Сряда, 17 Август 2022
21
апр
1
 

Богдан Кирилов: Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca

Сряда, 21 Април 2021 | 09:59:36
1

Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че към момента поставените дози от ваксината в световен мащаб са един милиард. „Такив

Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че към момента поставените дози от ваксината в световен мащаб са един милиард. „Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България“, заяви той. „В момента няма категоричност между тези много редки нежелани реакции и приложението на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка и затова проучванията трябва да продължат“, подчерта Кирилов.

Той обясни, че за да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността или качеството. Това е централизирано разрешен продукт, тоест ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия, уточни той. По думите му, ако има проблем на локално ниво, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага.

При лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от векторната ваксина, препоръча той.

Богдан Кирилов каза още, че няма сигурност, че ваксините, които се прилагат в момента, ще бъдат ефективни след една година, поради новите мутации на вируса. Срокът им на годност е много по-кратък, каза още той. Поради тази причина, ако има интерес в държави извън ЕС, Европейската комисия обмисля вариантите за дарение и продажба на останалите дози.

На въпрос за смесването на различни ваксини той препоръча хората да потърсят съвет от специалист. „Опитваме се от началото на самия ваксинационен процес всичко, което имаме като информация, максимално бързо да достига до личните лекари“, изтъкна той.

Директорът на ИАЛ коментира и ваксината на Janssen, като припомни, че в САЩ са регистрирани осем случая, свързани с тромбози, един от които по време клинично изпитване, а седем – след издаването на разрешението на употреба. Седем милиона са приложените дози от ваксината в САЩ, което означава, че тези случаи са с много рядка честота, посочи той.

Директорът на ИАЛ съобщи още, че до края на юни в страната ни се очакват общо около 5,5 милиона дози ваксини от различните компании. Над 650 000 са поставените дози у нас до момента. Все още обаче ваксиналното покритие у нас е малко и е нужно мерките да продължат да се спазват, допълни той, като отбеляза, че все още няма и категорично доказателство, че заболяването не може да се разпространява и от ваксинирани лица.

В следващите месеци се очакват и резултатите от клиничните изпитвания на ваксините при деца, стана още ясно от думите му.

За българската ваксина Кирилов посочи, че към момента няма подадена информация в Изпълнителната агенция по лекарства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2@uA

лекар 21.04.2021 11:05:46

А,защо?Защото представител на тази фирма е г.жа Зоя Паунова,която е майка на Ева Майдел депутат в едропарламента!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...