Събота, 17 Ноември 2018
23
май
2
 

Бизнесът против профилактичните прегледи на служителите да се дублират с тези, поети от НЗОК

Сряда, 23 Май 2018 | 16:10:55
2

Бизнесът се обяви против това да заплаща профилактични прегледи на служителите си, ако те се поемат и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става ясно от становище на изпълнения председател на Българската стопанска камара Божидар Димитр

Бизнесът се обяви против това да заплаща профилактични прегледи на служителите си, ако те се поемат и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става ясно от становище на изпълнения председател на Българската стопанска камара Божидар Димитров до здравния и социалния министър, както и вицепремиера по социалната политика. Позицията на БСК е във връзка с готвени промени в нормативните актове, свързани с превенцията на здравето на работещите.

В него от БСК настояват да бъдат разграничени (без дублиране) профилактичните дейности, финансирани по НЗОК, и тези, заплащани от работодателя във връзка с условията на труд. Обхватът и съдържанието на прегледите и изследванията във връзка с условията на труд, заплащани от работодателя, да бъдат приведени в съответствие с европейските практики и стандарти, които се основават на съвременни, статистически проверени норми, искат още работодателите.

Според тях при предстоящите изменения и допълнения в наредбите трябва да се вземат предвид установените в законодателството и практиките на европейските страни принципи. На първо място от там посочват, че не подлежат на предварителни и периодични профилактични прегледи във връзка с условията на труд кандидатите за работа и работещите, които не са изложени на професионални рискове. Профилактиката в този случай се покрива от ежегодните прегледи и изследвания при общопрактикуващия лекар.

На следващо място от там смятат, че от обхвата на периодичните медицински прегледи на работещите трябва да са изключени прегледите от специалист вътрешни болести - обща медицина, извършвани от ОПЛ. За сметка на работодателя са само прегледите във връзка с условията на труд.

За всеки от рисковите фактори при работа са разработени и утвърдени стандарти за обхвата, съдържанието и начина на провеждане и документиране на прегледа и изследванията, които са насочени към разкриване в ранен стадий на свързани с условията на труд заболявания. Със стандартите се гарантират качество на прегледа и възможност за сравнимост на резултатите по единни критерии, независимо от това кой и къде преглежда, допълват от БСК.  

Заключенията за пригодност на работещите, извършващи рискови дейности, препоръките въз основа на резултатите от прегледите към работещия и работодателя се дават от преглеждащия лекар, заявяват още от Стопанската камара, като посочват, че правото на трудовите медици да преглеждат е било отнето през 2008 г. и тези заключения и препоръки се дават по имейл или факс, въз основа на  документи от прегледи и изследвания, направени от други лекари.

Те посочват още, че прегледите по отделните рискови фактори в европейските страни се извършват по съответен стандарт от един лекар, притежаващ специфични  познания за възможните въздействия на рисковия фактор върху здравето на работещия и познания за конкретните условия на работа. Като аргумент заявят, че във всички европейски страни тези прегледи се извършват от трудовите медици, като при необходимост работещият се насочва към специалист в съответната медицинска дисциплина.

От там са категорични, че трябва ясно да се регламентира в кои случаи профилактичните прегледи са задължителни (с произтичащите от това последствия за работещия и работодателя) и кои са препоръчителни, на които работещият се явява по свой избор.

В заключение от БСК настояват да се направят необходимите изменения и допълнения в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, за да бъде конкретно определено мястото на превенцията на здравето при работа като част от националната система за превенция и ролята на трудовите медици в нея.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6PpM

Един 25.05.2018 12:01:30

Събират се няколко специалиста ,пътуват до другия край на България ,за да прегледат примерно 600 човека от дадено предприятие за един ден ,прибират по 50 лв на шефа и вс се приключва без никаква практическа стойност от цялата тази фиктивна дейност ,вместо да се спестят тези пари и всеки да изпълни задължителния си преглед !

GP 23.05.2018 21:49:15

И това не е единствения случайна дублеране на дейности и плащане за едно и също по 2-3 пъти . Като няма ред в държавата така ще е . Какво пречи на работодателите да изискват от работниците и служителите си да си извършват профилактичния преглед в рамките на един разумен период он 2-3 месеца от годината и ако ресурсите за изследвания не стигат тогава да използват допълнителното здравно осигуряване за което някои плащат. Така информацията няма да остава заключена само в службите по трудова медицина, а ще бъде в полза на самия пациент.


Още новини
Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици
17.11.2018 14:07:46

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици

Медицински университет-Пловдив отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ...

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета предлага ДМСГД – Варна
17.11.2018 12:46:04

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета предлага ДМСГД – Варна

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета е най-новата услуга, предлагана в Дома за м ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...