Събота, 16 Януари 2021
09
авг
1
 

Проф. Генчо Начев:

Белодробни трансплантации ще могат да се правят у нас през 2021 г.

Европа затяга режима заради криминалните трансплантации в Индия и Пакистан

Петък, 09 Август 2019 | 11:22:40
1

За тези, които имат познания в тази област, това е очаквано решение. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина" пред bTV по повод отказа на Виенската болница да трансплантира повече чужденци. „След една конферен

За тези, които имат познания в тази област, това е очаквано решение. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина" пред bTV по повод отказа на Виенската болница да трансплантира повече чужденци. „След една конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки за т.нар. трансплантационен туризъм и търговия с органи, и това е в основатасъответните държави да преустановят, надявам се много временно, тази дейност с чужденци, като се очаква някои промени в законодателства по места. Така че ние очаквахме този акт, той не е от изневиделица дошъл“, каза проф. Начев.

По думите му това е мярка във всички страни в Европа. „Причината е в начина, по който се извършват трансплантации в Индия, в Пакистан. Няма такива данни това да се случва в Европа, но самият факт, че се говори на тази тема, значи има някакъв превантивен характер, най-меко казано“, каза още той.

Проф. Начев беше категоричен, че лечението в чужбина е нож с две остриета, защото няма държава, която да не даде предимство на собствените си граждани пред тези, които идват от други страни. Затова и обучение на наши лекари в белодробните трансплантации имало отдавна. „Преди три години и половина изпратих трима души в Сан Диего при проф. Джеймисън, който се смята за основоположник на тази трансплантация и е човекът с най-много опит въобще в белодробните трансплантации. Те минаха месец и половина обучени там. След това, преди две години, наши също сътрудници от “Света Екатерина“ бяха в академията на проф. Клепетко, но там е едноседмично обучението“, каза той.

Според него, ако се следва програмата, която беше подписана с проф. Клепетко, в началото на 2021 г. трябва да бъде извършена първата белодробна трансплантация в България. „За мен това е много късна дата и мисля, че ако този тренинг се осъществи и в други болници, не само във Виена, три месеца са напълно достатъчно да бъде подготвен екип – не става думи за хирурзи, става дума за анестезиолози, става дума най-важното за пулмолози. Вмомента се очаква група от 4 или 5 човека, двама от които са пулмолози с бронхофиброскопски умения, да отидат на специализация във Виена“, каза проф. Начев.

Те щели да заминат след 15 септември до края на годината. След това се очаква още две групи 2020 г. да отидат по за три месеца, в които влизат и имунолози, пулмолози, хирурзи, анестезиолози. Проф. Начев подчерта, че от Виена имало потвърждение, че тази програма продължава и те стоят зад нея.

Той каза още, че от началото на тази година са направени едва две сърдечни трансплантации, а средногодишно са пет. „Това е много малко. Нещата могат да се подобрят като подобрим донорската ситуация с координация и с контрол. Какво имам предвид – това, че координаторите по места трябва по-активно и съзнателно да откриват такива донорски ситуации, дори и потенциални, да ги докладват на Центъра, Агенцията по трансплантации, и съответно да следят за тяхното поддържане, и в момент, ако настъпи, дай боже никога да не настъпи, но когато настъпи биологична смърт. Това трябва да е ежедневие, това трябва да се прави ежедневен контрол както в областните центрове, така и в общинските там, където ги има“, каза проф. Начев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
46Ug

Гост 09.08.2019 12:34:48

Генчо Начев! Универсален боец! Трябва да се казва Генийчо Начев!Няма област в медицината,в която той да не е компетнтен на експертно ниво!И не само в медицината(2)!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините
16.01.2021 12:18:01

Д-р Петрова: Необосновано е хората да се притесняват за страничните ефекти от ваксините

Колективният имунитет се използва при ваксиниране, за да могат хората, които не могат да се имуни ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...