Неделя, 27 Ноември 2022
24
ноем
 

Безплатни прегледи за мъжете в УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив

Липсата на симптоматика не е оправдание за отказ от профилактика, казва началникът на Клиниката по урология доц. д-р Маджид Кадим

Четвъртък, 24 Ноември 2022 | 11:14:22


Мъжете рядко отделят време за профилактичен преглед за разлика от жените, казва от лични наблюдения началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Маджид Кадим. Това е причината на тях да се посвети цели

Мъжете рядко отделят време за профилактичен преглед за разлика от жените, казва от лични наблюдения началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив доц. д-р Маджид Кадим. Това е причината на тях да се посвети целият месец ноември, когато до самия му финал се организират информационни кампании и безплатни прегледи с цел сведение за заболяванията и рисковете за здравето. Създадено е и световното движение Мовембър, за да покаже съпричастност и да насърчи за повече профилактични прегледи сред мъжете.

Безплатни профилактични прегледи ще се проведат и в Клиниката по урология към УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД - Пловдив на бул. Пещерско шосе 66 на 2 декември от 8:30 до 17:30 часа с предварително записан час до 1 декември на тел. 032/ 60 26 91.

„Липсата на симптоми, или тяхното пълно игнориране, не е причина за повечето мъже да не се преглеждат. Превантивните мерки могат да открият заболяване в ранен стадий и по този начин тяхното лечение е по-лесно, с по-добри терапевтични резултати“, смята началникът на клиниката.

Специалистът уточнява още, че съществуват редица заболявания с безсимптомно протичане. Намаляването на риска от възникване и развитие на много заболявания изисква мъжете да поемат сами отговорността за цялостното си здраве, като започнат с прегледите.

Много често здравните съвети включват намеса на хранене, спортуване, тютюнопушене, употребата на алкохол, хигиенични навици и т.н., но се пропуска съветът към мъжете да посетят и лекар, допълва още доц. Кадим.

„Контактът с уролог е връзката на пациента да получи повече и адекватна информация за моментното си здравословно състояние, а разбира се и специализирана грижа”, подчертава специалистът.

В Клиниката по урология към УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД - Пловдив работят едни от най-добрите специалисти в страната. Тя разполага с необходимата съвременна апаратура за извършване на диагностични и терапевтични процедури. Съвсем скоро предстои внедряването на нова апаратура за нуждите на пациентите.

Началникът на клиниката дава и няколко съвсем практични насоки, които могат да се вземат предвид. Той ги разделя по възрастови етапи и акцентира върху симптоми, изследвания, патологични отклонения и заболявания според Световната здравна организация.

При децата от 0 до 14-годишна възраст съществуват вродени аномалии на пикочо-отделителната и полова система, възпалителни заболявания, травматични увреждания и спешни състояния.

Младите на възраст от 15 до 44-годишна възраст също страдат от възпалителни заболявания, репродуктивни и онкологични.

При зрялата възраст между 45 и 90+ години се срещат възпалителни остри и хронични заболявания, обструктивни проблеми, еректилни смущения и онкологични заболявания.

Съветите на доц. Кадим са поне веднъж да се посещава лекар за ехографско изследване на пикочо-половата система, стандартни изследвания на кръв и урина, изследвания на ПСА (туморен маркер на простатната жлеза) за мъже над 50-годишна възраст, защото статистиката не е за пренебрегване.

За периода от месец октомври 2021 г. до октомври 2022 г., в клиниката на бул. Пещерско шосе 66 са приети и лекувани над 7300 пациенти.

Доц. д-р Маджид Кадим е завършил специалност „Медицина“ в Медицински университет - Пловдив през 1988 г. Клиничната си специалност „Урология” завършва през 1995 година. През 2015 година придобива ОНС „Доктор по медицина”. Доц. Кадим продължава образованието си и като допълнителна квалификация записва и завършва магистърска степен „Здравен мениджмънт” през 2018 година. Преподава урология и обща медицина в Медицинския университет в Пловдив. Участник е в множество курсове и семинари в България, Австрия и Германия. Член е на Научния съвет на научно изследователски институт по медицина към ВУАРР.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n51T


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...