Петък, 29 Септември 2023
21
апр
1
 

Богдан Кирилов: Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca

Сряда, 21 Април 2021 | 09:59:36
1

Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че към момента поставените дози от ваксината в световен мащаб са един милиард. „Такив

Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че към момента поставените дози от ваксината в световен мащаб са един милиард. „Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България“, заяви той. „В момента няма категоричност между тези много редки нежелани реакции и приложението на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка и затова проучванията трябва да продължат“, подчерта Кирилов.

Той обясни, че за да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността или качеството. Това е централизирано разрешен продукт, тоест ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия, уточни той. По думите му, ако има проблем на локално ниво, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага.

При лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от векторната ваксина, препоръча той.

Богдан Кирилов каза още, че няма сигурност, че ваксините, които се прилагат в момента, ще бъдат ефективни след една година, поради новите мутации на вируса. Срокът им на годност е много по-кратък, каза още той. Поради тази причина, ако има интерес в държави извън ЕС, Европейската комисия обмисля вариантите за дарение и продажба на останалите дози.

На въпрос за смесването на различни ваксини той препоръча хората да потърсят съвет от специалист. „Опитваме се от началото на самия ваксинационен процес всичко, което имаме като информация, максимално бързо да достига до личните лекари“, изтъкна той.

Директорът на ИАЛ коментира и ваксината на Janssen, като припомни, че в САЩ са регистрирани осем случая, свързани с тромбози, един от които по време клинично изпитване, а седем – след издаването на разрешението на употреба. Седем милиона са приложените дози от ваксината в САЩ, което означава, че тези случаи са с много рядка честота, посочи той.

Директорът на ИАЛ съобщи още, че до края на юни в страната ни се очакват общо около 5,5 милиона дози ваксини от различните компании. Над 650 000 са поставените дози у нас до момента. Все още обаче ваксиналното покритие у нас е малко и е нужно мерките да продължат да се спазват, допълни той, като отбеляза, че все още няма и категорично доказателство, че заболяването не може да се разпространява и от ваксинирани лица.

В следващите месеци се очакват и резултатите от клиничните изпитвания на ваксините при деца, стана още ясно от думите му.

За българската ваксина Кирилов посочи, че към момента няма подадена информация в Изпълнителната агенция по лекарства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gHKJ

лекар 21.04.2021 11:05:46

А,защо?Защото представител на тази фирма е г.жа Зоя Паунова,която е майка на Ева Майдел депутат в едропарламента!


Всичко за коронавируса
Още новини
Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян
29.09.2023 16:47:40

Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян

544 780 лева целева субсидия отпусна Министерството на здравеопазването на МБАЛ „Д-р Братан ...

Подкомисията в НС за недостига на лекарства вече е факт
29.09.2023 16:12:32

Подкомисията в НС за недостига на лекарства вече е факт

Подкомисията за недостига на лекарства, обещана от председателя на Комисията по здравеопазване в ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...