !, Оригинал, бате ! само и само да си продават каквото им падне, естествено брутално пак без изискуемата рецепта. Кога електронно ще се обвърже връзката УИН на лекаря ->ЕГН на пациента -> уникален код на медикамента_>регистрационен номер на аптеката ? Май на много гешефтарски мутри не им изнася това а ?

Гост 11.12.2018 21:50:21

Хайде край на реекспорта

GP 11.12.2018 21:11:14

Я да видим сега как ще се отпускат в аптеките и антибиотиците и всички останали лекарства , които трябва да са предписани по рецепта , задължително от лекар. Дали върху всяка рецепта ще се залупя стикер от продаденото лекарство или ще се изисква върху рецептата да се нанася и баркод от лекаря предписал лекарството.

Юри 11.12.2018 23:19:46

Нищо такова, просто ще цъкат баркода в компютъра и данните ще се изпращат в някаква база данни, която ще следи дали в регистрирано като произведено от производителя, купено от търговеца, продадено от аптеката. Никой няма да се интересува имало ли е рецепта, а камо ли да се лепят стикери. Това е някаква евродалавера в услуга на големите риби в фармацевтичния бранш. Май целта е да се удари паралелната Търговия и продажбата на лекарства през сайтове регистрирани извън Евросъюза. Просто явно корпорациите произвеждащи лекарства почнаха да понасят големи загуби от свободното движение на лекарства на европейско ниво и измислиха начин да го ограничат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация
01.12.2023 18:41:22

Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след д ...

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си
01.12.2023 17:15:04

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставкит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...