!
Неделя, 16 Юни 2024
08
апр
 

Богдан Кирилов: 8 лекарства вече са одобрени за лечение на COVID

Петък, 08 Април 2022 | 11:05:24


„ЕК приключи оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лечение на COVID-19, и един от тях е и за профилактика“. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR. По

„ЕК приключи оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лечение на COVID-19, и един от тях е и за профилактика“. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му профилактичният препарат ще се прилага като две мускулни инжекции, като клиничното изпитване включва около 5000 участници. „Това са лица, които преди това не са били заразени с COVID-19 и не са били ваксинирани, но имат рискови фактори и това ще бъде тяхната превенция“, каза още Кирилов с уточнението, че клиничните изпитвания са проведени преди Омикрон вълната.

„Все още Европейската агенция извършва анализ до каква степен данните, които са получени за безопасност и ефикасност, ще бъдат съотносими към Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало разговори с компанията производител и когато тези допълнителни данни бъдат налични, тогава ще има възможност за доставка в страната, но за конкретни количества все още не може да се говори“, уточни директорът на ИАЛ.

„Първият лекарствен продукт, който получи разрешение за употреба - Ремдесивир, беше доставен в страната през месец юни 2020 година. От тогава регулярно има доставки и към момента от Ремдесивир има наличности в страната. В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, но предстои да бъде подновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се използват за лечение“, припомни той.

Богдан Кирилов заяви, че предстои да бъде финализирано и споразумението на МЗ с компанията производител на една от пероралните форми на моноклоналните антитела, която е свързана със значително улеснение на приема.

„Европейската агенция извършва изследване и на още един продукт - Молнупиравир, за който анализът все още не позволява да бъде финализиран. Министерството има договор и за този продукт, ако получи разрешение за употреба. Един от продуктите, който получи разрешение и е наличен у нас – активната съставка тоцилизумаб, повлиява процесите на възпаление и цитокиновата буря“, каза той.

Директорът на ИАЛ допълни, че всички лекарствени продукти трябва да бъдат предписвани след внимателен преглед от лекар, защото те имат противопоказания и взаимодействат с други медикаменти.

По отношение на ваксините Кирилов подчерта, че в момента в целия ЕС има излишък. „Това, което ни различава от останалите държави, е ваксинационното покритие“, отбеляза той.

„И последните данни показват, че около 83% от населението на ЕС е със завършен ваксинационен цикъл, а 64% са с бустер доза. Тези данни при нас са доста по-различни – около 30% са със завършен ваксинационен цикъл и само около 10% - с бустер доза. В момента в страната има наличности от всички ваксини. Очакваме и осигуряването на петата ваксина – Novavax“, каза той и допълни, че от началото на ваксинационната кампания данните за хоспитализация показват, че 93% от хоспитализираните лица не са били ваксинирани.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VM#r


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...