Четвъртък, 16 Юли 2020
09
дек
11
 

Доц. Атанас Мангъров:

Без педиатрите, новата детска болница ще прилича на църква без попове

Няма да има промяна, защото хората мислят, че всички са им длъжни, категоричен е началникът на детското отделение в Инфекциозна болница

Понеделник, 09 Декември 2019 | 12:42:01 Надежда Ненова
11

 Окончателният доклад от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН) по случая с починалото 3-годишно дете

 Окончателният доклад от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН) по случая с починалото 3-годишно дете показа, че лекарите нямат вина за смъртта на детето. Резултатът обаче няма да промени отношението към педиатрите, нито ще ги освободи от вменената им вина, смята доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Доц. Мангъров беше част от експертния екип, проверявал действията на медиците. 

„Няма да има промяна, защото хората мислят, че всички са им длъжни и всеки, на който му се разболее детето, трябва да отиде веднага на най-високото място да се лекува като пререди всички останали“, каза пред Zdrave.net той.

За да разберат родителите къде трябва да си заведат детето, когато са уплашени за живота и здравето му, първо трябва да го види личния му лекар. „Той не е за украса или за да получава заплата, а за да ги съветва, ако не може да ги лекува. В случая с тригодишния Александър, майката сама е решила да действа. Даже не е отишла при личния си лекар и самостоятелно е дала на детето антибиотик, защото при личния лекар имало много хора“, разказа доц. Мангъров.

Той заяви, че антиботикът не е имало на какво да действа, защото е ставало въпрос за вирусна инфекция. „Развитието й е съчетание между вируса и детето. Ако това се беше случило януари или февруари, щяхме да сме сигурни, че е грип. Все още не е обявена грипна епидемия, но заболяването, което може да даде такава клинична картина, се нарича грип“, категоричен беше доц. Мангъров.

Той подчерта, че за проверката не е било необходимо отстраняването на директорите на трите болници, замесени в случая с починалото дете. „Пак добре, че не ги обесиха! При това положение кой да се хване да лекува дете и да поеме риск при лечението?! Вече сме останали без педиатрите. Ние имаме много малко специалисти, повече са лекарите, които работят с деца, но това не ги прави педиатри. Никой не иска да чуе проблема и нещата ще стават още по-зле.

Създаването на Национална детска болница, според него, няма да реши проблемът с желанието на пациентите за незабавно лечение, защото там също ще има струпване на хора и ще се налага да се чака. „Нали затова бяха създадени личните лекари. Дори да се направи Детската болница, там няма да има 20 кабинета, а ще са няколко, но за тежко болните деца. В София има 2 млн. души. Какво ще стане, ако всички хукнат направо към тези кабинети? Затова системата е степенувана. Първо отиваш на най-ниското ниво и по преценка те изпращат по-нагоре“, каза доц. Мангъров.  

Ако нещата останат така, новата детска болница ще прилича на църква, в която няма попове, допълни той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@%cp

СУДЖУЦИТЕ 09.12.2019 13:27:17

Той, Вождът-Слънце, и попове ще ви намери...А извини ли се на лекарите? А Хекимян?

Гост 09.12.2019 13:03:30

Въпросът е защо, въпреки че е безплатно, родителите не водят децата си на прегледи при ОПЛ?

OPL 09.12.2019 23:30:29

ОТГОВОР: Защото в цялата страна се нарушава и изкривява наредбата за достъпа до медицинска помощ. Народопсихология - да не се спазват правила. Затова е грозна страната ни, затова се задават и такива въпроси. За отлагане на изследване с един ден може да има жалба, последвана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от комплексна проверка, след което - глоба. На запад от нас има чакане с месеци за прегледи и изследвания, без жалби. Народопсихология и чиновническа психология. Такива едни особености плюс огромен разход на време за безсмислени дейности и различни препращания към ОПЛ. Пациентите, както и чиновниците не осмислят първопричините. Опашките са големи. Посещенията към специализираната медицинска помощ са три пъти повече от 1998 г., когато населението беше повече и направленията си бяха бл. 119 на МЗ. Задавайте още въпроси.

Гост 09.12.2019 13:25:37

Този въпрос има повече от един верен отговор.Даже повече от два.

БЛС-Въоръжено Крило 09.12.2019 13:21:04

Защото повечето фльорци мислят че при всяка хрема трябва да ходят в централна клиника и някой ще ги прегледа по-добере от личния им лекар ,след като личния лекар всъщност е достатъчно подготвен и ги познава още от бебета. Да не говорим,че такива бебемамакомки са го лекували самостоятелно с какво ли не вкл антибиотици купени от здравната бакалия наречена аптека и чак когато закъсват тогава вече го водят детето за 'довършителни дейности' . В същото време личните лекари са претоварени с несвойствени за квалификацията им задачи като изписване на книжка на лекарствата на Гошо, Пешо и Гинка след като работа на лекаря е да назначи терапията не и да се занимава със складово-счетоводна дейност по отпускане на таблетки и опаковки. Но това тъпанарската НЗОК няма да промени с електронизация и европеизация на здравната дейност защото не и пука за някакви европейски стандарти и как е на Запад.

До Крилцето 09.12.2019 17:40:07

Пак си се напоркал до козирката! Като си трезвен, пишеш що - годе свестни коментари, ама като му люснеш една дамаджана червено вино и 4 - 5 кебапа, хем и неграмотно пишеш, хем глупости от класа! И недей да обиждаш, че не ти подхожда на професията! То каква професия е да си ОПЛ, вече е друг въпрос, де...ама... все пак си лекар. Хипократова клетва си полагал. Барем специалност по обща медицина имаш ли? “Бебемамакомки “ ?! И кой ти дава право да наричаш майките ФЛЬОРЦИ?

До Кълката и тайфата 10.12.2019 15:38:16

1. Кой ми дава право да квалифицирам ОПЛ ли? Ами специалиста по белодробни болести. Така и не се научиха, казва тези елементарници що е то астма и ХОББ и да ги различават?! 2.От ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА -“ Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. “ А вие, личните лекари, гледате да ни претупате и само талони за специалисти давате. А самочувствието ви - до небето....

Гост 10.12.2019 13:00:09

Я ми напишете нещо от Хипократовата клетва, която споменавате, ако обичате!

лекар 10.12.2019 11:37:12

Да, много от колегите ОПЛ са педиатри, но натоварени с несвойствени дейности и торзомени от БГ мамки с глупости като незабавно спиране на хремата и температурата!!

лекар 10.12.2019 11:37:11

Да, много от колегите ОПЛ са педиатри, но натоварени с несвойствени дейности и торзомени от БГ мамки с глупости като незабавно спиране на хремата и температурата!!

Кълката 10.12.2019 00:10:05

Този, който ти даде право на тебе да квалифицираш каква професия била ОПЛ . Рийш.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС сезира прокуратурата за случая със спешния лекар в Радомир
16.07.2020 15:24:16

БЛС сезира прокуратурата за случая със спешния лекар в Радомир

„Българският лекарски съюз осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над м ...

СЗО и УНИЦЕФ: Светът е изправен пред срив на имунизационното покритие
16.07.2020 14:47:06

СЗО и УНИЦЕФ: Светът е изправен пред срив на имунизационното покритие

СЗО и УНИЦЕФ предупредиха днес за тревожен спад в броя на имунизираните деца в целия свят. Причин ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...