Вторник, 04 Август 2020
09
авг
1
 

Проф. Генчо Начев:

Белодробни трансплантации ще могат да се правят у нас през 2021 г.

Европа затяга режима заради криминалните трансплантации в Индия и Пакистан

Петък, 09 Август 2019 | 11:22:40
1

За тези, които имат познания в тази област, това е очаквано решение. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина" пред bTV по повод отказа на Виенската болница да трансплантира повече чужденци. „След една конферен

За тези, които имат познания в тази област, това е очаквано решение. Това каза проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина" пред bTV по повод отказа на Виенската болница да трансплантира повече чужденци. „След една конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки за т.нар. трансплантационен туризъм и търговия с органи, и това е в основатасъответните държави да преустановят, надявам се много временно, тази дейност с чужденци, като се очаква някои промени в законодателства по места. Така че ние очаквахме този акт, той не е от изневиделица дошъл“, каза проф. Начев.

По думите му това е мярка във всички страни в Европа. „Причината е в начина, по който се извършват трансплантации в Индия, в Пакистан. Няма такива данни това да се случва в Европа, но самият факт, че се говори на тази тема, значи има някакъв превантивен характер, най-меко казано“, каза още той.

Проф. Начев беше категоричен, че лечението в чужбина е нож с две остриета, защото няма държава, която да не даде предимство на собствените си граждани пред тези, които идват от други страни. Затова и обучение на наши лекари в белодробните трансплантации имало отдавна. „Преди три години и половина изпратих трима души в Сан Диего при проф. Джеймисън, който се смята за основоположник на тази трансплантация и е човекът с най-много опит въобще в белодробните трансплантации. Те минаха месец и половина обучени там. След това, преди две години, наши също сътрудници от “Света Екатерина“ бяха в академията на проф. Клепетко, но там е едноседмично обучението“, каза той.

Според него, ако се следва програмата, която беше подписана с проф. Клепетко, в началото на 2021 г. трябва да бъде извършена първата белодробна трансплантация в България. „За мен това е много късна дата и мисля, че ако този тренинг се осъществи и в други болници, не само във Виена, три месеца са напълно достатъчно да бъде подготвен екип – не става думи за хирурзи, става дума за анестезиолози, става дума най-важното за пулмолози. Вмомента се очаква група от 4 или 5 човека, двама от които са пулмолози с бронхофиброскопски умения, да отидат на специализация във Виена“, каза проф. Начев.

Те щели да заминат след 15 септември до края на годината. След това се очаква още две групи 2020 г. да отидат по за три месеца, в които влизат и имунолози, пулмолози, хирурзи, анестезиолози. Проф. Начев подчерта, че от Виена имало потвърждение, че тази програма продължава и те стоят зад нея.

Той каза още, че от началото на тази година са направени едва две сърдечни трансплантации, а средногодишно са пет. „Това е много малко. Нещата могат да се подобрят като подобрим донорската ситуация с координация и с контрол. Какво имам предвид – това, че координаторите по места трябва по-активно и съзнателно да откриват такива донорски ситуации, дори и потенциални, да ги докладват на Центъра, Агенцията по трансплантации, и съответно да следят за тяхното поддържане, и в момент, ако настъпи, дай боже никога да не настъпи, но когато настъпи биологична смърт. Това трябва да е ежедневие, това трябва да се прави ежедневен контрол както в областните центрове, така и в общинските там, където ги има“, каза проф. Начев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MA7T

Гост 09.08.2019 12:34:48

Генчо Начев! Универсален боец! Трябва да се казва Генийчо Начев!Няма област в медицината,в която той да не е компетнтен на експертно ниво!И не само в медицината(2)!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август
04.08.2020 18:59:14 Надежда Ненова

Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август

Анексът към НРД с новите цени на клиничните пътеки ще бъде подписан най-вероятно следващата седми ...

 221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения
04.08.2020 18:43:13

221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения

842-ма са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в страната, като най-много от тях – 221, са ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...