!
Петък, 08 Декември 2023
11
ян
 

Безплатни ревматологични прегледи в УМБАЛ "Св. Марина" на 13 януари

Сряда, 11 Януари 2023 | 17:22:22


Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари, петък в Клиниката по ревматология (ет. 7, каб. 707) в основната сграда на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се осъществява

Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари, петък в Клиниката по ревматология (ет. 7, каб. 707) в основната сграда на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване всеки делничен ден от 08.00 ч. до 15.00 ч. на тел. 052/978 823, уточняват оттам.

Консултациите ще се извършат от доц. д-р Таня Шивачева, д.м. и екипа на Клиниката по ревматология, която тя ръководи.

Инициативата на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна има за цел да привлече вниманието на широката общественост към профилактиката, ранното откриване и навременното лечение на ревматологичните заболявания.

Специалистите от Клиниката по ревматология във варненската университетска болница са категорични, че ранната диагностика предотвратява инвалидизацията.

УМБАЛ „Св. Марина" разполага както с високоспециализирани модерни лаборатории по медицинска генетика и клинична имунология, така и с високоразделителни образни методики (компютърна аксиална томография (КАТ), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), позитронна емисионна томография (PET/CT)), които допринасят за своевременна ранна диагностика и контрол на автоинфламаторни, автоимунни и имуномедиирани ревматологични заболявания. Осъществяват се също така високоспецифични изследвания на костна плътност - двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA), ставна ехоскопия, капиляроскопия и др.

„Ревматологията е специалност с терапевтична насоченост и интердисциплинарен обхват за диагностика и лечение на широк спектър от заболявания, свързани с възпалителни, дегенеративни и автоимунни състояния", подчерта доц. Шивачева и уточни, че клиничната картина надхвърля ангажирането на стави, връзки, сухожилия, мускули, кости.

„Кожни обриви, възпаления на очите, стомашно-чревни оплаквания, главоболие, чести белодробни възпаления могат да бъдат част от по-сериозно заболяване. Поради разнородната симптоматика пациентите често имат объркване по отношение на тези заболявания и изпитват затруднение в търсенето на подходящ специалист и намирането на адекватна медицинска помощ", допълни още доц. Шивачева.

Най-голям дял от всички ревматологично болни, които се лекуват в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, са пациентите с възпалителни ставни заболявания - ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит. Лечебното заведения оказва както болнична помощ, така и амбулаторно наблюдение - диспансеризация.

Към УМБАЛ „Св. Марина" - Варна ежедневно работи и Специализирана комисия по ревматология за отпускане на биологични и таргетни синтетични медикаменти, информират още оттам.

Според специалистите от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, характерно за ревматологичните заболявания е съчетанието както на разнородни клинични прояви (най-често протичащи бавно, постепенно, но необратимо и често водещи до инвалидизация), така на придружаващи състояния и заболявания, които водят до по-кратък живот на тези пациенти. Това изисква прилагане на комплексен индивидуален поход за своевременна диагностика, лечение и наблюдение, мултидисциплинарен екип от специалисти, какъвто е на разположение във високотехнологичната университетска болница „Св. Марина" – Варна.

Съвременната ранна диагностика на ревматологичните възпалителни и автоимунни съдово-съединителни заболявания изисква приложение на съвременни знания и умения, високоспециализирани имунологични, генетични и образни методики. Варненската университетска болница „Св. Марина" предоставя всички необходими изследвания за цялостна диагностика на тези заболявания.

„Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна има изключителната привилегия да си сътрудничи с Лаборатория по медицинска генетика и Лаборатория по клинична имунология", подчерта още доц. Шивачева и уточни, че при необходимост за пациентите са на разположение високоспецифични методики за цитогенетична и молекулярно-цитогенетична (FISH) диагностика на хромозомни болести, имунофлуоресценция, имуноензимни методи (ELISA), имуноблот (профил на антитела), криоглобулини, HLA-B27 типизиране.

В УМБАЛ „Св. Марина" - Варна специализираната ревматологична помощ е подпомогната от необходимите й централна клинична лаборатория, високочувствителни съвременни образни методики - ехоскопия на стави и околоставни структури чрез модерен ултразвуков доплеров апарат с възможност за придвижване до леглото на болния, артроцентези, артроскопии чрез модерен артроскоп, разположен на територията на болницата, два ЯМР апарата, КАТ, ПЕТ скенер, конвенционална рентгенография, капиляроскопия, остеодензитометрия, възможности за биопсия и патоморфологично и имунохистохимично изследване на тъкани.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N5Sj


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...