Понеделник, 18 Януари 2021
14
ноем
1
 

Днес е Световният ден за борба с заболяването

Близо половин милиард души в света страдат от диабет

Проф. Ивона Даскалова: Бъдете силни, диабетът няма да ни победи!

Събота, 14 Ноември 2020 | 11:45:32
1

Захарният диабет е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиято темп на нарастване надвишава статистическите очаквания, въпреки съвременните методи за лечения и проследяванията на пациентите. Болестта е обявена за пандемии в световен мащаб от СЗ

Захарният диабет е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиято темп на нарастване надвишава статистическите очаквания, въпреки съвременните методи за лечения и проследяванията на пациентите. Болестта е обявена за пандемии в световен мащаб от СЗО още преди повече от 20 години. Световната статистиката сочи, че над 475 милиона пациенти страдат от захарен диабет, като до 2030 г. се очаква броят им нарастване с 55%. В България броя на диабетиците е около 500 хиляди, като половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване.

„Немалък е и процентът на недиагностицираните пациенти. Ранното откриване, ранното започване на лечение, а също и профилактиката преди да се отключи захарния диабет е от изключително значение. Трябва да бъдем силни, диабетът няма да ни победи“, коментира по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) проф. д-р Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия (ВМА), цитирана от пресцентъра на лечебното заведение.

„Диабетиците и хората с наднормено тегло са една от високорисковите групи, при които заболяването протича по-тежко с повече усложнения. Вече сме наясно, че при протичане на инфекцията при пациенти със захарен диабет има повишен риск от образуване на макро- и микротромбози, сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане. Пациентите трябва да знаят, че един от решаващите фактори, е поддържането на кръвната захар в нива близки до нормалните. Компенсацията на диабета е решаваща за добрия изход от заболяването“, акцентира проф. Даскалова и допълни, че съветва своите пациенти да спазват изключително строго противоепидемичните мерки, да намалят максимално и колкото е възможно социалните си контакти, да се пазят, да носят правилно маските си и да повишат грижите към себе си.

„Можем да правим гимнастика всеки ден по 30 минути или да се разхождаме, когато времето го позволява, да имаме режим на правилно хранене и да се опитаме да намалим стреса“, коментира ендокринологът.

Поддържането на активен начин на живот, здравословното хранене, хранителният режим и намаляването на ежедневните нива на стреса са от изключително значение при пациенти с диабет. „Обездвижването, наднорменото тегло, неправилното хранене, стресът са особени рискови фактори, които водят до отключване на заболяването. Възможно е захарният диабет да се предаде по наследство, но не е задължително“, продчерта проф. Ивона Даскалова.

Ежегодно специалистите по ендокринология, работещи в клиниката на ВМА, организират безплатни кампании в цялата страна с цел превенция на това социалнозначимо заболяване. Тази година всички усилия са насочени към овладяване на коронавирусната инфекция, като пациентите с диабет попадат в една от най-рисковите групи за COVID-19.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
27Yy

Гешев 16.11.2020 00:45:26

Най-ефектовнпто лечение в момента в световен мащаб на Захарен Диабет тип 2 е хирургичната операция! България е единствената страна в Евросъюза, където това не се финансира от държавата! Всякакви останали коментари и призиви са излишни! Раята е обречена да се спасява поединично!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...