Четвъртък, 04 Март 2021
23
ян
 

Безплатни прегледи за Паркинсон до края на март

Събота, 23 Януари 2021 | 10:50:31


Продължават безплатните прегледи за пациенти с болест на Паркинсон в редица градове в страната. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. Поради големия интерес ср

Продължават безплатните прегледи за пациенти с болест на Паркинсон в редица градове в страната. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Поради големия интерес сред пациентите консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 г.

На телефон 0894 293 100 хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.

Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ стартира на 20 ноември 2020 г. и се реализира в разгара на пандемията от COVID-19. Тя има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване. Поради естеството на болестта много пациенти са затруднени да използват интернет и други съвременни технологии и разкритата телефонна линия на кампанията се оказа ценна и удобна възможност за тях да получат отговори на въпросите си и да намерят специалист-невролог в съответния им град. Близо 700 души до момента позвъниха на единната телефонна линия и получиха допълнителна информация и насоки за безплатните прегледите.

Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и са организирани така, че да се избегне струпване на хора пред кабинетите, отбелязват организаторите. На телефонната линия можете да се свържете през делничните дни в рамките на работното време от 9 до 17 ч. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

Паркинсоновата болест е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 милиона души в света.Тя се нарежда на 2-ро място по честота сред невродегенеративните заболявания в глобален мащаб след болестта на Алцхаймер.

Несръчност на едната ръка, промени в почерка и загуба на обоняние издават рано болестта. Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години, но все повече застрашава и по-млади хора.  Специалистите са единодушни около факта, че паркинсоновата болест се „подмладява” и засяга и хора в активна възраст. По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1.5 пъти повече мъжете. Според епидемиологични данни броят на болните в България е около 12-13 000 души, като над 1 200 от тях или 10% са в тежък стадий на болестта.

Причините за паркинсоновата болест са все още неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така. В повечето случаи паркинсоновата болест не е наследствена. Въпреки това е установено генетично предразположение към болестна форма близка до болест на Паркинсон. Съществуват малък брой случаи, при които мутации на определени гени причиняват Паркинсон.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PZyW


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...