!
Понеделник, 17 Юни 2024
11
ян
 

Безплатни ревматологични прегледи в УМБАЛ "Св. Марина" на 13 януари

Сряда, 11 Януари 2023 | 17:22:22


Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари, петък в Клиниката по ревматология (ет. 7, каб. 707) в основната сграда на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се осъществява

Безплатни ревматологични прегледи ще се проведат на 13 януари, петък в Клиниката по ревматология (ет. 7, каб. 707) в основната сграда на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване всеки делничен ден от 08.00 ч. до 15.00 ч. на тел. 052/978 823, уточняват оттам.

Консултациите ще се извършат от доц. д-р Таня Шивачева, д.м. и екипа на Клиниката по ревматология, която тя ръководи.

Инициативата на УМБАЛ „Св. Марина" - Варна има за цел да привлече вниманието на широката общественост към профилактиката, ранното откриване и навременното лечение на ревматологичните заболявания.

Специалистите от Клиниката по ревматология във варненската университетска болница са категорични, че ранната диагностика предотвратява инвалидизацията.

УМБАЛ „Св. Марина" разполага както с високоспециализирани модерни лаборатории по медицинска генетика и клинична имунология, така и с високоразделителни образни методики (компютърна аксиална томография (КАТ), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), позитронна емисионна томография (PET/CT)), които допринасят за своевременна ранна диагностика и контрол на автоинфламаторни, автоимунни и имуномедиирани ревматологични заболявания. Осъществяват се също така високоспецифични изследвания на костна плътност - двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA), ставна ехоскопия, капиляроскопия и др.

„Ревматологията е специалност с терапевтична насоченост и интердисциплинарен обхват за диагностика и лечение на широк спектър от заболявания, свързани с възпалителни, дегенеративни и автоимунни състояния", подчерта доц. Шивачева и уточни, че клиничната картина надхвърля ангажирането на стави, връзки, сухожилия, мускули, кости.

„Кожни обриви, възпаления на очите, стомашно-чревни оплаквания, главоболие, чести белодробни възпаления могат да бъдат част от по-сериозно заболяване. Поради разнородната симптоматика пациентите често имат объркване по отношение на тези заболявания и изпитват затруднение в търсенето на подходящ специалист и намирането на адекватна медицинска помощ", допълни още доц. Шивачева.

Най-голям дял от всички ревматологично болни, които се лекуват в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, са пациентите с възпалителни ставни заболявания - ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит. Лечебното заведения оказва както болнична помощ, така и амбулаторно наблюдение - диспансеризация.

Към УМБАЛ „Св. Марина" - Варна ежедневно работи и Специализирана комисия по ревматология за отпускане на биологични и таргетни синтетични медикаменти, информират още оттам.

Според специалистите от Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна, характерно за ревматологичните заболявания е съчетанието както на разнородни клинични прояви (най-често протичащи бавно, постепенно, но необратимо и често водещи до инвалидизация), така на придружаващи състояния и заболявания, които водят до по-кратък живот на тези пациенти. Това изисква прилагане на комплексен индивидуален поход за своевременна диагностика, лечение и наблюдение, мултидисциплинарен екип от специалисти, какъвто е на разположение във високотехнологичната университетска болница „Св. Марина" – Варна.

Съвременната ранна диагностика на ревматологичните възпалителни и автоимунни съдово-съединителни заболявания изисква приложение на съвременни знания и умения, високоспециализирани имунологични, генетични и образни методики. Варненската университетска болница „Св. Марина" предоставя всички необходими изследвания за цялостна диагностика на тези заболявания.

„Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна има изключителната привилегия да си сътрудничи с Лаборатория по медицинска генетика и Лаборатория по клинична имунология", подчерта още доц. Шивачева и уточни, че при необходимост за пациентите са на разположение високоспецифични методики за цитогенетична и молекулярно-цитогенетична (FISH) диагностика на хромозомни болести, имунофлуоресценция, имуноензимни методи (ELISA), имуноблот (профил на антитела), криоглобулини, HLA-B27 типизиране.

В УМБАЛ „Св. Марина" - Варна специализираната ревматологична помощ е подпомогната от необходимите й централна клинична лаборатория, високочувствителни съвременни образни методики - ехоскопия на стави и околоставни структури чрез модерен ултразвуков доплеров апарат с възможност за придвижване до леглото на болния, артроцентези, артроскопии чрез модерен артроскоп, разположен на територията на болницата, два ЯМР апарата, КАТ, ПЕТ скенер, конвенционална рентгенография, капиляроскопия, остеодензитометрия, възможности за биопсия и патоморфологично и имунохистохимично изследване на тъкани.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VZdv


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...