Петък, 07 Май 2021
05
окт
 

Без листа на чакащите за хората с ревматични заболявания поискаха пациенти

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 11:15:08 Полина Тодорова


Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства п

Да отпадне “листата на чакащите” за ревматично болните пациенти – това е едно от основните очаквания за промени в здравната система, касаещи хората с подобни проблеми, които бяха отправени по време на форума „Предизвикателства пред пациентите в ревматологията“. Какво още поискаха пациентите с артрит съобщи пред Zdrave.net Николай Недялков от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Другото основно искане на пациентите, свързано с болничната помощ, е оптимизиране на амбулаторните процедури и клиничните пътеки с цел премахване на административните пречки и осигуряване нужния достъп на пациентите до лечение и преминаване през експертни лекарски комисии. От пациентската общност настояват и за намаляване на документацията и въвеждане на електронни здравни услуги с цел улесняване на административното обслужване и превъзмогване на административните пречки, разясни той.

От АПРА имат и искания, касаещи извънболничната помощ. На първо място от там настояват за промяна на нормативните изисквания в посока засилване на ролята на извънболничната помощ. „Нужно е и изготвяне и провеждане на национална стратегия за ранна диагностика на ревматични заболявания от общопрактикуващите лекари, които правилно да диагностицират и насочват пациентите към ревматолог", допълни той. По думите му ранната диагностика е една от най-важните мерки, касаещи пациентите с този тип проблеми. „В болничната помощ лекарите ревматолози се затрудняват доста, защото има струпване пред кабинетите им, пациентите се изнервят. Те не могат да обърнат нужното внимание на пациентите и затова настояваме за по-голяма роля на извънболничната помощ“, поясни Недялков.

Не на последно място от пациентската организация настояват за осигуряване на по-лесен и бърз достъп в различни региони на страната до ревматолог, както и до експертните лекарски комисии при нужда. Всички мерки, които предлагат от АПРА и свързаната с тях нужда от нормативни промени, ще бъдат вписани в меморандум, който ще бъде представен на вниманието на депутатите от парламентарната здравна комисия, обясни Недялков.

Той съобщи и за резултатите от проучване, проведено сред 300 души с ревматични заболявания от цялата страна. 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение. 87% чувстват категорично подобрение от биологичната терапия, а 78% от запитаните са силно мотивирани да преминат през амбулаторните прегледи, които са задължителни за отпускане на биологично лечение, поясни той. Като основен извод проучването се налага нуждата от повече и по-равномерно разпределени ЕЛК, както и ревматолози на територията на страната, отбеляза още Недялков. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vTBx


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Калъчев: Преболедувалите тежко COVID обикновено имат сериозно количество антитела
07.05.2021 10:43:10

Д-р Калъчев: Преболедувалите тежко COVID обикновено имат сериозно количество антитела

Когато говорим за количествени антитела срещу COVID, тестът е най-добре да се направи не по-малко ...

Д-р Сибила Маринова: Болниците - донорски бази в страната са малко
07.05.2021 09:51:26

Д-р Сибила Маринова: Болниците - донорски бази в страната са малко

Болниците - донорски бази в страната са малко. Това трябва да се промени. Това заяви през bTV д-р ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...